– Jeg innrømmer uten blygsel at det ble en sterk opplevelse for meg å komme inn på Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo. Mottakelsen var svært god, med mye kjærlighet og varme. Men det var da jeg satte meg ned, at det skjedde. En av de frivillige hadde med seg datteren sin på jobb. Da denne datteren, som da var 11 år gammel, kom bort til meg og sa at Jesus ville hjelpe meg, ja da rørte det det noe uforklarlig inne i meg. Det var helt fantastisk!

​Tekst: Bjørn Gjellum, Foto: Bjørn Gjellum

Det er Bernt Harald Heigre som forteller dette. På tidspunktet da denne hendelsen fant sted, var han per definisjon det han selv betrakter som uteligger.

-Ja livet mitt var ikke rare greiene akkurat da nei, sier han. Jeg var avhengig av heroin, og gikk rundt i Oslo gater, uten noe sted å gjøre av meg. Sov gjorde jeg der mulighetene bød seg.

BLE FOR «TRANGT»

Bernt Harald kommer opprinnelig fra Sandnes. Der vokste han opp, og tidlig i ungdomsårene begynte han å utprøve rusmidler. Først var det alkohol, men som 18-åring testet han amfetamin. Det likte han.

-Ja det ble mye amfetamin etter dette. Da jeg var 28 år gammel, prøvde jeg for første gang heroin. Jeg ble fort hektet på det. Jeg hadde flyttet fra Sandnes til Sørlandet. Jeg bosatte meg på Lista, helt sør i Norge. Men det er et lite sted, og det ble sånn at alle kjente meg, men likevel var jeg ensom. Da jeg etter hvert følte at det ble noe «trangt», flyttet jeg til Oslo. Her var det ikke så gjennomsiktig alt sammen.

STOFFETS MAKT

Og det var i Oslo Bernt Harald skulle bli innhentet av noe som hadde skjedd ham noen år tidligere.

-Jeg sa ja til Jesus i 2001. Men jeg valgte altså selv å leve et liv underlagt stoffets makt, i stedet for å be Jesus hjelpe meg.

11-ÅRINGEN

Men så en dag, på det tidligere mye omdiskuterte sprøyterommet i Oslo sentrum, skulle det komme et tilbud som endret tilværelsen for Bernt Harald.

-Mens jeg var på sprøyterommet spurte en kamerat om jeg ikke ville bli med rett bort i gata, til Evangeliesenterets kontaktsenter. Ja det var kun for å få en matbit altså. Jeg sa ja til det. Vi kom dit, og du verden for en flott mottakelse vi fikk. Jeg som hadde gått gatelangs i Oslo i to måneder på det tidspunktet, satte meg ned ved et bord og fikk mat. Det var mens jeg satt der at denne jenta på 11 år kom bort og sa til meg: Jesus vil hjelpe deg. Jeg kjente en kjærlighet komme over meg. De som jobbet på kontaktsenteret, utrolig fine folk, hjalp meg inn på Evangeliesenterets inntak på Grünerløkka. Dette var i august 2012.

SVENNEBREV OG FAST JOBB

-Hvordan var det å komme inn der?

-Det var godt å komme inn der. Jeg ble møtt av gode mennesker som hadde forståelse for min situasjon. De ba for meg, og jeg kjente Guds nærvær. Etter 16 dager på inntaket kom jeg til Østerbo evangeliesenter på en fredag. Mandagen etter ble jeg tatt opp som elev på Østerbo videregående skole. Jeg lærte meg tømrerfaget, samtidig som jeg leste Guds Ord, og vokste i nåden. Jeg fullførte skolen, hvorpå jeg fortsatte med et år som lærling. I dag har jeg svennebrev som utdannet tømrer. Svennebrevet fikk jeg i 2015. En stund jobbet jeg frivillig innen Evangeliesenteret, men i dag er jeg fast ansatt som snekker i senteret. Det har vært en fantastisk utvikling, og jeg er så takknemlig til Herren. Han ga meg ikke opp.

Evangeliesenteret hjalp meg inn på en god og rett vei, sier Bernt Harald Heigre, og avslutter med å fortelle at nå skal han opp på Hadeland, for å fullføre et nytt bygg på Fjordtun evangeliesenter.