På Evangeliesenteret Brubakken fikk Beate (60) hjelp til å bli medikamentfri, etter 20 år i LAR.

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Ronaldo Oliveria, Unsplash (illustrasjonsbilde)

Vi treffer Beate på Brubakken en kjølig fredagsmorgen. Det blonde håret danser rundt det blide ansiktet, hun legger ikke skjul på gleden over å endelig ha avsluttet LAR (legemiddelassistert rehabilitering).

– Det er en frihet å ikke måtte gå på noe som helst. Endelig er jeg helt rusfri, sier hun. 

LAR og store løfter  

Beate var 40 år da hun begynte i LAR og ble blant de første LAR-pasientene i landet, etter programmet startet i 1998. Det første året var 200 brukere i LAR, et tall som økte raskt og ble til 7762 brukere i utgangen av 2008. 

– Jeg var så glad da jeg begynte i LAR. Løftene var at nå kunne jeg få en utdannelse og et normalt liv, forteller Beate.

Hun bemerker at det var strenge krav for å begynne i LAR på den tiden, strengere enn hun opplever at de er i dag. 

– Du måtte være minst 28 år og jeg måtte levere urinprøver hver uke. Hvis jeg hadde sidemisbruk, ble jeg tatt ut av programmet. De fulgte meg godt opp. 

Ikke jobb på grunn av LAR

Beate utdannet seg til hjelpepleier og så lyst på framtiden, selv om hun allerede under utdannelsen slet med bivirkninger av LAR. 

– Jeg var kvalm, veldig trøtt, og sovnet ofte i timene, sier hun. 

Likevel gjennomførte hun utdannelsen.

– Men det ingen fortalte meg, var at jeg ikke kunne få jobb så lenge jeg var i LAR, så jeg har aldri fått jobbe som hjelpepleier, sier hun. 

Tross dette konkluderer Beate med at erfaringen med LAR er mest god.

– Jeg er ikke sikker på om jeg hadde sittet her i dag hvis det ikke var for LAR. Jeg sluttet med heroin da jeg begynte med Subutex. Etter hvert fikk jeg, som mange andre i LAR, sidemisbruk. Jeg tok amfetamin og piller. I starten tok de meg ut av LAR hvis jeg hadde sidemisbruk, men dette ble de mindre nøye på etterhvert. Jeg tror likevel at jeg ville vært mye hardere utpå hvis jeg ikke hadde gått i LAR, sier hun.

På slutten var forøvrig tilstanden hennes svært dårlig. 

– Jeg mistet sertifikatet, så da kom hjemmesykepleien hjem til meg med Subutex. Det var nedverdigende og fælt. Jeg satt der i stolen som en gammel dame som ventet på en hjemmesykepleier. Jeg skal aldri tilbake dit. 

Medikamentfri etter 20 år 

I dag, ti måneder etter at hun kom til Evangeliesenteret Brubakken, er det hennes første dag uten Subutex på 20 år. 

– Det er helt topp, jeg er endelig helt fri fra både rus og medikamenter! 

Beate kom til Brubakken fordi hun ville bli fri fra rusen for godt. Før hun kom til Evangeliesenteret hadde hun trappet ned fra 16 til 8 milligram Subutex på et statlig tiltak. På Brubakken har hun trappet helt ned til null. Hun er overrasket over hvor lett det har gått.
– Jeg hadde trodd det skulle bli tøffere å avslutte LAR, men det har gått over all forventning. Jeg har vært trøtt og sliten, det tror jeg er normalt, men jeg har ikke vært dårlig. Det er nok fordi vi har tatt det så gradvis, sier hun. 

Beate forteller at for henne betydde det mye å komme til et kristent rehabiliteringsted, for hun var kristen før hun kom. 

– Her har vi Jesus, bønn og bibelundervisning og jeg tror Gud har gjort et verk i meg. I starten slet jeg mye med angst og depresjon, men i løpet av tiden her har jeg blitt mye gladere og angsten er helt borte. Jeg har fred inni meg. 

– Jeg tror det skal bli enda bedre også, legger hun til og smiler. 

Planen videre er å dra til Evangeliesenterets kvinnesenter på Svene, og deretter gå Evangeliesenterets bibelskole på Varna. 

– Dette skal gå bra og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier hun. 


Evangeliesenteret Brubakken, i Drangedal kommune. Foto: ESTV

Ventelister

Nestleder ved Brubakken, Sven Roar Simensen, får inntrykk av at mange ønsker å avslutte LAR. Henvendelsene for å komme til behandling er mange og de har for tiden ventelister. 

På Brubakken har de kapasitet til ni beboere. Hver enkelt har kontakt med sin fastlege, og nedtrappingen foregår i samarbeid med legene. Sven Roar opplever at de som kommer til Brubakken er svært motivert for å avslutte LAR. 

– De kjemper en hard kamp for å bli fri og noen sitter og gråter fordi de ønsker så inderlig å bli fri fra LAR, forteller han. 

Kravet for å komme til Brubakken er at man har trappet ned til 8 milligram Subutex, eller 50 milligram hvis man går på Metadon. 


Sven Roar Simensen er nestleder på Brubakken.
Han har selv gått i LAR tidligere, men avsluttet også LAR på Brubakken.
Foto: Marit Joys Wigart

Guds hjelp

Helene (33) er en av de andre beboerne på Brubakken. Hun kom 30. desember i fjor og har siden da trappet ned fra 30 til 9 milligram Metadon. 

– Jeg har blitt positivt overrasket over hvor greit det har gått, sier hun. 

– Jeg har prøvd å trappe ned før også, på statlig tiltak, men den gangen slet jeg mye med abstinenser. Nå opplever jeg at Jesus hjelper meg, sier hun. 

Helene forteller at hun ble en kristen to år før hun kom til Brubakken og har siden da opplevd store positive endringer i livet. 

– Jeg har opplevd gode ting med Gud og går i en fin menighet i Tabernakelet Skien. Det har vært godt å komme inn i det kristne miljøet. Folk vil hverandre vel og jeg fikk ekte venner som jeg kunne stole på. Det var nytt for meg, for det var ikke vanlig i rusmiljøet, sier hun. 

Helene er takknemlig for muligheten til å avslutte LAR.
– Det er veldig godt å bli ferdig med det, for det binder deg jo. Du må stadig må til apoteket for å få medisiner, du må huske avtaler med LAR-konsulenten, og rekker du ikke apoteket får du ikke medisiner. Det er et styr og så blir du jo ikke ordentlig rusfri. Det skal bli godt å bli helt fri nå, sier hun.

Fakta

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)

 • I legemiddelassistert rehabilitering (LAR) blir heroin- eller morfinavhengige gitt morfinlignende medisin.
 • LAR ble et landsdekkende tilbud i 1998. Ved utgangen av 2016 var det 7.554 brukere i Norge.
 • Brukerne får legemidler med buprenorfin (Suboxone og Subutex) eller metadon.
 • Disse legemidlene skal blokkere suget etter heroin og andre opiater.
 • LAR skal i utgangspunktet tilbys rusavhengige med et langvarig rusproblem.
 • Mer enn hver tredje i LAR har alvorlige fysiske plager, en andel som er på linje med tidligere år.
 • Mange LAR-pasienter har psykiske vansker som angst og depresjon, men få har oppfølging fra psykisk helsevern. På landsbasis var andelen som var i psykiatrisk behandling på 14 prosent.
 • I 2016 var snittalderen på LAR-brukerne 44,3 år.

Kilde: Dagens medisin, SERAF-rapporten, rusfeltet.no. 

Fakta om Evangeliesenteret Brubakken 

 • Et senter for nedtrapping fra LAR 
 • Plass til ni beboere 
 • Ligger ved Neslandsvatn i Drangedal kommune 
 • Bestyrer: Fredrik Myreng 
 • Nestleder: Sven Roar Simensen 
 • For å komme inn må du ha trappet ned til 8 milligram Subutex, eller 50 milligram hvis du går på Metadon.