«Nå skjer det noe nytt i livet ditt», hørte Glenn Johnny Vaagsnes (50) Gud si til ham. Så gikk firmaet han var ansatt i konkurs. 

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

Trebarnsfaren, Glenn Johnny, var avdelingsleder i Norpost i Agder, etterhvert også Vest Agder. Han hadde kontor i Arendal og Sørlandsparken, 50 ansatte under seg, og hadde stort ansvar. Som om ikke det var nok var både han og kona, Anita, samt alle barna brennende engasjert i menighetsliv. Glenn Johnny var ungdomsleder, i tillegg til at han både forkynte og ledet lovsang. De holdt et forrykende høyt tempo og i et hjertesukk sa han til Gud: «Dette går jo ikke..» Kort tid etter talte Herren til ham. 

– Nå skjer det noe nytt i livet ditt, var ordene han hørte. 

Så kom beskjeden på jobb: firmaet hadde gått konkurs. Men på grunn av ordene han hadde fått fra Gud, tok Glenn Johnny nyheten med knusende ro.

– Jeg visste at Gud hadde kontroll. 

Ble varslet  

I tre måneder ble han gående arbeidsledig, og ante ikke hvor veien gikk videre.

– Skal jeg ikke gjøre noen ting? spurte jeg Gud. 

– Nei, du skal bare søke Meg, var svaret han fikk. 

Så, på en tur i lysløypa, talte Gud igjen: «Forbered deg på en telefon fra Evangeliesenteret.»

– Da forsto jeg at det var dit Gud ville jeg skulle nå, sier Glenn Johnny. 

Telefonen fra Evangeliesenteret lot ikke vente på seg, og kort tid etter hadde Glenn Johnny takket ja til tilbudet om å være vikar for den daværende bestyreren for kontaktsenteret i Arendal. Etterhvert sluttet den daværende bestyreren og de siste to og et halvt årene har Glenn Johnny vært fast ansatt som bestyrer. Ikke en dag har han angret på det store spranget fra næringsliv til rusomsorg.

Motiverer til rusfrihet

Meningsfylt, sterkt, givende, er ordene han bruker for å beskrive arbeidet han nå står i, sammen med 15 frivillige arbeidere. Sammen serverer de mat, deler ut matposer, og motiverer til rusfrihet. Og så langt har de hjulpet i gjennomsnitt en person per måned inn til rehabilitering per måned. 

– Vi har veldig fine gjester og et fantastisk fellesskap, forteller Glenn Johnny entusiastisk. 

Før de åpner kontaktsenteret samler arbeiderne seg i bønn og lovsang. 

– Vi kjenner hvordan Gud kobler oss sammen og mange opplever sterke ting i de samlingene: Guds nærvær, tårer, latter og hilsener fra Herren. Jeg tror dette gudsnærværet og det gode fellesskapet blant oss som jobber der betyr mye for gjestene og måten vi møter dem på. Når de kommer, trer de inn i denne gode atmosfæren, sier Glenn Johnny. 

Fordi antall gjester foreløpig sjelden overstiger 40, får de god tid til samtaler med den enkelte. Glenn Johnny er opptatt av at alle skal bli møtt med kjærlighet og respekt, og at troen aldri skal presses på noen. 

– Men det er mange som ønsker forbønn og er nysgjerrige på tro, forteller han.

Ba ofte til Gud som liten

Selv har Glenn Johnny ingen rusbakgrunn. Han vokste opp i Arendal sammen med foreldrene, to brødre og en søster. Foreldrene var ikke kristne, men ville gjerne at Glenn Johnny skulle gå på søndagsskolen, og der trivdes han kjempegodt.

– Jeg lærte å tro på Jesus, fikk bønnesvar, og opplevde å få styrke i bønnen. Hvis det var noe jeg var redd for som liten, låste jeg meg inn på toalettet og ble sittende der og snakke med Gud. Det var mitt fristed og mange ganger opplevde jeg at Han møtte meg der, og jeg kjente fred og godhet, sier Glenn Johnny. 

Dessverre, sier han, var det ingen som fortalte ham hvor viktig troen var. Dermed gjorde han ingenting for å ta vare på den, og da han ble ungdom overtok venner og fotball overtok fokuset hans og de nære samtalene med Gud ebbet ut. 

Giftet seg tidlig

Bare 15 år gammel falt han pladask for Anita, som i dag er hans kone. De møttes på et diskotek på Tromøya og Glenn Johnny forteller lattermildt hvordan han prøvde seg på sitt første sjekketriks.

– Vi og noen venner satt i en trapp og jeg spurte om Anita ville ha et bringebærdrops. Men hun ville ikke ha. 

Glenn Johnny ler. 

Selv om bringebærdropsene ikke gjorde susen, ble de to kjærester kort tid etter og giftet seg 21 og 23 år gamle. Det var gjennom hennes familie at Glenn Johnny skulle finne veien tilbake til Gud. Anitas mor var en kristen og aktiv i menighet, mens faren, som forresten var Arendals første narkotika-politimann, orket ikke høre et ord om Gud. Helt til den dagen da han kom hjem fra joggetur og plutselig fant det for godt å åpne Bibelen som lå på bordet.

– Og bang! Der traff Guds Ord ham så sterkt. De neste tre månedene la han knapt fra seg Bibelen!

En en stund ble han ungdomsleder i Baptistkirken i Arendal og Glenn og Johnny og Anita deltok trofast på møtene. 

– Vi anså oss jo ikke som kristne, men vi var der for det sosiale fellesskapet, biljarden og bordtennisen. Når møtene var slutt dro vi gjerne ut på fest, sier Glenn Johnny.

Etter å ha sittet under forkynnelsen fra Anitas far i ni måneder boblet Glenn Johnny praktisk talt over med spørsmål. Ivrig snakket han med Anitas far, som svarte så godt han kunne. 

– Det var ikke alt han kunne svare på, men han svarte alltid på en fin og ærlig måte, og presset meg aldri. 

Så fikk Glenn Johnny låne en video av en kamerat. Det var et opptak fra et av Aril Edvardsens korstog i Afrika. 

– Jeg spurte om Anita og foreldrene hennes ville se den med meg, og mens vi så den ble jeg veldig berørt. Da den var slutt sa jeg til svigerfar at dette var jo helt fantastisk! Da så han på meg og sa: «Glenn Johnny, nå tror jeg du er klar til å ta i mot Jesus». Og det var jeg. Så der, midt i stua, med Anita og svigermor til stede, bøyde jeg kne og tok i mot Jesus. Det var utrolig godt! 

Møtte Jesus i bilen

Tre uker senere satt Anita alene i bilen sin. Da bestemte hun seg for å snakke til Jesus. 

– Hun sa: «Jesus, hvis Du virkelig fins, må du hjelpe meg og åpne hjertet mitt, for jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre det.» Etterpå fortalte hun meg begeistret at det var som en sol hadde fylt bilen og truffet henne og nå forsto hun hva jeg mente da jeg beskrev møtet mitt med Jesus.

Glenn Johnny smiler og fortsetter: 

– Samme kveld, var pappa alene hjemme. Helt fra han var liten hadde han vært sint på Gud. Nå var han blitt 42 år og uføretrygdet på grunn av ryggen. Den kvelden ropte han til Gud og sa at han ikke orket mer. Da møtte Jesus ham og pappa knakk sammen på gulvet og tok i mot Jesus. Så, på samme døgn, ble både Anita og pappa frelst. Et par år før hadde også lillebroren min blitt frelst. Det var så sterkt, sier Glenn Johnny. 

De neste årene var han og Anita, og alle tre barna deres, engasjert i Arendal baptistmenighet. Glenn Johnny ble lovsangsleder, ledet møter, og etterhvert ble han ungdomsleder, en tjeneste han sto i i 12 år. Hjemme samlet han og Anita ungdommer ukentlig til cellegrupper og alle tre barna deres var også engasjert i menighetsliv. 

Dette var starten på artikkelen. Les hele i Ennå er det håp. Ikke abonnent? Bli abonnent og få bladet gratis: www.evangeliesenteret.no/eedh