Vandring i Jesu fotspor. Dåp i Jordanelven. Båttur på Genesaretsjøen. Å besøke Israel stiller definitivt i en klasse for seg.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart.

– Da savner vi ingen?

Det er daglig leder i Evangeliesenteret, Trond Palmgren Eriksen, som spør. Han står foran i bussen i Tel Aviv en sen torsdagskveld i slutten av oktober og snakker til reisefølget som har stuet seg sammen i setene.

– 41, svarer kona, Anita, litt lenger ned i midtgangen etter å ha telt alle passasjerene. Dermed er ingen savnet og alle kan senke skuldrene. Flokken har kommet samlet og helskinnet fra Norge, via Istanbul, og har landet trygt i Israel, Det Lovede Land.

I en årrekke har Evangeliesenteret arrangert flere gruppeturer til Israel. Bibelskolen på Varna arrangerer årlig sin egen tur med bibelskole-elevene, og i tillegg arrangerer Evangeliesenteret tur for personer både i og utenfor senteret, som vil oppleve Israel. De siste tre årene har Trond og Anita Palmgren Eriksen vært reiseledere for den sistnevnte turen. En oppgave de forresten har favnet med stor glede.

– Det er fantastisk å få lov å vise mennesker det lovede land. Det er klar vi må gjøre det, smiler ekteparet.

Dag 1:

For det første: Maten i Israel er upåklagelig. Så etter å ha inntatt en tidlig og smakfull frokost på hotellet i Tel Aviv, satte vi kursen mot Caesarea. Her besøkte vi teateret, restene av kong Herodes palass, mens vår reiseguider lidenskapelig delte historie og Guds Ord med oss. Vi ruslet blant ruinene som sto tilbake mens vi samtidig nøt synet av det stormfulle havet som kastet seg innover land.

Herfra fortsatte vi videre til Karmelfjellet og Muchraka, hvor profeten Elias kjempet og seiret over Baals profetene. Videre, samme dag fikk vi oppleve Genesaretsjøen og Bergprekenstedet og Mensa Kristi, der Jesus møtte disiplene sine etter oppstandelsen.

Dagen ble avsluttet med et besøk i Kapernaum, før vi kjørte til hotellet vårt i Tiberias. Vi avsluttet kvelden med felles lovsang, bønn og forkynnelse av Guds Ord.

Dag 2:

Har du ikke opplevd båttur på Genesaretsjøen før, så er dette varmt å anbefale. Denne dagen fikk vi starte med nettopp dette. I strålende solskinn fikk vi gli ut på det stille vannet, mens Trond delte Guds Ord med oss. Tanken på at Jesus, og Peter med Ham, gikk på vannet her vi nå befant oss, var fantastisk.

Vel i havn satte vi kursen mot Golanhøyden, til fjellet Ben Tal, 1165 meter over havet. Herfra kunne vi se Hermonfjellet som ligger i Syria, mens guiden gjorde et godt forsøk på å hjelpe oss å forstå mer av konflikten i Midt-Østen.

– Det var spesielt å stå der å se utover Syria og tenke på hva de har lidd og de som ennå bor der, sier en av deltakerne, Siv-Monika F. Fagerland, fra Våle i Vestfold.

Tankefulle forlot vi Golanhøyden, på vei til neste opplevelse, som – i kontrast – bød på stor glede. Fem av deltakerne valte nemlig å følge Jesu eksempel og døpe seg i selveste Jordanelven. Stort!

Dag 3:

Etter en lang reise langs Jordansletten kom vi til Masada, der en taubane gikk opp den bratte fjellsiden til Masada-borgen. Her delte guiden levende historien om jødenes kamp  mot romerne i år 70 e.kr.

Etterpå reiste vi til Dødehavet og badet.

Dag 4:

Klagemuren, eller Vestmuren, var dagens første stoppested. Synet som møtte oss så snart vi hadde passert sikkerhetskontrollen for å komme inn på området, var ortodokse jøder som sto i bønn foran muren. Menn på den ene siden, kvinnene på den andre. Guiden vår opplyste oss blant annet om at en rabbinsk tradisjon sier at dette er stedet der Gud alltid er tilstedeværende, i dag er et viktig bønnested. Reisefølget vårt gikk også fram til muren og ba sine bønner.

Dermed var det tid for å besøke Kong Davids by. For de modigste deltakerne gikk turen, med hodelykter, gjennom den bekmørke underjordiske vanntunellen Hiskias-tunnelen, som binder sammen Gihon-kilden ved Siloamdammen. Andre valgte den lysere og tørrere ruten gjennom Warren Shaft.

Dagen ble avsluttet i i den vakre Hanegalskirken. Der fortalte uttrykksfulle, fargerike malerier historien om hvordan Peter fornektet Jesus, etterpå gråter bittert, men til slutt ble tilgitt av Jesus. Kirkens hovedbudskap var derfor dette: Ikke at Peter feilet og fornektet Jesus, men hvilken tilgivelse, kjærlighet og forsoning han fikk oppleve av Jesus, tross sitt svik.

Dag 5:

Denne dagen ble vi tatt med til følgende steder: Gordons Golgata, Getsemane, Kedrondalen, Betesda-dammen, Tårekirken, Dolorosa og Oljeberget. For flere var det denne dagen som etterlot noen av de sterkeste inntrykkene.

– Det mest spesielle for meg var da vi sto i Getsemane. Å stå der og tenke på hvilken kamp Jesus kjempet for meg var sterkt. Det var også stort å komme til der de mener Han ble gravlagt, og se skiltet der det sto: «Han er oppstått». Å få dele nattverd i samme hagen rett etterpå var fantastisk, forteller Siv-Monika F. Fagerland.

En annen deltaker, Gunda Jenstad Hjelmen er enig.

– Getsemane gjorde spesielt inntrykk. Alt blir så mye mer virkeliggjort og når du er der selv, sier hun.

Dag 6:

Den sjette dagen fikk reisefølget en fridag. Noen besøkte Israel-museumet, andre ruslet gjennom de trange gatene handlet fra de mange små bodene på hver side av veien, spiste falaffel og sugde til seg byens atmosfære.

Dag 7:

Torsdagen ble vi tatt med til Yad Vashem. Dette er Israels offisielle minnesmerke for de 6 millioner jøder som ble drept under holocaust og ligger ved foten av Herzl-fjellet i Jerusalem. Yad Vashem ble etablert i 1953 gjennom «Minnesmerkeloven» vedtatt av Knesset. Stedet består blant annet av et stort historisk museum, minneutstillinger, kunstgallerier og utendørs minnesteder.

Dag 8:

Den neste siste dagen før vi reiste hjemover til høsten i Norge, nøt vi alle en fridag i den koselige kystbyen Natanja. Her ble det bading, handleturer og måltider ute i solen. Kvelden ble avsluttet med nok en kveldssamling med sang, bønn og Guds Ord.

– Jeg synes turen var meget godt organisert og tilrettelagt for at alle skulle ha det bra, og reiselederne var perfekte. Samholdet i gruppen var også utrolig fint og alle hadde en god tone. Det som betydde mest for meg var å bli kjent med historien på de stedene der Jesus har vært. Alt ble så mye mer levende da jeg fikk oppleve det selv. Jeg kan oppsummere turen med Evangeliesenteret som fantastisk, forteller Gunda Jenstad Hjelmen.