Frivillig arbeider, Britt Håland, er takknemlig for at hun har kontaktsenteret å gå til.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart 

– Det er bare helt topp å jobbe her, jeg gleder meg hver gang jeg skal hit. Særlig nå i disse koronatider er det godt å ha noe å gå til, sier Håland og smiler.

Det er en strålende torsdag i Tønsberg, solen varmer, og kontaktsenterets arbeidere er i full sving med å dele ut matposer til dagens gjester. Britt er en av de fem frivillige arbeiderne som jobber fast hver uke.

– Jeg har blitt så glad i gjestene som kommer hit til oss og jeg blir så glad når jeg ser dem. Dette arbeidet har gitt meg veldig mye, sier hun. 

Rekordmange besøk

Britt har jobbet ved kontaktsenteret i Tønsberg helt siden åpningen i fjor høst. Hun forteller at antall gjester per dag har økt kraftig, spesielt etter koronaviruset brøt ut. 

– En dag hadde vi 46 personer innom som hentet mat, det var ny rekord. Vi ser også at det stadig kommer nye, sier hun.

Hun forteller at, som i mange andre byer, har endel av byens tilbud til rusavhengige enten stengt eller begrenset sine tilbud. Dermed finner flere veien til Evangeliesenterets kontaktsenter i Fayes gate 3, et stenkast fra Tønsberg torg. 

Savner å samles

For å opprettholde god avstand mellom arbeidere og gjester foregår matutdelingen over et bord i døråpningen. Arbeidere på den ene siden og gjestene på den andre. Selv om Britt synes arbeidet fungerer fint tross koronatider, er det ikke fritt for at hun savner å kunne invitere gjestene til mer fellesskap. 

– Jeg gleder meg veldig til vi kan åpne kafeen igjen og vi kan sitte rundt bordene og snakke sammen, det er absolutt best, sier hun.

– Mange pleide å sitte i flere timer rundt bordene, bare for å prate. De sa det var så godt å komme hit. Det er et stort behov der ute, sier Britt.

Koronatiltak, til tross, får Britt heldigvis mange gode samtaler nå også, om så kortere og på større avstand. 

– Vi prater med mange og de viser sånn takknemlighet for at vi er her. Mange forteller oss at de også har en tro på Jesus, at de har Ham i hjertet sitt og ber til Ham. De sier at de får bare ikke til livet sitt. Veldig mange sier det, forteller Britt som håper de kan hjelpe så mange som mulig til et rusfritt liv i tiden framover.

Flere til rehabilitering

Bestyrer for kontaktsenteret i Tønsberg, Håkon Pedersen, er også ved godt mot tross koronatider. Den største gleden er at de har fått hjelpe flere av gjestene til rehabilitering. 

– En reiste til Evangeliesenteret Brubakken for litt siden og en annen spurte oss i dag om vi kunne hjelpe han til rehabilitering. Han har fått plass om en uke. Det er veldig gledelig og det er jo derfor vi gjør dette, sier Pedersen. 

Av den frivillige arbeidsstokken forteller han at omtrent to tredjedeler har måttet trekke seg tilbake i denne tiden, fordi de er i risikogruppen. 

– Nå har vi fem, seks personer som jobber fast hver uke. Men det går veldig fint og de er en trofast gjeng. De synes det er godt å komme hit og jobbe, så de ikke trenger å sitte så mye hjemme. Før hver åpningsdag pakker vi mat og har også en bønnestund sammen. Det er godt og det åndelige fellesskapet bygger oss opp. Vi trenger det, sier Pedersen.

Fakta om kontaktsenteret i Tønsberg 

  • Åpent mandag og torsdag fra 11-14
  • Hvor: Fayes gate 3
  • Bestyrer: Håkon Pedersen
  • Kontaktsenteret blitt støttet av flere aktører i byen, både menigheter og bedrifter. De bidrar både med økonomi, frivillige arbeidere og forbønn
  • Et tilbud for byens rusavhengige der de serverer mat, motiverer til rusfrihet, og hjelper de som vil inn til rehabilitering