Å fullføre videregående skole var noe Fredrik Larm (38) ikke turte å drømme om engang.

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Pål André Joys Wigart 

Ni seksere og en femmer. Det var karakterene som lyste mot Fredrik da han fikk vitnemålet sitt i slutten av juni. Han har fullført påbygging til studiekompetanse ved Østerbo videregående skole og har nå søkt seg videre til høyskole til høsten. 

– Jeg er veldig stolt av det og jeg gir Gud æren. Det er han som har satt meg i stand til å få til dette, sier han. 

God familie

Fredrik er fra Bergen og forteller at han kommer fra en god familie. Likevel begynte han tidlig med rus. 

– Jeg var jo en gladgutt, men også en spenningssøkende person som tok feil valg. Gjerne i kombinasjon med at jeg fikk venner som også tok feil valg. Dermed ballet det på seg, sier han. 

Rusen resulterte i kriminalitet, opphold i institusjoner, og et herjet liv. 
– Rusen tok hele ungdomstiden min og en del av voksenlivet, sier han. 

En ny sjanse

I 2012 kom Fredrik til Evangeliesenteret.

– Der fikk jeg oppleve at det finnes noe mer. Jeg opplevde at Gud møtte meg på rommet mitt på en personlig måte. Jeg kjente Guds nærvær så sterkt at det ble en endring i livet mitt fra og med den dagen, sier han. 
Fredrik var på flere av Evangeliesenterets sentre den gangen: Granlien, Sandvik og Østerbo. Han fullførte første året ved Østerbo videregående skole, flyttet ut og fullførte ambulansefag. 

– Men så var jeg litt uheldig. Jeg fikk ingen lærlingplass for det var så mange om beinet, og dermed fikk jeg en dårlig periode. Det som var fantastisk var at jeg visste at jeg kunne ringe Kjetil Sterri-Mørch og få hjelp, bestyrer på Østerbo. Det gjorde jeg og i løpet av en uke fikk jeg komme tilbake til Østerbo. Nå har jeg vært her et år og fullført påbygging til studiekompetanse, forteller Fredrik.

Små klasser 

Fredrik sier at Østerbo videregående skole var den perfekte skole for ham. 

– I den livssituasjonen jeg var i, kunne jeg ikke gått på noen bedre skole. Det er gode lærere som tar seg tid til den enkelte, små klasser, godt miljø, og alle får god oppfølging. Vi var bare fem elever i klassen, så det ga lærerne god tid til å se den enkelte, pluss at vi ble godt kjent. Jeg kommer til å savne både elever og lærere når jeg reiser herfra, sier han. 

At han har bodd på Østerbo og vært i rehabilitering samtidig som han har gått på skole, har også vært en heldig kombinasjon. 

– For meg har det vært veldig bra. Jeg har hatt kort vei til skolen, jeg har faktisk vært så heldig at noen har kommet og banket på døren min om morgenen og vekket meg, forteller han og ler. 

Høyskole

Å ha fullført videregående skole, og det med toppkarakterer, har gitt Fredrik en bekreftelse på noe han innerst inne visste hele tiden. 

– Jeg har alltid lengtet etter å leve et normalt liv. Jeg visste at det fantes et bedre liv for meg og at det ikke var evnene mine det sto på. Å få det bekreftet er veldig kjekt, sier han og smiler. 
Til høsten har han søkt både på vernepleier-utdanning og teologi i Bergen.
– Jeg har søkt begge deler, så det blir spennende å se hvor jeg kommer inn og hva det blir. Fram til nå var målet mitt å fullføre videregående, et mål jeg egentlig ikke turte å drømme om en gang. Nå er drømmen å få meg høyere utdanning, en normal jobb, finne meg en god menighet og kanskje stifte familie. Jeg er veldig klar for neste «kapittel» nå.