På grunn av foreldrenes rusmisbruk hadde Ben Ruben Fossmo (32) bestemt seg for å være avholdsmann. Da han likevel ble fristet til å begynne å drikke alkohol, var overgangen til narkotika brå og brutal. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Sandra Utby 

– Det har vært en del rus i familien min, både på mamma og pappas side, og foreldrene mine har selv vært rusmisbrukere, forteller Dan Ruben, som vi treffer på kontaktsenteret i Sandnes, der han jobber frivillig. 

– Derfor hadde jeg bestemt meg for å ta avstand fra rus og være avholds, jeg hadde jo sett hvordan rus ødela folk. Likevel begynte jeg å drikke litt med venner da jeg gikk i tiende klasse, for jeg var jo litt nysgjerrig. Etter det ble det mer og mer festing, jeg prøvde stoff, og ble til slutt hekta, spesielt på amfetamin.  

Fikk plass uten dekning

Ben Ruben vokste opp på Forus i Stavanger, men på grunn av rusmisbruket i hjemmet ble han flyttet til barnehjem som syvåring.  

– Etter noen år på barnehjem ble jeg flyttet til en fosterfamilie i Forsand, og så flyttet jeg til tanten min i Oslo, hvor jeg bodde i tolv år, forteller han. 
Atten år gammel bestemte Ben Ruben seg for å bruke påskeferien sin på å besøke broren sin, som da var beboer på Evangeliesenteret Varna. 

– Det endte med at jeg flyttet inn selv, sier han og smiler. 

– Jeg fikk ingen økonomisk dekning fra kommunen min, men Evangeliesenteret ga meg plass likevel. Det synes jeg er unikt. Jeg var der på rehabilitering i cirka et halvt år, først på Varna, deretter Østerbo. De tok meg imot med åpne armer og jeg trivdes veldig godt der.  

Jesus – best på rehabilitering

Ben Ruben er ikke den eneste i familien som har dratt nytte av Evangeliesenterets hjelp. 

– Både mamma, pappa og broren min har fått hjelp på Evangeliesenteret, så jeg har sett at de gjør en veldig god jobb, sier han. 
Han mener at det som gjør Evangeliesenterets behandling effektiv, og som gir de gode resultatene, er at man får mulighet til å bli kjent med Jesus. 

– Det er mye som kan hjelpe oss litt på veien, men ingenting kan hjelpe som Jesus og Guds kraft. Jesus er den beste medisinen, hjelpen og rehabiliteringen vi kan få. Han er ikke bare død historie. Han lever og Hans kraft og kjærlighet forandrer sinnet og livet vårt når vi slipper Ham inn, sier Ben Ruben. 

Selv har han trodd på Jesus hele livet, men på Evangeliesenteret skjedde det likevel en stor forandring når det gjaldt troen. 

– Jeg hadde jo alltid trodd, og det er fint å tro, men på Evangeliesenteret ble jeg motivert til å ta et standpunkt om å vende meg bort fra det som var destruktivt i livet mitt og å begynne å leve med Jesus. Det gjorde hele forskjellen. Troen min ble sterkere og jeg valgte å døpe meg også, forteller han. 
Ben Ruben har hatt noen tilbakefall til rus i ettertid, men hver gang har han fått hjelp til å legge det bak seg igjen. 

– Jesus gir deg ikke opp selv om du faller litt på veien. Han tar deg alltid tilbake igjen, sier han.   

Dette var starten på artikkelen. Resten kan du lese i Evangeliesenterets gratis månedsmagasin, Ennå er det håp.