Keld Jensen er bestyrer ved Norges eneste senter for nedtrapping fra LAR. Hans største glede er når beboerne endelig greier å legge fra seg rusen, fullstendig.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart.

– Har du sett filmen «Scarface» med Al Pacino, spør Keld Jensen.
Keld er fra København og snakker dansk så raskt og flytende at vi må konsentrere oss for å få forstå hva han sier.
– Jeg pleide nemlig å føle meg som Al Pacino i den filmen. Jeg ruset meg, solgte narkotika og følte meg som kongen innenfor hele businessen.

Påvirket av rockestjerner:

Det er ikke så lett å se for seg den godlynte, omgjengelige dansken som en mørk, arrogant narkotikalanger. Han som i dag liker å dele ut klemmer, som ler lett, og som blir rørt til tårer når han opplever at beboere endelig blir rusfrie og får tro på framtiden. Han har jobbet i Evangeliesenteret siden 1997 – først i Danmark, deretter i Norge – og de siste seks årene har han vært bestyrer for Evangeliesenteret Brubakken, Norges eneste senter for nedtrapping fra LAR.
– Joda, jeg begynte å ruse meg tidlig, forteller Keld.
Faren hadde vært sjømann og lagde hjemmebrent, og allerede som 14- åring begynte Keld å ruse seg på farens sprit. Etter en tid begynte han å røyke hasj og som 18-åring gikk han over til hardere stoffer som kokain, LSD og heroin.
– Jeg og kameratene mine hørte mye på musikk som for eksempel Beatles, Erik Clapton og Jimmy Hendrix og de sang ofte om rus. De snakket også om rusen i intervjuer og vi ble nysgjerrige og ville prøve.

Hørte om Jesus

Fra Keld var 18 til han fylte 36 år besto livet av rus og kriminalitet. Midt i det kaotiske livet fikk han også to barn med en samboer.

– Hun mistet etter hvert både faren og broren i overdoser, og fordi hun fant en sprøyte hjemme hos oss, trodde hun det var min og kastet meg ut, forteller Keld.

Da var han 36 år og skulle snart få sitt første møte med Gud.
– Jeg satt i en park i København og satte et skudd med heroin. Da kom en eldre dame bort til meg med tårer i øynene. Hun spurte meg: «Hva driver du med?» Jeg ble irritert og tenkte at hun måtte jo være dum, for hun kunne jo se hva jeg holdt på med. Så sa hun til meg: «Jesus elsker deg». Hun inviterte meg på en kopp kaffe i kirken lå rett i nærheten.

Ville rane henne:
Keld forteller at den eneste grunnen til at han ble med kvinnen til kirken var for å rane henne for penger.
– Men til min store overraskelse greide jeg ikke å gjøre det, da jeg kom dit. Jeg tror det var Gud som stoppet meg, forteller han.
I kirken ventet tre andre damer og de fortalte Keld om Evangeliesenteret. Alle var enige om at Keld kunne få hjelp til å bli fri fra både rus og abstinenser.
– De ringte til Evangeliesenteret og da jeg fikk snakke med damen som jobbet der, sa hun akkurat det samme. Jeg ble forundret over at de alle sa det samme og spurte om de hadde snakket sammen, men det hadde de ikke. Dette fikk meg til å undre meg og tenke at det var da merkelig at de alle sa det samme, sier Keld.
Han lot damene be for seg og forteller at han ble så rørt av Guds kjærlighet at han knakk sammen i gråt.
– Jeg følte sterkt at det var nå eller aldri. Jeg hørte en røst inni meg som sa: «Vil du gå i fortapelsen, eller vil du ha evig liv?» Jeg skjønte at hvis jeg ikke tok i mot frelsen nå, kunne det være for sent, for da kunne jeg ta en overdose og dø. Der og da ble jeg frelst, forteller Keld.

Kort tid etter dro Keld til Evangeliesenteret og der opplevde han nettopp det damene hadde sagt: Han ble rusfri og kvitt alle abstinenser. Dette var 1996 og siden den gang har han aldri hatt tilbakefall.

Trodde han ruset seg:
På Evangeliesenteret fikk Keld så sterke opplevelser med Guds kjærlighet at han følte seg helt beruset.
– De som jobbet på Evangeliesenteret trodde jeg hadde ruset meg på narkotika igjen så de ba meg ta urinprøver.
Keld ler og fortsetter:
– Jeg ble sur og sa til avdelingslederen: «Si meg, har du ikke kontakt med Gud?» «Jo», svarte han. «Hvorfor har du ikke spurt Ham da? For hvis du hadde gjort det, hadde Han fortalt deg at jeg er ikke ruset på annet enn Guds kjærlighet».
Keld humrer igjen.
– Jeg skjønner godt at de trodde at jeg hadde ruset meg. Jeg var jo helt oppi skyene.

Får både ris og ros

I dag har Keld jobbet ved Evangeliesenteret i snart cirka tyve år, de siste seks årene som bestyrer ved Brubakken i Drangedal kommune. Her får brukere i LAR-behandling (legemiddelassistert rehabilitering) hjelp til å trappe ned, og bli fri fra avhengigheten til metadon og Subutex. Tilbudet er det eneste i Norge.
– Dette er et unikt tilbud. Vi i Evangeliesenteret har tro på at det er mulig å bli helt rusfri og det er målet vårt her på Brubakken. Det er ikke bra å fastholde mennesker i avhengighet, heller ikke til metadon og Subutex. Vi vil ha dem fullstendig frie, sier Keld.
Og man kan bli rusfri ved Brubakken. I 2015 skrev NRK en artikkel under tittelen «Rusfrie på Evangeliesenteret». Der står det følgende: «Bare fem prosent av rusmisbrukere som får metadon eller Subutex gjennom det offentlige klarer å bli rusfrie. Men gjennom en 4-årig behandling ved Evangeliesenteret er resultatet nærmere 50 prosent.» Keld bekrefter tallene.

Men på tross av de gode resultatene er det ikke alle som er positive til tilbudet ved Brubakken.
– Vi opplever veldig variert respons på arbeidet vi gjør. Noen er veldig åpne og positive, andre er skeptiske, sier Keld.

Selv ønsker han å skape dialog og samarbeid med det offentlige.
– Vi ønsker å tilby det beste vi har, og at det offentlige gjør det samme. Alle har vi noe godt som vi kan tilføre hverandre, sier han.

Keld forteller at uten Jesus og gudstroen ville ikke resultatene ved Brubakken vært det samme.
– Dette er jo et kristent tilbud og det er jo Gud som griper inn i menneskers liv og setter dem i frihet. For oss er det avgjørende å ha et tilbud der Gud blir involvert, sier han.

Godt å gi det videre
For Keld er det sterkt å få bruke rusbakgrunnen sin, og sin egen historie, til å hjelpe andre mennesker ut av rusen.
– Når jeg ser brukere komme hit for første gang, sønderknust og nedbrutt som mennesker, ser jeg meg selv for 21 år siden, da jeg selv satt i rennesteinen. Da er det sterkt å kunne få lov til å fortelle dem at de trenger aldri mer å ruse seg. Og når de forstår det, og griper det, da er det ingenting som gjør meg så glad, stråler Keld.

Fakta:

  • Født i København, oppvokst i Sydney, Australia.

  • Gift med Anna og har tre barn.

  • Bor i Jylland, Danmark.

  • Utdannet ruskonsulent og håndverker.

  • Jobber som bestyrer ved Evangeliesenteret Brubakken.