Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo har tidligere fått 500 000 kroner i støtte fra Oslo kommune. Nå foreslår kommunen å kutte støtten. 

Tekst: Redaksjonen
Foto: Bjørn Gjellum 

Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo er et av landets mest besøkte lavterskeltilbud for rusavhengige. Det er også størst på distribuering av returmat i Norge. Senteret henter årlig ut over 250 tonn mat fra Matsentralen, som gis som middager og matposer til de som trenger det mest. Velferdsetaten, Oslo kommune, Europas miljøhovedstad foreslår kr. 0,- i bevilgning for 2020. 

– Tidligere har Oslo kommune støttet Evangelisenterets kontaktsenter med 500 000 kroner i året. I år har Velferdsetaten innstilt søknaden vår med kroner 0. Det blir utrolig vanskelig for oss å kunne fortsette dette gode arbeidet hvis vi ikke får hjelp til å endre denne innstillingen, sier Stian Ludvigsen, som har ledet kontaktsenteret i Osterhausgate siden åpningen i 2012. 

Rusavhengige blir rusfrie

Hver åpningsdag har kontaktsenteret mellom 600 – 800 gjester. De får mat, fellesskap og mange blir motivert for rehabilitering. I gjennomsnitt sender kontaktsenteret en rusavhengig inn til rehabilitering ukentlig. Flere personer som tidligere pleide å besøke kontaktsenteret, fikk hjelp, og er i dag rusfrie, har tatt utdannelse, er i jobb og lever gode liv. Bernt Harald Heigre er én av dem. Han var heroinmisbruker og hjemløs da han kom til Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo for første gang. 

– Jeg innrømmer at det ble en sterk opplevelse for meg å komme inn på kontaktsenteret. Mottakelsen var svært god, med mye kjærlighet og varme, forteller han.

Det mest rørende ved besøket var omsorgen fra datteren til en av de frivillige.

– Da denne datteren, som da var 11 år gammel, kom bort til meg og sa: «Jesus vil hjelpe deg», ja da rørte det det noe uforklarlig inne i meg. Jeg kjente en kjærlighet komme over meg. Det var helt fantastisk, forteller han.

Kort tid etter valgte han rehabilitering på Evangeliesenteret og ble rusfri. I dag har han fast jobb som snekker på Evangeliesenteret Østerbo.

Enorm miljøgevinst 

Miljømessig gjøres en enorm innsats i forhold til bruk av returmat. Oslo ønsker å redusere matavfall. Her driftes all servering og utleveringer ved hjelp av mat som ellers ville kastes. I tillegg til mat fra Matsentralen, hentes det 100 tonn returmat fra andre leverandører. Hovedsatsningsområdet for kontaktsenteret er rusavhengige Oslo-borgere. 

– Av doktoravhandling til Mone Sæland, framgår det at mer enn 60 prosent av personer med omfattende rusproblemer i Oslo, ikke fikk i seg mat nok, og kunne gå dager uten å spise. Det er denne gruppen mennesker kontaktsenteret hjelper. På brukerundersøkelse i 2018 svarte 96 prosent av de besøkende at hjelpen var «svært viktig» for dem, sier Ludvigsen. 

Han mener det er tragisk at tonnevis med mat må kastes, når mennesker lever i dypeste nød i Oslo. 

Trues med nedleggelse 

Sosionom i Evangeliesenteret, Cathrine Havåg, forteller eksempler fra de siste ukene. 

– To unge rusavhengige kom som gjester, og ønsket rehabilitering. Det ble ordnet med avrusning – og videre plass på rehabiliteringssenter. De er nå helt rusfri, har allerede fått plass på Evangeliesenterets egen yrkesfaglige VGS, og er i full gang med utdanning. 

Kontaktsenteret håper at politikerne i byen trår til. Forslaget forstås som et forslag om nedleggelse. Dette mener Ludvigsen og Havåg at Oslo kommune ikke har råd til.