Evangeliesenteret delte ut gratis mat og inviterte til gudstjeneste for å markere Verdens overdosedag. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Merethe Aanestad 

– Hvert år er vi med og markerer overdosedagen sammen med kommunene og andre aktører innen rusomsorg, forteller Merethe Aanestad, som leder Evangeliesenterets kontaktsentre i Stavanger, Sandnes og Jørpeland. 

Overdosedagen er en global markering for å minnes alle som har dødd på grunn av overdose. Ifølge Helsedirektoratet dør omkring 260 personer av overdose hvert år i Norge. I 2018 ble det registrert 286 narkotikautløste dødsfall blant bosatte i Norge. Norge har, de siste årene, vært blant de landene i Europa som har flest forekomster av narkotikautløste dødsfall per innbygger. 

Rosetog og gudstjeneste

Røde roser er lagt ned under et stort tre i parken i Stavanger. Ved siden av en av rosene ligger et lite kort der det står: «Mann 40. Overdose heroin» 

– Vanligvis pleier vi å gå i rosetog opp til Domkirken, der vi har en gudstjeneste, men på grunn av koronasituasjonen kan vi ikke gå i tog i år. I stedet møtes vi til gudstjenesten, som i år holdes i Peterkirken, forteller Merethe. 

Hun forteller at både aktører, brukere, og pårørende ofte er med på markeringen. 

– Både brukere og mange pårørende føler det spesielt godt å være med på markeringen, for å minnes sine kjære som har gått bort på grunn av overdose, sier Merethe. 

Deler ut gratis Nalokson

Ved Evangeliesenterets kontaktsentre både i Stavanger, Sandnes og Jørpeland deles det i tillegg ut mat i dag. 

– På grunn av korona-situasjonen fikk vi ikke stå på stand i gatene i Sandnes, og heller ikke dele ut kaffe og mat i parken i Stavanger. Derfor hadde vi mest fokus på Jørpeland i år. Der fikk vi tillatelse til å holde markeringen inne på Torghuset i annen etasje. Vi la 26 par sko oppover trappetrinnene opp til standen der vi sto, fordi 26 personer døde av overdoser i Stavanger i 2018. Ved siden av la vi røde roser. Mange kom og vi delte ut gratis vafler til de rusavhengige. Helsehuset var der også og de delte ut Nalokson nesespray til de rusavhengige. De ble glade og overrasket over å få dette gratis. Nesesprayen, som er en motgift mot overdoser, virker i mellom 30 til 90 minutter og gjør at de kan redde vennene sine fra overdoser, forteller Merethe som også har Nalokson nesesprayer tilgjengelig på Evangeliesenterets kontaktsentrene, i tilfelle krisen skulle ramme. 

– Heldigvis har vi ikke hatt behov for å bruke dem enda, men det er en veldig god sikkerhet å ha, sier hun. 
Sprayen sprayes inn i nesen, som en vanlig nesespray, og forhindrer overdosens effekt opp til 30 – 90 minutter. Ambulanse må uansett påkalles, men sprayen gjør at personen kan holdes i live inntil ambulanse kommer, hvis de da rekker å komme innen virkningen av sprayen går ut. 

– Mange har blitt reddet på grunn av Nalokson, forteller Merethe.  

Alvorlig folkehelseproblem

Globalt dør mer enn 200.000 mennesker av overdoser og tallet stiger. Det er spesielt mange dødsfall etter inntak av fentanyler, som er svært sterke opioider. I Europa dør over 8000 dør av overdose hvert år. 

I en pressemelding uttaler divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, følgende: 

– Overdoser er et alvorlig folkehelseproblem. Det er viktig å jobbe for å forebygge overdoser, og vi må også huske på de mange pårørende som står tilbake i sorg etter hvert enkelt overdosedødsfall, sier hun.