For å hindre lange køer utenfor kontaktsenteret i Oslo, kjøres nå maten ut til rusavhengige på gata. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Stian Ludvigsen 

– På grunn av de lange køene vi hadde utenfor kontaktsenteret her i Oslo, så vi at det ikke lenger var forsvarlig å drive matutdelingen på den måten. I samråd med smittevernlege bestemte vi derfor å gjøre matutdelingen på en ny måte, sier Stian Ludvigsen, bestyrer for Evangeliesenterets kontaktsenter i Osterhausgate i Oslo.

Fra og med i dag foregår matutdelingen på følgende vis: Gjestene kommer til kontaktsenteret, der de får tildelt et måltid varm middag og drikke. De blir så henvist til et sted et stykke opp i gata, hvor de kan hente matposen sin. 

– Dermed får vi spredt køen og hindrer at mange mennesker samler seg på en gang. Blir det for mange mennesker som samler seg rundt bilen også, flytter vi den bare litt lenger opp i gata, og gir beskjed om at de må komme dit i stedet, sier Ludvigsen, som har ledet arbeidet siden 2012. 

Matutdelingen krever nå litt mer tid og jobb enn før, men med hjelp av mange frivillige arbeidere går arbeidet knirkefritt. 

  I går fikk vi enda en gjeng med unge frivillige arbeidere fra Filadelfiakirken i Oslo, som står på og hjelper til, så dette går strålende, sier Ludvigsen.  

I hver matpose ligger dessuten en brosjyre med smittevernstiltak, trykket av Oslo kommune, samt kontaktinformasjon til Evangeliesenterets inntakskoordinator, slik at de som ønsker kan ta kontakt for hjelp. Evangeliesenterets tar fremdeles inn nye brukere til avrusning og rehabilitering.