Hver fredag arrangerer Østerbo videregående skole konkurranser, serverer mat, eller finner på morsomme pranks med elevene. Det fungerer så godt at enkelte kommer på skolen selv om de har fri. 

Tekst: Marit Joys Wigart 
Foto: Østerbo videregående skole 

I høst startet Østerbo videregående skole prosjektet «miljøskapende arbeid». Ikke fordi miljøet ikke er godt fra før, men simpelthen for å gjøre det som er bra enda bedre.  

– Vi ønsket å rette enda mer fokus på miljøet til elevene og styrke følelsen av å være inkludert. Det å bli sett og verdsatt av omgivelsene sine tror jeg ikke det kan bli for mye av, sier rektor ved skolen, Bjørn Røyndal, som tok initiativet til det miljøskapende arbeidet i høst.  

Konkurranser og premier 

Prosjektleder for arbeidet er Hedda Hartveit, som også er kokk og lærer ved skolens matfaglinje. Hver fredag lar hun kreativiteten slippe løs og igangsetter en rekke ulike konkurranser, sprell, og ikke minst matservering for å glede elevene. 
– Noen fredager serverer vi mat, for eksempel kaker, vafler, snitter eller pølser. Andre fredager har vi konkurranser der gevinster kan være alt fra en sjokolade til en iPad. Nå før jul får vi besøk av Rampenissen, som skal gjøre noen pranks, men mer kan jeg ikke røpe enda, sier Hedda hemmelighetsfullt. 

Viktig i koronatiden

Hun ser at arbeidet er blitt spesielt viktig grunnet koronasituasjonen.  
– Koronasituasjonen var ikke grunnen til at vi startet prosjektet, men vi ser at det passer særlig godt i denne tiden. Etter at korona brøt ut har jo nedstengninger, restriksjoner og sosial avstand skapt mye ensomhet og bekymring, også blant flere av våre elever, og da er det veldig positivt å sette fokus på å øke trivselen, styrke det sosiale fellesskapet, og finne aktiviteter som kan skape mer fellesskapsfølelse, sier Hedda. 

Fredagenes stunts, mat og konkurranser har blitt godt mottatt hos elevene. 

– De gir uttrykk for at de setter pris på det. For eksempel har flere elever, som egentlig ikke har skoledag på fredager, likevel begynt å komme fordi de vil se hva som skjer. Det betyr jo at de har fått det med seg og synes det er gøy. 

Fakta om Østerbo videregående skole:

  • Ligger på Østerbo, utenfor Halden. 
  • Tilbyr fire linjer: bygg- og anleggsteknikk, helse- og oppvekstfag, restaurant- og matfag, samt påbygg til studiekompetanse.
  • Spesielt tilrettelagt for elever med rusbakgrunn, som har lærevansker, eller andre diagnoser som gjør læring utfordrende. 
  • Små klasser og høy lærertetthet. 
  • Arrangerer flere friluftturer i løpet av året, blant annet fjellturer, kanoturer og Birkenrittet. 
  • Hjemmeside: www.osterbo-vgs.no
  • Ta kontakt på telefon: 69 17 27 20, eller send e-post til: post@o-vgs.no