I 20 år har programleder Bjørn Gjellum invitert norske politikere til ESTV studio for å snakke ut om aktuelle politiske spørsmål. Det er verdt en feiring.

Av Marit Joys Wigart.

– Det begynte med at Evangeliesenteret ønsket noen programmer til ESTV som skilte seg ut litt, som ikke nødvendigvis var evangeliserende, men som kunne appellere til en litt bredere målgruppe, forteller redaktør for Evangeliesenterets magasin, Ennå er det håp, Bjørn Gjellum, som siden våren 1997 har laget ukentlige intervjuer med landets politikere.

At han valgte å svare forespørselen om et nytt og annerledes ukesprogram i ESTV med nettopp politiske programmer var ingen tilfeldighet.

– Jeg har alltid vært interessert i politikk, den interessen har jeg arvet av min mor. Hun lærte meg å like politiske karikaturtegninger og høre på politiske parodier, smiler Gjellum.

Han lener seg fremover på stolen og fortsetter:

– Det høres kanskje rart ut, men jeg har aldri vært noe særlig interessert i å se fotballkamper, men det som har vært spennende har vært å høre på politikere debattere. Det blir nesten som å se på mennesker spille sjakk. Jeg sitter og ser på spillet dem imellom, ordvalgene og er spent på hva som blir neste trekk, forklarer han.

Tid og undervisning

Det politiske programmet, Arena, er et aktualitetsmagasin med sterkt fokus på politikk. Målet er å opplyse seerne, gjennom å gi politikere god tid til å snakke ut om aktuelle temaer og besvare viktige spørsmål som Gjellum tror mange mennesker brenner inne med.

– Jeg synes politikere ofte får lite tid til rådighet i annen presse. De prater kanskje i et kvarter, men ofte er det bare 45 sekunder som blir brukt i media. I Arena ønsket jeg derfor å gi dem 20 minutter slik at de fikk sjans til å snakke ut. Jeg ønsker at programmet skal ha en forklarende effekt, nærmest litt undervisning, slik at folk får svar på spørsmål som de kanskje går og lurer på, forteller Gjellum.

Døråpner for Evangeliesenteret

Omkring 100 000 seere følger med på Arena, som vises på Visjon Norge en dag i uken, både formiddag og ettermiddag. Responsene har dessuten vært mange og positive.

– Har det vært utfordrende å få politikerne til å stille til disse intervjuene?

– Nei, det har vært lett. Jeg tror det har sammenheng med at alle er blitt tatt seriøst. Jeg tror vi har bygget opp en tillit gjennom årene, sier Gjellum.

– Hvilken betydning tror du programmene har hatt for Evangeliesenteret?

– Når jeg er ute og jobber for Evangeliesenteret er jeg journalist og driver ikke lobbyvirksomhet. Men det er klart at hver gang en politiker vet at han eller hun skal møte oss og erfarer at vi viser interesse for arbeidet han eller hun driver med, så blir de jo oppmerksomme på merkenavnet Evangeliesenteret. Sånn sett tror jeg at programmene har fungert som en døråpner for senteret.

– Hvilke programmer planlegger du fremover i 2017?

– I år er det valgår, så det blir spennende. Vi skal lage mange intervjuer fremover som kan bety noe for valget, avslutter Gjellum.

Vil du abonnere på Evangeliesenterets gratis månedsmagasin, Ennå er det håp? Klikk her
Vil du støtte Evangeliesenterets arbeid? Gi en gave her