Økt livskvalitet. Forbedret fysisk og psykisk helse. Treningsglede. Fellesskap. Mestringsfølelse. Det er hva den nye idrettsforeningen vil gi sine medlemmer. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Unsplash

– Etter at covid-19 brøt ut hadde vi så mye fritid at vi bestemte oss for å starte en idrettsforening, forteller rektor ved Østerbo videregående skole, Bjørn Røyndal, og bestyrer for Østerbo, Kjetil Sterri-Mørch.  

Idrettsforeningen, som teller allerede rundt 50 medlemmer, har egen gruppe på Facebook og Strava, og har opprettet avdelinger på Varna og Fjordtun, i tillegg til på Østerbo. 

– Målet er å tilby et helhetlig opplegg for elever og beboere i Evangeliesenteret, og å fremme fysisk og psykisk helse. Vi ønsker å gi mulighet til å drive med idrett i organiserte former, og at medlemmene skal oppleve mestring og treningsglede, forteller de to initiativtakerne. 

Aktivt treningsmiljø

Både på Østerbo, Varna og Fjordtun har det den siste tiden vokst fram et økt engasjement for trening og friluftsliv, og på alle sentrene organiseres det ukentlige aktiviteter. 

– Tre dager i uka har vi sykkelturer for erfarne, og to dager for nybegynner-syklister, sier Sterri-Mørch. 

I tillegg arrangerer de faste løpeturer og Tabata-trening i gymsalen. 

– Flere og flere har blitt motivert til å bli med og det er moro. Det skaper godt fellesskap, gode opplevelser, og gir mestring og glede. Vi merker en veldig god stabilitet på de beboerne som trener med oss, de får et annet innhold i livet, sier Sterri-Mørch. 

Gode resultater 

På Varna er det miljøarbeider Stian Solem og aktivitetsleder, Kjetil Ellefsen, som har ansvaret for treningen. 

– Vi har faste ukeplaner hver uke, med aktiviteter hver ukedag. Vi bytter på å ha gåturer og løpeturer annenhver dag, sier han. 

Mellom 7-10 beboere deltar på turene og Solem ser at det gir resultater. 

– Det styrker fellesskapet og jeg ser at de som er med er kommet i betraktelig bedre form, sier han. 

Fjortun – nytt medlem 

For en knapp uke siden opprettet Østerbo idrettsforening også avdeling på Fjordtun, med bestyrer John Lehre, i spissen. Jomfruturen gikk av stabelen på mandag med en fottur i skogen. 

– Initiativet har blitt veldig positivt mottatt hos oss, både hos arbeidere og beboere, og sju personer deltok på den første turen. Flere av dem hadde ikke gått tur på mange år, så vi startet forsiktig med tre kilometer. Vi har lagt terskelen lavt, slik at flest mulig kan bli med, så øker vi heller etterhvert som interessen og formen forbedres. Tre av oss sykler noen dager i uka, og kanskje vil flere bli med på det også etterhvert. Til vinteren kommer vi til å spenne på oss skiene og gå skiturer, sier Lehre. 

TRENINGENS HELSEBRINGENDE EFFEKTER:

Undersøkelser viser at regelmessig fysisk aktivitet gir positive helseeffekter, både fysisk, psykisk og sosialt. Fysisk aktivetet kan:

 • være en kilde til glede, livsutfoldelse og positive mestringsopplevelser
 • pavirke humøret positivt
 • gi energi og mer overskudd i hverdagen
 • redusere stress
 • gi økt kroppsbevissthet
 • gi bedre selvbilde og selvtillit 
 • bedre søvnen
 • gi opplevelse av mestring
 • bedre livskvaliteten
 • gi sosialt felleskap
 • dempe abstinens
 • gi bedre vektregulering
 • minske angst og depresjon

Kilder: Nettfolderen «Den gode hjertebanken – fysisk aktivetet som et tilbud i behandlingen», publisert på psykiskhelse.no