30 personer takket ja og kom da Østerbo videregående skole inviterte politikere og bransje-kolleger til en presentasjon av skolens tilbud før jul. Gjestene ble begeistret av det de hørte, så, og ikke minst fikk smake.

Tekst og foto: Terje Kingsrød

Rommet var pyntet og bordene lekkert dekket og vi så straks at dette bør bli en trivelig stund for travle arbeidere fra Kirkens Bymisjon i Halden og Mysen, og helseansvarlige fra kommunene Halden og Aremark.

Skaper vinnere

Etter en kopp med gløgg og et par pepperkaker kunne forsamlingen sette seg forventningsfulle ned for å ta imot velkomsten fra rektor Bjørn Røyndal, som straks presenterte Østerbo videregående skole, og hvem som kan benytte seg av dens tilbud. 

– Dette er en skole for de som trenger ekstra god oppfølging på flere måter. Det handler om å få tro på seg selv, gjenvinne mestringsevnen. Resultatene er overbevisende. Først gjennomfører de et år, så to, så tre. Noen går videre til høyskole og får seg jobb. Flere har fått jobb i Evangeliesenteret. Vi skaper vinnere, forteller Røyndal.
Skolen har 66 elevplasser og tilbyr linjene: restaurant- og matfag, bygg- og anleggsteknikk, helse- og oppvekstsfag, samt påbygg til studiekompetanse. 

– Siden oppstarten i 1988 er det delt ut 620 skolebeviser. Dette er elever som i egne øyne ikke så noen mulighet til å gjennomføre noe som helst, forteller Røyndal.

Presentasjoner

Daglig leder i Evangeliesenteret, Trond Palmgren Eriksen, presenterte Evangeliesenteret og fortalte om hvordan alt startet med Lise og Ludvig Karlsen, to rusavhengige som fikk et vendepunkt og ville dele troen og håpet med andre i samme situasjon. «Fortellingen» gikk videre og resultatet ble Evangeliesenteret og i sin tur Østerbo Videregående skole. Han presenterte så Evangeliesenterets helhetlige tilbud fra kontaktsenter og oppsøkende virksomhet til ettervern. Før det ble mat måtte rektor Bjørn Røyndal presentere skolens visjon: Å gi elevene et fornyet sinn, et forvandlet liv, og høy faglig dyktighet. Deretter tok Kjetil Sterri-Mørch med seg gjestene på en omvisning rundt skolen og basen på Østerbo. 

Elevene serverte julemat

Litt våte og kalde etter frisk luft og regn kom gjestene tilbake til en fantastisk juletallerken, som elevene selv hadde laget og nå serverte, noe som ble tatt imot med begeistring. Praten var i gang med mange nysgjerrige spørsmål om Evangeliesenterets rehabilitering, resultater, betingelser, metoder og mye mer.

Selv om de fleste kom for å høre og motta informasjon, var det et unntak. Magne Flesjå fra lærlingskompaniet, et privat foretak som hjelper bedrifter med å lage gode lærlings-planer, kontrakter og program, slik at bedriftene og lærlingene kan få det beste ut av lærlingtiden.
– Det er stort behov for fagfolk innen kokk og matfag, og Østerbo videregående skole er en viktig bidragsyter. Voksne studenter er ingen ulempe, tvert imot. Erfaring og tilstedeværelse er noe bedriftene setter pris på, sa han. 

Flere vil til Østerbo

Veronica Aam er Kommunalsjef helse og omsorg i Halden, og forteller at hun kom fordi hun har registrert at flere ønsker seg til Østerbo. Da er det nyttig for henne å vite hvordan rehabiliteringen og skolen er organisert og drives og hva de har å tilby. Lasse Imrik, Administrasjonsleder i Kirkens Bymisjon, Østfold, begrunner sitt komme.

– Jeg ser at det er i ferd med å utvikle seg et nyttig samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Evangeliesenteret i Østfold, fortalte han.
Noen ganger sender han personer til Evangeliesenteret for rehabilitering. Akkurat nå er det samarbeidet på Mysen som er mest aktuelt. Blant andre ting skal Østerbo videregående skole lage mat til Kirkens Bymisjons julebord i år. 

– Vi vil gjerne vite mer om lærlingplasser og annet som vi kan samarbeide mer om i framtiden, fortalte Lasse Imrik.

Marthe Espelund Sande er varaordfører i Aremark, og kom til denne presentasjonen fordi hun ble invitert av Magne Degnes, som er leder for matfag på Østerbo videregående skole. Marthe ønsker å åpne en møteplass og kafé som et lavterskeltilbud i Aremark. 

– Med dette håper jeg at vi kan bygge et godt nettverk og utnytte hverandres resurser, sa Marthe Espelund Sande.

Delte sin historie

Før avslutningen stilte kokkene seg på rekke, og Espen på 37 år tok ordet. 

– Jeg var alkoholiker fra jeg 27 til 37 år. Jeg ble skilt i fjor, fordi hun fikk nok. Samtidig mistet jeg faren min. Jeg falt helt sammen og begynte på alt mulig av stoffer. Det resulterte i alvorlige psykoser, angst, og alt annet som følger med. Jeg var fisker og tjente godt, hadde to biler, hus og hytte med tilbehør. Alt ble solgt i fjor og ruset vekk. Jeg måtte ha hjelp og tok kontakt med Evangeliesenteret og fikk komme inn i løpet av få dager. Jeg startet på skolen umiddelbart. De legger til rette for oss og jeg har per idag ingen fravær. Skolen har gitt meg tro på meg selv. Målet er å bli kokk før jeg er 40 år. Jeg har fått en framtid og jeg er evig takknemlig for det, avsluttet Espen.

Vil gjøre skolen mer kjent

I oppsummeringen av samlingen sa rektor Bjørn Røyndal:
– Hensikten med denne dagen var å vise hva skolen har å tilby i lokalsamfunnet. Samtidig inviterte vi Kirkens Bymisjon på en hyggelig stund og en god matbit, fordi vi ofte er hos dem og de er ikke så ofte hos oss. Nå var det ekstra hyggelig, fordi sentrale personer innen Bymisjonen også kom. Formålet med vår presentasjon er å få anerkjennesle som rehabiliteringsplass og skole i nærmiljøet her i Halden. At vi rett og slett kan vise at vi har en skole som drives i tråd med alle forskrifter og lover og holder en standard som gir resultater. Vi gir en ny mulighet. Vi vil at de skal kjenne tilbudet, så blir vi med i vurderingen når elever får sine råd om valg av skole, avsluttet rektor Bjørn Røyndal.