Evangeliesenterets nye bruktbutikk i Halden tjente over 100 000 kroner i løpet av sine to første uker.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart.

15. august i år åpnet Evangeliesenteret sin splitter nye bruktbutikk i Halden. Butikken ledes av Gunnar Antonsen som tidligere har ledet senterets bruktbutikk i Oslo i ni år. Han er begeistret over den varme mottakelsen de har fått i østfoldbyen.

– Vi har blitt veldig godt mottatt her og får stadig positive tilbakemeldinger av kundene, smiler han. Han sitter bak kassa ved inngangen i butikken. Noen kunder rusler rundt i butikken mens de småprater og titter på forskjellige gjenstander. En kunde bestemmer seg for å kjøpe to sett med tallerkener og skåler. Gunnar forteller at kjøpene har vært hyppige siden oppstarten av butikken. – Allerede i løpet av de første to ukene fikk vi inn over 100 000 kroner. Det er vi jo umåtelig fornøyd med, sier Gunnar.

På lik linje med alle Evangeliesenterets bruktbutikker, går inntektene ved den nyåpnede bruktbutikken i Halden, til drift av Evangeliesenteret og til å dekke opphold for beboere.

Kvalitet Gunnar tar oss med på en liten rusletur gjennom butikken. Kopper, glass og tallerkener står stablet sirlig i hyllene. Brukte blader og magasiner er sortert og plassert i et stativ. Klær for store og små, menn og kvinner, henger pent på hengere. En lys pen sofagruppe har allerede fått lappen «solgt». Inntil en vegg legger vi merke til en massiv kommode i lyst tre. Det er forresten ingen kommode, men en dragkiste, får vi straks vite av Gunnar.

– Denne er fra 18-tallet. Jeg kan nemlig se om møbler er fra 18 eller 19-tallet ved å se på beslagene, opplyser butikklederen, som drar stor nytte av mange års erfaring i antikkforretninger. Han drar ut den øverste skuffen og peker på beslaget. – Denne, ser du, har smijerns-beslag. Den er definitivt fra 18-tallet.

Han slår håndflaten lett på toppen av dragkisten. Han presiserer at det er viktig med kvalitet i bruktbutikk. – Hvert år får vi varer fra mellom 30-40 dødsbo i Oslo. Vi har allerede også fått inn en del donasjoner fra lokale innbyggere her i Halden. Men det er dessverre ikke alt vi kan bruke. Varene vi selger må være av god kvalitet så de er holdbare lenge. Det må ikke være masseproduserte IKEA-møbler, men solide møbler som varer, sier han.

Skattejakt Vi har stoppet i et hjørne av butikken, hvor det står en beige sofagruppe og et bord, dekket med kaffe og kjeks. Dette er butikkens sosiale avdeling. – Her kan kundene våre slå seg ned med en kaffe og prate. For vi er jo ikke bare opptatt av å drive butikk, men også prate med kundene og skape et sosialt hyggelig fellesskap, sier Gunnar, som av og til drar fram vaffeljernet også, og serverer kundene rykende ferske vafler. – Hva er det morsomste ved å drive bruktbutikk?

– Det er å jakte på skattene, smiler Gunnar. Han forteller at skattejakten begynner når han får varer fra ulike dødsbo. Der, midt blant møbler, klær, pyntegjenstander og smykker, kan det plutselig dukke opp noen virkelige skatter.

– Det er veldig gøy når vi finner sjeldne og fine ting med høy verdi. Og det er det vi tjener penger på, sier Gunnar, som gleder seg til å fortsette både skattejakt og butikkdrift.

– Jeg håper vi får en god framtid her i Halden, smiler han.