Evangeliesenterets kvinnesenter på Svene har aldri hatt så mange unge kvinnelige beboere som nå. – De fleste er i 20-årene, sier bestyrerparet, Marianne og Erik Frydenhaug.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

– Mesteparten som har vært beboere hos oss det siste året har vært i 20-årene. Før var det vanligst med godt voksne beboere hos oss, så dette er en stor forandring. Det er så klart veldig positivt, at de unge kommer inn på rehabilitering og får hjelp tidlig. Mange av dem har aldri vært på Evangeliesenteret før heller, forteller Marianne Frydenhaug, som leder kvinnesenteret sammen med sin mann, Erik.

Rekordmange unge

Velferdsetaten ved Uteseksjonen har hvert år, siden 2004, utført årlige systematiske tellinger i de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum. Ifølge en nylig undersøkelsene har det aldri vært så mange unge rusavhengige i Oslo som nå. I 2019 telte Uteseksjonen tallet på hvor mange unge de traff på da de gikk til stedene i hovedstaden med mye narkotika. Tallet var 155, noe som var en dobling fra 2018. Det er nettopp flere av disse som har funnet veien til Evangeliesenterets kvinnesenter.

– Mesteparten av jentene har kommet fra Oslo. De har kommet enten via Evangeliesenterets kontaktsenteret i Oslo, eller via P22, en kristen stiftelse som blant annet driver med avrusning, forteller Frydenhaug.
Når jentene har vært i avrusning enten ved P22 eller andre tiltak, slipper de å gå via Evangeliesenterets inntak i Porsgrunn, men kan komme direkte til kvinnesenteret på Svene.

Faller til ro

Frydenhaug forteller at hun ser at nye beboere fort faller til ro når de kommer til kvinnesenteret.

– Mange nevner at de sover veldig godt og forteller oss at de ikke har sovet så godt på lenge, sier hun.

Normalt sett er jentene på kvinnesenteret i cirka tre måneder. Derfra velger jentene ulike veier videre.

– Mange vil reise videre til Østerbo eller Varna. Andre ønsker seg til ulike sentre utenfor Evangeliesenteret. Vår oppgave er å hjelpe dem inn der de måtte ønske seg, sier Frydenhaug.

Etter koronautbruddet har det vært ventelister for å komme inn til kvinnesenteret, så det har vært nødvendig å sende beboerne videre innen en viss tid for å slippe til nye.

– Noen har syntes det har vært leit, for de har hatt det så godt her, men når vi forklarer årsaken er det alltid forståelse. Det er jo veldig positivt at de trives så godt hos oss, sier Frydenhaug.

Mer aktivt etter koronautbruddet

Frydenhaug forteller at de unge beboerne har benyttet korona-situasjonen til å gå lange turer både i skog og fjell.

– Det har aldri vært så mye aktivitet her som under koronatiden. Vi har gått masse turer og finner på mer aktiviteter sammen. Vi har for eksempel kjørt til Vikersund og gått i trappene der, kjørt ulike steder på sightseeing, grillet på verandaen, ruslet i Kongsberg og noen ganger har vi tatt med middagen ut i skogen og grillet og spist der, det har vært ordentlig koselig. Jeg synes jentene har vært veldig flinke til å finne på ting, selv om denne tiden har vært stillere uten besøk til menigheter eller mulighet for permisjoner. Det er ingen selvfølge at de skulle ta det så fint, men det har de virkelig gjort, roser hun.

Fakta om Evangeliesenterets kvinnesenter 

  • Åpnet sommeren 2018
  • Bestyrere: Erik og Marianne Frydenhaug
  • Ligger på Svene i Flesberg kommune
  • Har plass til 8 beboere
  • Motivasjonssenter der beboere er i cirka tre måneder