I mai fikk miljøarbeider Frode Skjennum oppfylt sykkeldrømmen sin. Han og tre kamerater la ut på en over 40 mils langtur.  

Tekst: Marit Joys Wigart.
Foto: Kent Inge Karlsen. 

I flere år gikk Frode rundt med ideen om å legge ut på en lengre sykkeltur. 

– Jeg ble veldig inspirert da jeg så TV-programmet på TV2 Sumo, «Veien ut», sier han. 

I TV-programmet bestemmer tidligere straffedømte seg for å forandre livene sine ved å møte sin livs utfordring, nemlig å sykle fra Oslo til Paris. 

– Jeg fikk lyst å gjøre noe av det samme. Da jeg fikk med meg tre kamerater og fikk positiv støtte fra daglig leder i Evangeliesenteret, var det bare å kaste seg ut i det. 

40 mil og motvind

Onsdag 22. mai suste de fire kameratene av sted på hver sin racersykkel: Frode Skjennum, Roy Kristian Pedersen, Raymond Snersrud og Thomas Berntsen. Med seg hadde de også følgebil og sjåfør Kent Inge Karlsen. Målet var Lyngdal, og underveis skulle de overnatte på Evangeliesenteret Brubakken og i Grimstad.

– Det var over 40 mil totalt og vi brukte 16 timer og 20 minutter med aktiv sykling. Da er ikke pausene inkludert, forteller Frode. 

Selv om turen gikk veldig bra, var den ikke helt fri for utfordringer.

– Været var ikke så bra, jeg tror vi syklet i motvind nitti prosent av tiden, sier Frode og ler. 

Å finne de rette sykkelveiene var heller ikke alltid like lett, selv om de hadde lagt opp rute og ofte syklet etter GPS. 

– Mange av sykkelstiene var gruslagt og det var ikke så gunstig for oss som hadde racersykler. Da vi kom til byene kjørte vi på GPS og det villedet oss litt også, så det ble noen omveier og unødvendige stopp, men det lærte vi mye av, sier han. 

Mestring

Syklistene kan trygt anbefale en slik sykkeltur til andre.

– Det var en veldig positiv opplevelse. Vi hadde det hyggelig sammen sosialt og ikke minst ga turen mestringsfølelse. Det er en sånn opplevelse som jeg tror kan være med å gjøre en liten forandring. Når du kommer hjem etter å ha syklet så mange mil blir kroppen en helt annen og du føler deg positiv tvers gjennom, sier han. 

Tre av syklistene hadde trent et par måneder i forveien og hadde et godt grunnlag, mens fjerdemann hadde trent lite. 

– Derfor imponerte han oss mest, det var veldig godt jobbet, roser Frode. 

Vel framme i Lyngdal tilbragte de fornøyde sykkelentusiastene helgen hos Frodes svigerforeldre, Brit Elin og Jørg Magne Hadland.  

– Det var kjempekoselig, de viste oss rundt i området der, lagde mat til oss og den siste dagen avsluttet vi turen med et besøk på Sørlandsbadet. Alt klaffet, hele turen var bare guddommelig fra A til Å, sier Frode. 

Gavmilde sponsorer

Utstyr, klær og lommepenger til mat ble dekket av sponsorer: Evangeliesenteret Østerbo, Evangeliekirken Østerbo, G-Max Fredrikstad, Sport 1 Halden, Dahlmans Sykkel Halden, XXL Nordby i Sverige og Coop Extra i Halden.

– Sponsorene var veldig positive, selv de som ikke kjente oss fra før. Da de hørte om bakgrunnen vår, at vi hadde vært «utpå», og nå skulle på denne turen, hadde de lyst å hjelpe oss. Det var veldig hyggelig. Takket være dem hadde alt vi trengte både av utstyr, klær og reservedeler, forteller Frode.

Til høsten planlegger han ny tur. 

– Siste uken i august tenker vi å sykle til Bergen og flere av de samme personene blir med, pluss et par ekstra. Da skal vi sykle nesten 70 mil på noen dager. Det gleder vi oss til.