Dette er mottoet til bibel- og friluftlinjen ved Evangeliesenterets folkehøyskole, Helgeland. –  Når elevene trives og opplever gode ting, skaper det positiv endring helt naturlig, sier lærer ved linjen, Bjørn Hansen. 

Tekst: Marit Joys Wigart.
Foto: Bibel- og friluftslinjens private bilder. 

Røros, Helgeland og Brønnøysund. Det var reiseruta når Bjørn og bibel- og friluftsklassen skulle ut på en tolv dagers lang reise før påske. På programmet sto skiturer i fjellet, fiske, bytur i Røros, besøk på Helgeland Folkehøyskole, og menighetsbesøk. 

– Vi hadde det ille bra, forteller Bjørn på ekte Østfold-dialekt. 

Han roser elevene sine og medarbeideren, Thomas Stenberg. 

– Det er en kjempefin gjeng og vi har det veldig moro sammen. Og Thomas gjør en kjempeinnsats som min medarbeider, som jeg setter stor pris på, sier Bjørn. 

 

Turer som setter spor

Bibel- og friluftslinjen har fokus på å kombinere naturopplevelser og fellesskap med undervisning i Guds Ord, og på denne måten skape livsglede, positiv endring og vekst i menneskers liv. Bjørn ble ansatt som lærer ved linjen i høst og forteller at klassen har et viktig motto som gjennomsyrer alt de gjør: 

– Vi sier: «Skap trivsel og et godt miljø, så vil positiv endring komme naturlig», sier han. 

Gruppa snakker mye sammen om hvordan de kan gjøre nettopp dette: heie på hverandre, oppmuntre og investere i det som skaper glede og trivsel. 

– Som lærer og leder kan jeg jo velge å fortelle elvene alt de må gjøre annerledes og endre på, men det er jo nettopp dette negative fokuset som har preget hverdagen og nederlagene deres helt siden de var tenåringer. Derfor fokuserer vi heller på å finne fram det som er bra hos hver enkelt person og gi det næring. Da endres det negative i våre liv helt naturlig, sier han. 

Han påpeker at hvis vi mennesker skal lete etter feil hos hverandre er det alltid nok å finne, men det gagner lite. 

– Hvis jeg fokuserer på feil hos mine medmennesker, vil jo de begynne å gjøre det samme med meg, og da hadde vi jo ikke trivdes sammen. Derfor er dette så viktig, sier han.

Han roser også Thomas Stenberg, som er med og leder bibel- og friluftsgruppen sammen med Bjørn. 

– Thomas er en kjempe

Humor og naturopplevelser

Når bibel- og friluftsklassen er på tur starter dagene med vekking klokken åtte, etterfulgt av frokost og ofte en samling med sang, andakt og samtaler. Deretter venter friluftsliv og noen dager lange kjøreturer til nye destinasjoner. 

– Vi sitter jo mye sammen i minibussen når vi reiser rundt, så vi blir godt kjent. Det er mye humor og latter og gode samtaler og det er en styrke i gruppa, sier Bjørn. 

Naturopplevelsene er også viktige ingredienser i skoleåret.

– Naturen er jo vakker og storslått, og den gjør noe med oss. Ofte må vi stoppe foran et majestetisk fjell, eller et brusende fossefall fordi elevene må nyte synet og ta bilder. Mange opplever også at gode naturopplevelser, og for eksempel det å grille pølser rundt et bål ute, vekker gode barndomsminner. Og det er jo de gode opplevelsene i livet som gjør at vi får lyst til å leve, sier Bjørn. 

– Hva ønsker du at elevene skal sitte igjen med etter dette skoleåret? 

– Smaken på livet, frihet som skaper liv, og begeistring, noe som igjen får dem til å se lyst på fremtiden. Det går faktisk an å ha det herlig og morsomt her i livet og det gir smaken på livet. Og det handler ikke om å ta seg sammen for å være positiv, men legge til rette for gode opplevelser og et godt og trygt fellesskap. Da skjer det gode ting med folk helt automatisk, sier han.