Med koronakrisen har kontaktsenteret i Oslo hatt stort behov for flere frivillige arbeidere. Som respons har unge strømmet til fra Filadelfiakirken i Oslo. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Stian Ludvigsen, privat

– Dette hadde gått veldig dårlig uten de frivillige som er engasjert gjennom Filadelfiakirken Oslo. Da måtte vi ha stengt, sier Stian Ludvigsen, som har ledet arbeidet siden åpningen i juni 2012. 

Vanligvis er over halvparten av den frivillige staben pensjonister, men grunnet korona er mange i risikogruppen, og har derfor måttet holde seg borte fra arbeidet i denne krisetiden. 

– De bærer en stor del av arbeidet vårt og gjør en fantastisk jobb. At de har måttet trekke seg litt tilbake akkurat nå merkes og vi sto i stort behov av flere frivillige, sier Ludvigsen. 


Stian Ludvigsen, bestyrer for kontaktsenteret i Oslo.

Stor respons på dugnad 

Samarbeidet mellom Evangeliesenteret og Filadelfiakirken Oslo strekker seg tilbake mange år og flere fra Filadelfiakirken har lenge jobbet fast frivillig ved kontaktsenteret i Osterhausgate. Filadelfiakirken har også et årlig prosjekt kalt «Alle på oppdrag», der de blant annet har arrangert grillfest for de rusavhengige i Oslo, i samarbeid med Evangeliesenteret. Da korona brøt ut startet de dessuten et ekstra dugnadsprosjekt for å bistå med hjelp. I dette prosjektet er også Evangeliesenteret inkludert. 

– Dugnaden er et viktig prosjekt for oss nå, vi ønsker å være til stede der det er behov i denne krisetiden. Vi har sendt mange medarbeidere til kontaktsenteret, og foruten det tilbyr vi handlehjelp, forbønn og samtaler, forteller Eline Norland, som leder Filadelfiakirkens diakonale arbeid.

Dugnadsarbeiderne er elever ved Filadelfiakirkens bibelskole, folk fra kirken vår, og andre som har sett annonsen på Facebook og meldt seg på prosjektet. 

Stian Ludvigsen forteller at takket være dugnaden kan kontaktsenteret fortsette arbeidet, som er mer nødvendig enn aldri før.

– Mange andre tiltak har enten stengt eller begrenset sine tilbud og det merker vi. I dag har vi hentet 6,5 tonn mat som vi har delt ut, både middagsporsjoner og matposer. Køen er over hundre meter lang og fortsetter langt nedover i neste gate, så vi har veldig hektiske dager, men med alle de frivillige blir det gjort på en utrolig god måte. Vi har egne vakter som sørger for orden og avstand i køene, og en og en gjest får sprayet hendene sine med Antibac og får utdelt maten sin på trygg avstand fra arbeiderne, forteller Ludvigsen. 

Eline Nordland, leder for Filadelfiakirken Oslos diakonale arbeid.

Inspirerende engasjement

En av dugnadsarbeiderne er Frida Andersen (25). Når vi snakker med henne på telefonen er hun allerede godt i gang med å pakke matvarer på kontaktsenteret, og det på bursdagen sin. 

– Jeg hørte om dugnaden på Filadelfiakirkens facebookside og meldte meg på. Nå som mange pensjonister ikke kunne jobbe, synes jeg det var kjempeviktig at vi yngre trådte til. Arbeidet synes jeg uansett er veldig viktig. Jeg har hørt om det før og vurdert å bli med, så dette ble en god anledning. Det er så bibelsk å hjelpe de undertrykte og fattige, gi mat, og få være med å vise dem noe av Guds hjerte, sier hun. 

Det er første gang hun er med i kontaktsenterets arbeid og det har gitt mersmak. 

– Det er fantastisk å være her. Vi starter dagen med bønn og lovsang og det å få være sammen med denne engasjerte gjengen, se hjertene deres for Jesus og engasjementet deres for de rusavhengige, det er bare så givende. Jeg har fått mange gode samtaler og det er inspirerende å se lederskapet her og hvordan Jesus skinner gjennom livene deres. Jeg går hjem så glad for å ha fått være med og gjøre en forskjell, det er skikkelig fint, sier Frida. 

Jakten på fred

Martine Vestby (24), en av elevene ved Filadelfiakirkens bibelskole, har også kastet seg ut i dugnaden. Hun har bestemt seg for å jobbe fast her hver tirsdag og torsdag framover.  

– I disse koronatider har jeg hjemmeskole og er permittert fra jobben min, så jeg har ekstra tid. Jeg er opptatt av å gjøre noe for andre mennesker, og kjeder meg når jeg må være mye inne, så det er godt å være med på dette, forteller hun.

Foruten å pakke julegaver på kontaktsenteret i fjor har hun ikke jobbet på kontaktsenteret tidligere. 

– Det er første gang jeg er med på å dele ut mat og det er så givende. Jeg har også vært ute på gata og snakket med folk i køen. Det er så fint og mange er så åpne og søkende. Vi snakker om alt mulig og de forteller meg om dagene deres og om utfordringene de står i nå, som er helt annerledes enn de vi andre har. En ting som har gjort spesielt inntrykk på meg er at de ikke finner fred. Jeg går med Guds fred hver dag, og er vant til det, og selv om det stormer så har jeg fred, men de vet ikke hva fred er for de kjenner ikke Jesus. Det er bare et jag etter rus for å få en slags fred. Det er hverdagen deres, alt dreier seg om rus. Jeg tenker på hvor mye mer Gud har for dem, sier Martine.


Martine og Frida utenfor Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo.

Barmhjertighetsdager 

Filadelfia sin bibelskole hatt et nært samarbeid med kontaktsenteret i flere år. 

– Vi har sendt elever til kontaktsenterets arbeid i cirka seks år nå, i forbindelse med det vi kaller barmhjertighetsdager. I adventstiden og på våren setter vi av to til tre dager hvor vi ønsker at elevene skal ut av klasserommet og gjøre noe konkret for andre, blant annet hjelpe til på Kontaktsenteret, besøke sykehjem og ha for eksempel sangstund med beboere, Slumstasjonen, hjelpe seniorene i kirken og stå på Frelsesarmeens Julegryter før jul. Bibelskolen ønsker å disippelgjøre elevene og i dette uttrykket ligger det blant annet å gå ut og vise kjærlighet på en praktisk måte. Gjennom dette ønsker vi å bidra til et varmere Oslo, sier Benedikte Jacobsen, administrasjonssekretær ved Filadelfiakirkens bibelskole.

Da hun fikk høre at det var litt krise med bemanning ved kontaktsenteret etter koronautbruddet, og at Ludvigsen samarbeider tett med smittevernslege, bestemte bibelskolen seg for å høre om noen av elevene hadde mulighet til å stille opp. 

– Vi oppfattet det som trygt å sende de og per i dag jobber 5 av elevene våre der. De har gitt veldig gode tilbakemeldinger. Opplevelsen er at de blir godt mottatt, at arbeidet er godt organisert, og de kommer takknemlige tilbake. De synes det er vondt å se hvordan mange mennesker lever, men sier de har godt av å se det, og at det er godt å få være med å gjøre noe konkret for å hjelpe, sier Jacobsen, som selv har jobbet frivillig ved kontaktsenteret.


Benedikte Jacobsen,
administrasjonssekretær ved Filadelfiakirkens bibelskole i Oslo.