Hver uke rusler frivillig arbeider, Rune Bergheim (61), gatelangs i Oslo for å invitere rusavhengige til gudstjeneste og mat på Evangeliesenteret.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart.

Mandag kveld i slutten av oktober. Kveldsmørket har senket seg over Norges hovedstad og en kald vind feier gjennom gatene. Inne på Evangeliesenteret i Osterhausgate er bestyrerne, Stian and Hanne Ludvigsen, samt 60 frivillige arbeidere, i full sving med å forberede til kveldens gudstjeneste og matutdeling. Rune Bergheim er én av de trofaste frivillige. Nå står han klar til å gjøre noe av det han liker aller best: gå ut og prate med byens rusmisbrukere og hjemløse. Han inviterer dem til kveldens gudstjeneste og matservering på Evangeliesenteret, og hvis noen ønsker forbønn, ber han for dem.

Er med hver dag

Rune bor i Asker. Likevel forlater han sin faste bopel og sover på kontaktsenteret fra mandag til torsdag hver uke, for å hjelpe til hver dag de holder åpent: mandag, tirsdag og torsdag.
– Jeg kommer mandager klokken elleve. Da pakker vi cirka 140-160 bæreposer med mat som kveldens gjester får med seg hjem, forteller Rune.

Gudstjenesten starter klokken syv og etterfølges av middagsservering og utdeling av matposene. Ofte blir klokken tolv og ett på natten før Rune kan krype under dyna og lukke øynene.
– På tirsdager og torsdager serverer vi middag og holder åpnet fra 12-16:30. Det er veldig fine dager hvor vi kan sette oss ned ved bordene og prate med dem, sier Rune.

Elsker å prate med folk
I fem år har Rune vært med som frivillig i. Årsaken er enkel:
– Fordi jeg elsker å være på gata og prate med folk, sier Rune.
– Ser du på det som et kall?

– Ja, jeg vet ikke hva jeg skal si, men kanskje det, svarer han med et forsiktig smil.
Hver uke får Rune og de andre frivillige se at mennesker kommer til tro på Jesus og at rusmisbrukere reiser inn til Evangeliesenteret på rehabilitering. I tillegg forteller Rune at han ofte får be for mennesker som har plager, smerter og er syke. Svært ofte får han oppleve at Gud svarer bønnene hans og helbreder personene.

– En mann jeg ba for nylig hadde ryggsmerter. Jeg spurte om han ville at jeg skulle be for ham og det ville han. Da jeg var ferdig med å be var all smerten borte i ryggen. Så satte han seg på en stol her inne, smilte og ville ikke gå igjen, ler Rune.
Som regel ser Rune helbredelser hver eneste uke. Det kan for eksempel være vonde rygger som blir smertefri, migrener som blir borte og isjas-plager som slipper taket.

– I tillegg er det mange som reiser inn på Evangeliesenteret til rehabilitering, hvor mange blir rusfri, smiler Rune.