Fra tenårene besto livet til Kjartan Kvalvåg (35) i rus og fest. Så fikk han høre vitnesbyrdene til beboere på Evangeliesenteret på TV.  – Jeg syntes det var helt rått å høre hvordan de var blitt frelst og satt fri fra rus. Det vitnet sterkt om Guds kraft, sier han. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Sandra Utby  

At Gud fantes og hadde makt var egentlig ikke noe nytt for Kjartan. Oppvokst i et kristent hjem og med en far som var forkynner, kjente han godt til Jesus. 

– Men jeg skled bort fra Ham, forteller Kjartan, som i dag er ansatt som matkoordinator ved Evangeliesenterets kontaktsentre i Sandnes, Stavanger og Jørpeland. 

Tross en god oppvekst ledet nysgjerrighet og eventyrlyst til eksperimentering med rus: hasj, ecstasy, amfetamin, GHB og steroider. 

Guds kraft 

Nitten år gammel var Kjartan sliten og lei av rus og fest, og en kveld hoppet han i det: Han ba til Gud.  

– Det er så rart hvordan Gud kommer når du virkelig søker Ham oppriktig. Jeg sa at jeg ikke visste hvor mye mer jeg orket, så nå måtte Han hjelpe meg. I neste øyeblikk kjente jeg en kraft som pulserte gjennom kroppen min og fylte meg. Det var helt enormt. Etter den opplevelsen begynte jeg å gå på kristne møter. Dessverre syntes jeg det var vanskelig å komme inn i menighetsmiljøene, i alle fall de stedene jeg prøvde, så jeg gikk tilbake til det gamle livet med rus og fest. Forskjellen nå var at jeg visste at Gud fantes der for meg og at jeg kunne søke Ham.  

En fot i hver leir

En dag mens Kjartan var på jobb, fikk han høre det han forsto måtte være Guds stemme: Han sa: «Jeg har en plan for deg, Kjartan.» Ordene kom igjen og igjen. 

– Jeg spurte Gud hva det var, konkret, Han ville at jeg skulle gjøre. «Bibelskole», følte jeg han svarte. Jeg syntes det hørtes rart ut, men fordi også disse ordene gjentok seg, stolte jeg på at det var fra Gud. Jeg sa opp jobben og begynte på Fjellhaug bibelskole i Oslo. Der fikk jeg mange kristne venner, ble rotfestet i Guds Ord og ble enda tryggere på at Gud hadde en plan for livet mitt. Tross alt dette fortsatte jeg å leve med en fot i hver leir da jeg var ferdig på bibelskolen. Jeg bodde sammen med to kamerater fra bibelskolen og gikk i menighet. Samtidig røyket jeg hasj og vanket i gamle miljøer, sier Kjartan.  

Valget

Så talte Herren på nytt. Året var 2008 og Kjartan husker det som om det var i går.

– Det var mye snø ute og jeg var på vei over et fotgjengerfelt akkurat da jeg hørte Guds stemme så klart: «Kjartan, nå har du lært Meg å kjenne. Nå må du velge om du vil gå med Meg, eller den andre veien.» Da jeg kom hjem i leiligheten min bøyde jeg kne på soverommet og sa til Jesus at jeg ville følge Ham. Da ga jeg Ham hele livet mitt. Jeg kjente hvordan alle vonde følelser og mørke forlot meg og lys strømmet inn. Jeg ble fylt av glede og fred og begynte å prise Gud, bekjenne synd og fikk ut alt jeg hadde på hjertet. Jeg var så full av Den Hellige Ånd at jeg sprang rundt i leiligheten og sang salmer, priste Gud og gikk helt bananas. I tre måneder fløy jeg som på en sky og siden da har Jesus fått være Herre og jeg har fulgt Ham, sier Kjartan.  

Fra 2013 til 2017 gikk han på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, der han tok en bachelor i media, kommunikasjon og livssyn.  

Ny identitet

Kjartan forteller at selv om han fikk en herlig frelsesopplevelse og et nytt liv, har det vært en prosess å bygge opp igjen selvbildet sitt. 

– Rusen ødela selvbildet mitt veldig og lenge slet jeg med mange negative tanker om meg selv. Det som har hjulpet meg er å bli kjent med hva Bibelen sier om meg og ha fokus på det. Jeg har fremdeles en vei å gå, men det er heldigvis blitt mye bedre, sier Kjartan som tror det å finne sin identitet i Gud, ikke i hva mennesker sier om en, er en viktig nøkkel til frihet og glede i livet.  

Jobb i Evangeliesenteret 

Hans første møte med Evangeliesenteret var gjennom et TV-program på Visjon Norge for mange år siden. 

– Vitnesbyrdene til beboerne gjorde sterkt inntrykk på meg. At de var blitt satt fri fra rus og hadde fått et helt nytt liv vekket tro i meg på at det samme kunne skje meg, sier Kjartan. 

I fjor begynte han å jobbe frivillig på kontaktsenteret på Jørpeland og i år ble han ansatt i halv stilling som matkoordinator for kontaktsentrene i Stavanger, Sandnes og på Jørpeland. 

– Det har blitt veldig klart for meg at Gud har et bankende hjerte for Evangeliesenterets arbeid. Hans hjerte banker for alle rusavhengige, og så klart også for alle andre. Jesus kom for de svake, de utslåtte, de syke. For å frelse det som var fortapt. Å jobbe i Evangeliesenteret er en fantastisk mulighet til å treffe rusavhengige og bruke min egen historie til å fortelle andre at også de kan bli fri. At den samme kjærligheten Gud møtte meg med, også er tilgjengelig for dem. Jeg håper jeg kan være med å bety en forskjell og se at nye mennesker blir fri fra rus, får møte Jesus og får et nytt liv. Det er drømmen min og drivkraften i arbeidet mitt her, sier han.  

Fakta

  • Fra Alsvik, bor på Jørpeland
  • Gift med Cathrine, sammen har de datteren Karoline (2 år). 
  • Bachelor i kommunikasjon og livssyn 
  • Matkoordinator ved kontaktsenteret i Jørpeland, Sandnes og Stavanger, og vaktmester i Klippen Jørpeland. Jobber også frivillig ved kontaktsenteret.