Syv år har gått siden lovsangsleder i Evangeliesenteret, Olle Petter Olsen (30), ga ut albumet «Vær meg nær». Nå har han sluppet albumet, «Et stille sted», som han har utarbeidet i samarbeid med lovsangsledere fra Filadelfiakirken i Oslo, Vetle Jaraldsen og David André Østby. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Sandra Utby

– Når du jobber i Evangeliesenteret blir du automatisk preget av fokuset på å forkynne evangeliet, for alt i dette arbeidet handler om at mennesker skal få møte Jesus og Hans kjærlighet. Det er et skikkelig vekkelsesarbeid og det preger det nye albumet mitt, sier Olle Petter. 

Albumet, som har fått tittelen Et stille sted, ble sluppet på Spotify og youtube denne uken. Det består av ni låter, der syv av låtene er skrevet av Olle Petter selv og to av dem er laget i samarbeid med de kjente lovsangerne David André Østby og Vetle Jarandsen, som forøvrig har vært sterke støttespillere og bidragsytere til hele albumet. 

Et stille sted

Bare én av låtene skiller seg tydelig fra resten av albumet, både i tekst og sjanger, nemlig låten Et stille sted.  

– Det er egentlig en sang om kona mi. Vi satt og snakket sammen en kveld, om livet hennes og ting hun hadde opplevd da hun var rusavhengig. Det gjorde sterkt inntrykk på meg. Det å være jente i rusmiljøet er på mange måter tøffere enn å være mann og de opplever ofte mange vonde ting som menn ikke blir utsatt for i samme grad. At jeg i tillegg hadde blitt pappa for den eldste datteren vår på det tidspunktet gjorde dessuten at jeg lett levde meg inn i hvordan det måtte ha vært for faren hennes. Det må ha vært grusomt. Jeg så for meg en far som bøyde sine knær i sorg og fortvilelse og ba til Gud for dattera si, sier Olle Petter.  

Samtidig kan låten også fortelle litt av hans egen historie. 

– Jeg er et produkt av bønn selv. I alle årene jeg ruset meg ba mamma for meg. Hun hadde et bestemt sted hjemme der hun alltid bøyde kne og ba for meg og de tre søsknene mine. 

Olle Petter forteller at det var litt av en kontrast å gå fra det harde kalde gatemiljøet og inn dørene hjemme hos moren i de årene. 

– Guds nærvær bare slo imot meg når jeg kom inn hos mamma. Det var en så sterk atmosfære av bønn hjemme og det berørte meg veldig. Noen ganger hørte jeg at hun ba for meg og søsknene mine og jeg kjente en lengsel etter Gud. Jeg er overbevist om at de berøringene jeg fikk, og ikke minst mammas utrettelige bønner, bidro til at jeg til slutt kom på Evangeliesenteret, ble frelst og rusfri.  

Låtene blir til 

Når det gjelder låtskriving, påstår Olle Petter at han er elendig.   

– Jeg er ikke sånn at jeg kan bestemme meg for å sette meg ned og skrive en god tekst hvis du skjønner. Tekstene bare til meg, ofte helt uventet. Som regel når jeg er i bønn, leser Guds Ord, eller aller oftest i spontan tilbedelse, gjerne når jeg er i bilen på vei til et møte med Evangeliesenteret. Hans første album ga han ut i 2013, under tittelen «Vær meg nær». 

– Jeg var så nervøs den gangen, huff, sier Olle og ler. 
– Heldigvis har det vært helt annerledes denne gangen. 

Olle Petter forteller at samarbeidet med David André Østby og Vetle Jaraldsen har vært både kreativt, inspirerende og lærerikt. 

– De er begge veldig kreative og dyktige lovsangere, musikere og låtskrivere, sier han.  

To av sangene har de skrevet sammen: Hosianna og Sangen stiger, på den sistnevnte synger David André sammen med ham.

– En annen ting som er gøy er at Bethel Music har mastret albumet, noe som har bidratt til høy lydkvalitet på albumet.  

Vil nå yngre generasjoner

Olle Petter håper albumet vil appellere til ulike aldersgrupper, men særlig de yngre.  

– Mye av Evangeliesenterets musikk appellerer til de eldre, derfor ville jeg lage et album som kunne nå de yngre spesielt. Vi har mange unge beboere på Evangeliesenteret og jeg synes det er viktig å lage musikk til dem også. Jeg håper låtene kan formidle hvem Jesus er, hva Han har gjort for oss, og hva Han ønsker å gjøre i våre liv, sier han. 

I Ånd og sannhet

Olle Petter påpeker at lovsangsmusikk er et område en må tråkke varsomt i fordi folk har delte oppfatninger av hvilken type musikk og lovsang de liker.

– Derfor vil jeg gå forsiktig fram og ta hensyn til de ulike oppfatningene. Jeg ønsker å være en brobygger mellom eldre og nyere musikk, og spre en glede for de ulike type lovsangsstilene, sier han. 
Selv om lovsangen kan ha ulike sjangre som for forkynnelse, tilbedelse, takksigelse og proklamasjon, tror Olle Petter personlig at lovsang i bunn og grunn ikke handler om musikkstil i det hele tatt. 

– Jeg tror det handler om at vi løftene våre hjerter, røster og oppmerksomhet til Jesus og ærer ham – helt uavhengig av musikkstil. At det ikke handler om våre følelser eller preferanser, men å tre innfor Hans trone med et rett hjerte og sinnelag, simpelhet fordi vi elsker Ham og ønsker å gi Ham ære fordi Han er Gud. Vi er skapt av Ham og for Ham, sier han. 

Å slippe kontrollen

Lovsangslederen brenner spesielt for spontan tilbedelse og profetisk lovsang. 

– Bønnen min før hvert møte er at jeg ikke må stå i veien for det Gud vil gjøre, men at jeg vil slippe kontroll og la Ham gjøre det Han vil i møtet, sier Olle Petter. 

Han har forståelse for at noen kan synes det virker skummelt, hvis de ikke er vant til det. 

– Som mennesker vil vi ofte ha kontroll, men jeg brenner for at vi skal våge å slippe kontrollen, gi Den Hellige Ånd plass og følge Hans ledelse også i lovsangen og tilbedelsen. Det handler egentlig om å stole på Gud. 

Olle Petter sier litt lattermildt at det kan hende rusbakgrunnen hans gir ham et lite fortrinn på dette området. 

– Vi som har ruset oss før vet hva det er å miste kontrollen. Derfor er det kanskje lettere for oss å gi slipp på kontrollen. Nå vet vi jo at det er Gud som får den og da er vi jo trygge. Min erfaring er at det er i møter der vi gir Gud kontrollen at ofte mennesker blir helbredet og møtt på dypet. Og det er min store drøm. At mennesker skal få sterke møter med Jesus, som ikke bare berører, men forvandler livene deres slik at de aldri mer blir den samme.  

Fakta

  • Olle Petter Olsen (30) 
  • Gift med Lill Anita, sammen har de døtrene Linnea (1) og Rebecka (8)
  • Bor i Fredrikstad
  • Lovsangsleder i Evangeliesenteret, siden 2011
  • Aktuell med albumet «Et stille sted»
  • Har tidligere gitt ut albumet «Vær meg nær» (2013)