Onsdag 21. oktober åpnet Evangeliesenteret sitt trettende kontaktsenter, nå i Grimstad. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Sandra Eriksen

– Gratulerer med dagen, også til dem som kommer til å bli brukere av stedet. Dette er et tema som jeg har engasjert meg for i lang tid. Det er fordi at dersom ikke noen hadde rukket ut en hånd til meg da jeg var på det mest sårbare og på mitt svakeste, så hadde jeg ikke vært her i dag, sa varaordfører i Grimstad, Lene Langemyr. 
Hun har ingen fortid i rus, men forteller at hun bare 24 timer gammel ble lagt på et travelt fortau i India. Langemyr klippet den røde snoren og erklærte Evangeliesenterets kontaktsenter i Grimstad som åpent. 

Støtte fra kommunen

Også ordfører i Grimstad, Beate Skretting, ruskonsulent i kommunen, eier av lokalet, samt flere pastorer fra ulike menigheter i Grimstad var til stede for å ønske Evangeliesenteret velkomment. Vaagsnes forteller at kommunen har vært positive fra første stund. 

– Vi har møtt velvilje hos kommunen fra første gang vi tok kontakt og fortalte at vi ønsket å starte kontaktsenter her. Det betyr veldig mye for oss å ha dem med på laget, sier Vaagsnes, leder for kontaktsentrene i Grimstad og Arendal.  

Ypperlig beliggenhet

Det nye kontaktsenteret ligger noen meter ved havet, i Henrik Ibsensgate 10. 

– Beliggenheten er jo eventyrlig, rett ved vannet, og vi er midt i tråkket til rusmiljøet i byen. Bilene kjører også forbi der hele tiden, så det er lett for alle å se at Evangeliesenteret har kommet til byen. 
I morgen fra 12 -15 har vi første åpningsdag. Da kommer noen av oss til å oppsøke rusmiljøet og invitere dem inn på en kopp kaffe, sier Vaagsnes. 

Han forteller at flere aktører i Grimstad deler allerede ut mat. 

– Derfor blir det viktigste for oss å legge til rette for de gode samtalene og det å være et alternativ i rusomsorgen. Vi vil hjelpe mennesker ut av rus, og Evangeliesenteret kan tilby både avrusning, rehabilitering, skoler og arbeid. Så deler vi så klart ut mat til de som ønsker det, sier han. 

Ettersom Grimstad har et belastet rusmiljø er han takknemlig for at etableringen av det nye kontaktsenteret har gått så raskt. 

Rask etablering 

Prosessen startet allerede 1. august i år, og varaordfører, Lene Langemyr, forteller at i kommunal sammenheng har denne etableringen skjedd svært raskt.  
– Det vitner om en vilje og et engasjement, men det vitner også om hvor godt samspillet er mellom offentlige, private, organisasjoner og frivillige. Det er Grimstad gode på og det er vi stolte av. Jeg ønsker dere velkommen til byen vår, håper dere vil trives her. Jeg kommer garantert innom for å hilse på og ser frem til å følge dere, sa Langemyr. 

Kontaktsenteret i Grimstad

  • Henrik Ibsensgate 10 
  • Åpent onsdag 15 – 18 og fredag 12 – 15 
  • Bestyrer: Glenn Johnny Vaagsnes 
  • Lavterskeltilbud til rusavhengige og hjemløse
  • Matutdeling og sosialt fellesskap