Torsdag 13. februar åpnet dørene til Evangeliesenterets tolvte kontaktsenter. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Terje Kingsrød

Den offisielle åpningen av det nye kontaktsenteret på Lillehammer gikk over to dager. 

– Torsdag kveld inviterte vi til lovsang, vitnesbyrd, forkynnelse, enkel servering og sosialt fellesskap. Rundt 40 personer deltok, den kvelden var for det meste menighetsfolk. Dagen etter, på fredag, holdt vi åpent fra 11 – 15 og ni brukere kom innom. De slo seg ned for en prat, og fikk en pose med mat da de gikk hjem, forteller bestyrer for det nye kontaktsenteret John Lehre. Han er også bestyrer for Evangeliesenteret Fjordtun, kontaktsenteret på Gran, og pastor i Livets Senter på Gran. 

Stor etterspørsel 

Kontaktsenteret får drive arbeidet ut fra lokalene til Pinsekirken i Lillehammer og frivillige arbeidere har strømmet til, på eget initiativ. De kommer fra ulike menigheter: Pinsekirken på Lillehammer, Livets Senter, Baptistkirken, Frikirken og Frelsesarmeen. 

– Det er veldig flott med så bred oppslutning om arbeidet blant menighetene i byen. Det betyr veldig mye når du vet at du har ryggdekning fra kristenfolket i byen, det gjør at du går ut i arbeidet med større frimodighet. Og de frivillige er en herlig gjeng som er heltent på arbeidet, sier Lehre. 

Kontaktsenteret holder åpent fredager fra 11 – 15. Da vil det inviteres til fellesskap, enkel servering som kaffe og vafler, og utdeling av matposer. I tillegg inviterer de til evangelisk møte, med påfølgende kveldsmat og sosialt fellesskap, den andre torsdagen i hver måned, fra klokken 18 – 21. 

Samarbeid på tvers

Lehre forteller at det er et ganske stort rusmiljø i Lillehammer, men at de holder seg mer hjemme hos hverandre og er ikke ofte i gatene. 

– At det kom ni personer allerede første dagen vi holdt åpent sier noe om behovet i byen, og de brukerne som kom var veldig positive og takknemlige. Mange sa de ville spre det videre i miljøet og komme tilbake neste uke, sier Lehre.

Han gleder seg også over støtte fra et kommunalt tilbud som ligger 300 meter fra kontaktsenteret, der de serverer rusavhengige lunsj hver dag.

– Før vi åpnet på fredagen fikk Evangeliesenteret presentere kontaktsenteret for gjestene deres, og de ni som kom til oss etterpå var først der og spiste lunsj. De ansatte tilbød å henge opp en plakat i lokalet sitt om kontaktsenteret for å markedsføre tilbudet og vi avtalte at ettersom de ikke tar i mot gjester som er ruset kan de sende dem til oss. Det er veldig hyggelig at vi kan stå sammen for å hjelpe brukerne i byen, sier Lehre. 

Betydning for mange 

Lehre håper kontaktsenteret kan bli verdifullt på ulike plan: for brukere og deres pårørende, for menighetene, byen, og for samfunnsøkonomien. 

– Vi vil jo først og fremst hjelpe den enkelte rusavhengige til rusfrihet og et nytt liv. Vi ønsker å peke på veien ut av rus via Jesus og Evangeliesenteret, men vi vil samtidig at de skal få komme til oss med lave skuldre og bli kjent med oss, uten at de får følelsen av at de blir «overfalt», sier Lehre. 

Han påpeker at når en rusavhengig blir rusfri og frelst betyr det ofte enormt for deres pårørende. Personen som er blitt rusfri vil ofte også gi seg til den lokale menigheten etterpå og kanskje engasjere seg som frivillig ved et kontaktsenter for å hjelpe andre med samme bakgrunn som dem selv. 

– Jeg håper også at kontaktsenteret kan bety noe for menighetene på Lillehammer. De har sikkert sine ulike omsorgsarbeid fra før, men jeg håper kontaktsenteret kan være et nytt tilbud som flere kjenner at de kan engasjere seg i. Jeg håper også arbeidet kan bety noe for byen. Som noen sa, «hvis vi får hjulpet en rusavhengig, så blir jo Lillehammer et bedre sted å være».

Fakta

  • Evangeliesenterets kontaktsenteret på Lillehammer
  • Bestyrer John Lehre
  • Lokaler Pinsekirken Lillehammer, Kirkegata 48
  • Åpent fredager 11 – 15 og hver andre torsdag i måneden fra 18 – 21
  • Formål: Motivere og hjelpe rusavhengige til rusfrihet