Lørdag 27. april åpnet Evangeliesenteret sitt tiende kontaktsenter, denne gangen i samarbeid med menigheten Troens Ord i Haugesund.

Tekst: Marit Joys Wigart.
Foto: Sigrunn Wiik.  

Omkring 90 personer var til stede under åpningen av det nye kontaktsenteret i Haugesund. Bestyrer for kontaktsenteret, Glenn Wiik, opplevde dagen som svært fin og er forventningsfull til hva kontaktsenteret vil bety for byen. 

– For mange år siden var Haugesund kjent for å ha et stort rusmiljø. Fremdeles er det ganske ille og mange reagerer når de går gjennom byen for vi har et veldig synlig rusmiljø. Derfor er det et stort behov for kontaktsenter her og jeg er veldig spent, forteller han.

Vært mye på gata

Wiik er, ved siden av sin nye stilling som bestyrer, ansatt i menigheten Troens Ord, og det er ut fra menighetens lokaler at kontaktsenteret nå drives. Wiik har ikke jobbet med rusomsorg tidligere, men kjenner likevel mange av Haugesunds rusavhengige, og har også hjulpet flere inn til rehabilitering på Evangeliesenteret.

– Jeg har gått mye rundt i gatene og besøkt pubene i byen for å snakke med mennesker. Jeg har ikke vært opptatt av bare rusavhengige, men bare ønsket å dele evangeliet med mennesker generelt. Men det jeg oppdaget var at det er ofte mennesker som har det vanskelig som er mest åpne for Gud. Derfor har det blitt mange samtaler med rusavhengige og jeg har blitt kjent med mange, forteller han. 

Med det nye kontaktsenteret gleder han seg til å utvide kontaktflaten inn i byens rusmiljø og forhåpentligvis få hjelpe enda flere til rusfrihet. 

Fått god støtte

Wiik forteller at han har fått god støtte i oppstarten av kontaktsenteret, både fra daglig leder i Evangeliesenteret, Trond Palmgren Eriksen, og Merethe Aanestad som allerede leder tre av Evangeliesenterets kontaktsentre: Stavanger, Sandnes og Jørpeland. 

– Det er godt med denne støtten, og Merethe er en veldig god kobling i nærområdet her, så det er dyrebart, sier han. 

Han synes også det er godt å vite at Evangeliesenteret har drevet med rusomsorg i mange år, har mye erfaring og et godt utarbeidet tilbud. 

– De har jo mange ulike sentre, skoler, og et opplegg og et system som fungerer godt, så det er fantastisk å kunne sende de som trenger hjelp til et slikt sted, der vi vet de vil få god hjelp, sier han.

Fått pizza-kjøkken 

Så langt har Wiik med seg cirka ti frivillige arbeidere på kontaktsenteret, de fleste fra Troens Ord. 

– Men flere har meldt interesse etter at vi startet, og det er moro å se at dette arbeidet samler personer fra ulike menigheter, sier han. 

Det nye kontaktsenteret kommer til å holde åpnet hver lørdag fra klokken 18:00. 

– Da serverer vi et varmt måltid, og klokken syv blir det et evangelisk møte med sang, vitnesbyrd og en kort appell, i «senter-stil». 

Wiik forteller at lokalene er perfekte for et kontaktsenter. Troens Ord kjøpte lokalene av en forretningsmann for to år siden. 

– Den tidligere eieren hadde planer om å lage stedet til en kulturarena med konserter og stand-up, pizza-servering og bar, så de satte inn flotte pizza-ovner og bygde tre barer i solid eik. Det fungerte ikke og lokalet ble lagt ut for salg. Troens Ord fikk kjøpe det og var så heldige å få med alt inventaret, inkludert pizza-ovnene. Derfor er det et flott lokale for å servere mat og vi har en god kokk iblant oss, Morten Stokka, som er kreativ og dyktig og kommer til å lage mye god mat ut fra maten vi får fra Matsentralen, sier Wiik. 

Samarbeider med Frelsesarmeen 

Det er omtrent halvannet år siden at ledelsen i Troens Ord og i Evangeliesenteret begynte å lufte tanker om et kontaktsenter i Haugesund. Når tanken etter hvert ble til handling, fant de ut at kontaktsenteret i Haugesund skulle være litt annerledes enn de øvrige kontaktsentrene. 

– Fordi det allerede er et godt tilbud i byen når det gjelder matserving til rusavhengige, har vi gjort en avtale om at vi skal ha et litt redusert tilbud på mat-fronten, forklarer Wiik. 

I stedet har de inngått et samarbeid med Frelsesarmeen. 

– Ettersom de allerede har et godt etablert tilbud når det gjelder matservering, skal de fortsette med det, mens vi dekker den åndelige biten mer: forkynner evangeliet og hjelper mennesker inn til rehabilitering. Hver gang de har matservering kommer en representant fra oss til dem og prater med brukerne om mulighetene for rehabilitering. Jeg gjorde det sist fredag og det var veldig bra. Jeg fikk god kontakt med mange og fikk fortalt dem om Evangeliesenteret og de ulike tilbudene, så dette gleder vi oss også til å fortsette med framover, avslutter Wiik. 

Fakta om kontaktsenteret i Haugesund:  

  • Åpnet lørdag 27. april 2019.  
  • Et tilbud for rusavhengige og hjemløse. 
  • Formål: Å hjelpe rusavhengige til rehabilitering og rusfrihet. 
  • Serverer et varmt måltid og holder evangelisk møte. 
  • Åpent lørdager fra 18 og utover. 
  • Holder til i lokalene til Troens Ord, Kirkegaten 127 i Haugesund.
  • Bestyrer: Glenn Wiik. 
  • Et samarbeid mellom Troens Ord og Evangeliesenteret. 
  • Er Evangeliesenterets tiende kontaktsenter.