Omkring 400 gjester deltok på julebordet til Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo i går. Maten var sponset av Hillsong Oslo, Filadelfia Oslo og Jesus Church Kolbotn. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Stian Ludvigsen

Allerede før dørene åpnet i 14-tiden sto det kø på utsiden av Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo, og så fort dørene åpnet strømmet det inn gjester, omkring 400 totalt i løpet av hele dagen. For å få plass til alle gjestene var det to bordsettinger, en kl.14 og den neste kl.16:30.

Inne var det dekket mange langbord, pyntet med duker og dekket med mineralvann, brus, og pappkrus. I matdisken sto to lærere og to elever fra Østerbo videregående skole, og serverte dagens gjester rause porsjoner med julematen de selv hadde laget i stand: ribbe, pølser, medisterkaker, poteter, rødkål, surkål og saus. Det var også besøk fra elever fra bibel- og friluftslinjen ved Helgeland Folkehøyskole, som sang, spilte, og delte historier om sine veier til rusfrihet.

Takknemlige gjester

Bestyrer for kontaktsenteret, Stian Ludvigsen, var godt fornøyd med julebordet, som er en årlig tradisjon.

– Ja, dette har vært en helt fantastisk dag med mange, mange rusavhengige som har strømmet inn her. Det har vært stappfullt, forteller han.

Mange av gjestene uttrykte stor takknemlighet over tilstelningen.

– De gjør en fantastisk jobb her, forteller en av gjestene.

– Jeg var her i fjor også, og så pleier jeg å være her hver tirsdag og torsdag, forteller en annen gjest, som sitter ved et av langbordene og er i ferd med å begynne på juletallerkenen som står foran henne. Hun smiler, tar en bit og sier:

– Mm, det var godt, ja!

Eneste julematen 

Stian forteller at for mange av byens rusavhengige er julebordet årets høydepunkt.

– For mange er dette også den eneste julematen de får i år, og også den eneste gaven de får, sier han.

Etter at gjestene hadde spist og var på vei ut døra, sto frivillige arbeidere og delte ut julegaver: flotte Bjørn Dæhli vinterjakker, sponset av en gavmild sponsor.

– Vi vet jo det at jula ikke er god for alle. For mange er det en vondt tid, og da er det godt å kunne komme hit til mat og fellesskap, gaver, og høre sang og musikk og evangeliet om Jesus, forteller Stian.

Han understreker forøvrig at julebordet ikke er det viktigste kontaktsenteret gjør i løpet av året.

– Det er helt klart et høydepunkt, men det viktigste vi gjør er ikke julefesten, men den festen vi har helt fra vi åpner første uken i januar, og fram til julefesten, – det er den aller viktigste «festen» vi har, sier Stian som referer til de tre åpningsdagene kontaktsenteret har hver eneste uke gjennom hele året, og hvor mange av gjestene ender opp med å reise inn til rehabilitering.

Sponset av Hillsong Oslo, Filadelfia Oslo og Jesus Church

Mange frivillige var i sving under julebordet, som gjennom året ellers, og Stian takker hver eneste en for innsatsen. To menigheter i Oslo skal forøvrig ha en spesiell takk i år – Hillsong Oslo, Filadelfia Oslo og Jesus Church Kolbotn.

– De har tatt opp en kollekt i sine menigheter og dermed dekket utgiftene til all julematen vi har servert i dag, så jeg vil rette en spesiell takk til dem, sier Stian.