Psykisk nedbrutt, og alene i et mørkt kjellerrom

For 18 år siden var Harald Sørmo Holstad (49) langt nede på grunn av rus. I dag er han lærer på medarbeiderlinja ved Evangeliesenterets bibelskole på Varna.

Tekst: Jan Inge Skeie
Foto: Privat

– Det var bare ei seng og ei kokeplate i rommet. Jeg var fullstendig nedkjørt og dypt fortvilet. Jeg sa til Jesus at nå må du bare hjelpe meg. Neste dag gikk jeg på datidenes sosialkontor for å få hjelp, forteller Holstad.
Han fikk mulighet til å velge mellom Evangeliesenteret (ES), eller en statlig institusjon. Han har alltid hatt troen på Jesus, og det ble derfor naturlig å velge ES.

Skuldfølelse

Harald er ekte sunnmøring, og vokste opp på Hareid. På farssiden var det store rusproblemer, og han vokste opp med rus. Da han var fem seks år gammel ble foreldrene skilt. Da flyttet de til Ulsteinvik. Det ble mange brutte relasjoner.
– Jeg fikk skyldfølelse for skilsmissen mellom foreldrene mine. På skolen ble jeg veldig stille, og rakk aldri opp handa. Jeg stilte meg alltid bakerst, og brukte de andre som skjold. Jeg fikk sosial angst, forteller han på Sunnmøre dialekten sin.

Skolen ble rett og slett veldig problematisk for den stillferdige gutten, og særlig ungdomsskolen opplevde han som veldig vanskelig.
– Jeg var bare 12 år gammel da jeg drakk meg full første gang. På den måten fant jeg løsning på problemet mitt, for da våget jeg å være utadvendt og snakke med folk. Jeg begynte jakten på rus, og da jeg var i 14-årsalderen ble det mye helgefyll, forklarer han.

Full fest

Etter siste året på ungdomsskolen begynte han rett i jobb. Fiskeri, og ut på sjøen i fiskebåt.
– Her tjente jeg mye penger, og da jeg var hjemme var det full fest. Jeg begynte også å bruke hasj i tillegg til alkohol. Etter hvert ble det også amfetamin, og slik fortsatte det frem til 1996, sier Holstad.

Da fikk han en stygg skade om bord i båten, og ble sendt i land. Han hadde en bestemor som var troende, og som plantet Jesus i hjertet hans.
– Jeg har egentlig alltid trodd på Jesus. Jeg gikk derfor på et møte, og der tok jeg imot Jesus og ble både frelst og åndsdøpt, beretter han.

Etter dette prøvde han igjen en tur på sjøen, men ryggsmertene var for store, og det gikk ikke. Han falt da tilbake til rusen igjen, og frem til 2003 var det fullt kjør. Han brukte i denne perioden sprøyter.
– Men Jesus var etter meg hele tiden, forteller Harald.

Full av energi

To dager etter at han kom til ES reiste de på møte i Sion Molde. Det var mye kamp, og han fikk forbønn i møtet.
– Jeg merket ikke noe der og da. Men da jeg våknet opp dagen etter var jeg fri for abstinenser. Jeg var full av energi, og kjente Guds kjærlighet og tilgivelse i hjertet mitt, forklarer han med et stort smil, og legger til at livet ble helt forvandlet.

Etter en tid der gikk ferden videre til Varna og bibelskolen der. Der gikk han to år, og andreåret på medarbeiderlinjen.
– På bibelskolen fikk jeg virkelig erfare at Guds ord er levende og kraftig. Etter årene med rus hadde jeg en helt forvridd virkelighetsoppfatning. Men Guds ord forandret meg, og helbredet meg. Tiden der var en fantastisk tid som jeg opplevde trygt og godt.

Utdanning

Etter to og et halvt år på ES søkte Harald Gud med spørsmål om hva han skulle gjøre i fortsettelsen. Det ble helt klart for ham at han skulle gå på skole.
– Jeg søkte, og kom inn på hjelpepleier utdanning i Sarpsborg. Jeg ba Gud om hjelp med det praktiske. Og han svarte mine bønner. Alt la seg utrolig fint til rette. Til og med husverten jeg fikk leie leilighet hos var en personlig kristen, forteller Holstad.

Det hører med til historien at Harald avsluttet hjelpepleierutdanningen med bare femmere på vitnemålet.
– Selv om jeg sleit i barne-, og ungdomsskole, og ruset meg i mange år, så hadde jeg likevel evner, sier han fornøyd.

Gift med Hanne

I 2007 flyttet han tilbake til Sunnmøre. På en julemiddag en liten tid før jul traff han en mann han begynte å snakke med.
– Jeg fortalte om livet mitt. Og denne mannen var leder på Åse sykehus. Han gav meg faktisk jobb der. Etter par år i denne jobben begynte jeg på videreutdanning, og fikk praksis ved det som den gang het Ålesund Behandlingssenter, sier bibelskolelæreren.

Etter praksisen fikk han fast jobb, og var til sammen ni år der. I dag er Harald gift med Hanne Sørmo Holstad. Han traff henne første gang da han gikk på bibelskolen, men etter det havnet de på hver sin plass.
– Men for seks år siden traff vi hverandre igjen, og for fem år siden giftet vi oss, beretter han med glimt i øyet.

Trenger hjerteforandring

Harald flyttet da til Varna hvor Hanne allerede arbeidet som rektor på bibelskolen. Han jobbet først to år på Varna ES, og ble lærer på bibelskolen for tre år siden. Han trives veldig godt i jobben.
– Det er den mest fantastiske jobben jeg kan ha. En rusmisbruker trenger hjerteforandring. Jeg har sett eksempler der psykiatrien ikke kunne hjelpe. Men bibelskolen med Guds ord har vært løsningen, forteller han ivrig.

Han får brukt det han har lært i psykiatrien også i arbeidet på bibelskolen. Det er mange rusmisbrukere som sliter med traumer og psykiske lidelser.
– Jeg bruker noe jeg kaller profetisk psykoanalyse, sier han med et smil, og legger til at Gud fyller de med kjærlighet og tilgivelse. 80 prosent av de som gjennomfører to år på bibelskolen blir varige rusfrie, og halvdelen av disse går inn i en åndelig tjeneste, sier 49-åringen.

Helbredet i Jesu navn

Han har sett mange mennesker bli satt i frihet og helbredet. Han synes det er fantastisk hva Gud kan gjøre i menneskers liv, og har hatt mange sterke åndelige opplevelser.
– På et møte for noen år siden kom ei dame frem til forbønn. Hun ristet og skalv så veldig fordi hun hadde Parkinson. Jeg gikk bort til henne, tok henne i hendene og så henne i øynene og sa: «Du er helbredet i Jesus navn». Og tenk, Gud svarte og helbredet henne fullkomment, avslutter Harald Sørmo Holstad.