Tekst: Marit Joys Wigart. Foto: Pål André Joys Wigart 

Fredag 19. juni feiret rektor, lærere og 39 elever ved Østerbo videregående skole årets skoleavslutning i Halden. – Jeg er dypt takknemlig for alle som har fullført, sier rektor Bjørn Røyndal. 

Det var en stolt og forventningsfull gjeng som satt pyntet i selskapslokalet, Gamle Meieriet, i Halden fredag formiddag. Rektor, lærere, og 39 elever hadde samlet seg i anledningen der elevene skulle motta diplom og vitnemål for fullført skoleår ved Østerbo videregående skole. 

– Jeg er veldig stolt av dem. Jeg kjenner at hjertet er berørt ved at 39 elever har fullført et løp. Det er fantastisk og vi som har fått følge dem dette året er dypt takknemlige.

Rektor Bjørn Røyndal

Rehabilitering og skole i ett 
Østerbo videregående skole ligger på Østerbo rehabiliteringssenter, utenfor Halden. Det er en skole for ungdom og voksne, som på grunn av tidligere rusavhengighet eller andre utfordringer, ikke har fullført videregående skole, men ønsker å gjøre det. Skolen tilbyr små klasser med oppfølging og tilrettelagt undervisning. Mange av elevene bor på Østerbo og er i rehabilitering samtidig som de går på skolen. 

– Det er unikt at et rehabiliteringssenter også har et skoletilbud og mange benytter seg av det hvert år. Det er så klart tøffere å gå på skole når du samtidig er i rehabilitering, på den annen side er beboerne privilegerte som har mulighet til å ta en utdanning i løpet av rehabiliteringen sin, sier lærer-assistent på matfaglinjen, Hedda Hartveit. 

Ansatte som gir alt 
Ida Palmer Strand (20) har fullført første året på Helse- og oppvekstlinjen. 
– Det er tredje gang jeg har begynt på denne linja, men første gang på Østerbo videregående. Tidligere har jeg ikke lyktes, men denne gangen fullførte jeg, sier hun strålende. 

Hun opplever læringsmiljøet ved skolen spesielt godt. 
– Det som skiller Østerbo videregående fra andre skoler jeg har gått på, er de ansatte. Rektor og lærerne er fantastiske. De stiller opp for deg og motiverer deg når du vil gi opp. De gir alt for at elevene skal lykkes. Det er det som er så fantastisk, sier hun. Etter sommeren skal hun tilbake for å gå andre året. 
– Kanskje jeg til og med kommer til å gå to år til, vi får se. På sikt har jeg lyst til å jobbe for å hjelpe barn og unge, enten gjennom barnevernet eller i en institusjon. 

Ida er blant elevene som tatt både rehabilitering og skole i ett. 
– Den pakka har vært genial. Jeg hadde kanskje fått mer ut av skolen hvis jeg hadde ventet til jeg hadde fullført et år i rehabilitering, men på den annen side vet jeg ikke om jeg hadde blitt i rehabilitering så lenge at jeg hadde begynt på skolen, så jeg er veldig glad for at jeg begynte på skolen med en gang, sier hun. 

Godt og trygt miljø 
Thomas Pedersen (41) har fullført to år ved helse- og oppvekst. Han bor i Halden med kone og to barn og forteller at utdannelsen betyr at han etterhvert kan forsørge familien sin.

– Først og fremst har det betydd mye å gå på en kristen skole der fokuset er på Jesus. Skolen har også et veldig godt og trygt miljø der man føler seg inkludert og trygg. De fleste har, som meg, bakgrunn i rus og det at man i voksen alder kan få mulighet til å fullføre skole og få seg en utdanning, bygge nye verdier, og etter hvert komme ut i arbeidslivet er unikt. For oss som har rusa oss før er jo ikke dette noe vi har vært flinke til før, for da har livet bestått av rus og kriminalitet. Det å få en ny mulighet betyr veldig mye. Nå har jeg to år foran meg som lærling, da er jeg ferdig utdannet helsearbeider og håper jeg kan få meg en god jobb så jeg kan forsørge familien og betale skatt til landet vårt. Det betyr mye for meg, sier han.


Anbefaler skolen 
Også Thomas Berntsen (32) er takknemlig for hva skoleåret har gitt ham. 

– Jeg har gått bygg- og anleggs teknikk. Det har gitt meg mulighet til å etterhvert begynne i et yrke som jeg ønsker å jobbe i. Jeg har fått lærlingplass gjennom skolen og drømmer om få jobb som tømrer på sikt. At jeg har fått gå skole samtidig som jeg har vært i rehabilitering har vært veldig fint. Jeg bor på Østerbo og det har gitt meg stabilitet og trygghet, sier han. 


Et fullført løp
Ekteparet Hedda og Vidar Hartveit er to av lærerne ved skolen. Hedda er lærerassistent ved matfaglinjen, mens Vidar er lærer ved bygg- og annleggslinjen. De har begge bakgrunn i rus og vet hvilken helteinnsats det krever for elevene å fullføre både rehabilitering og skole på et år. 

– Det betyr veldig mye for meg å stå her i dag. Jeg har fått følge en gjeng med gutter og jenter gjennom et år og sett forandringene i livene deres. Dette er elever som aldri har fullført noe før, men som nå har kjempet seg gjennom både koronatider og utfordringer privat og med andre ting. Nå står de her med vitnemål i hånden. De har fått mestringsfølelse og kan være stolte over å ha fullført noe. Det er fantastisk. Jeg er rørt og kjempestolt av dem og tror jeg har grått tre ganger i dag, sier Hedda og ler. 

Ektemannen Vidar deler de samme følelsene. 
– Jeg er veldig stolt av dem og har stått med klump i halsen i hele dag, sier han og smiler. 
Vidar har selv fått hjelp til rusfrihet på Østerbo.
– Evangeliesenteret har betydd alt for meg. At jeg kan stå her i dag som lærer og dele ut vitnemål til elevene mine er stort, sier han. 

Dette er Østerbo videregående skole: 

  • Hvor: Østerbo, utenfor Halden
  • Tar i mot ungdom og voksne, som på grunn av tidligere rusavhengighet eller andre utfordringer, ikke har fullført videregående skole, og som har behov for ekstra oppfølging med tilrettelagt undervisning
  • Linjer. Bygg- og anleggsteknikk, Helse- og oppvekstfag, Restaurant- og matfag, samt påbygging til studiekompetanse. Undervisningen foregår i mindre grupper.  
  • Plass til 66 elever
  • Bygger på kristen tro
  • Rektor: Bjørn Røyndal
  • Vil du søke skolen? www.osterbo-vgs.no