Køen foran Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo var i dag over 100 meter lang. Hele 550 personer fikk utdelt et varmt måltid og en pose full av mat ved dørene. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Evangeliesenteret/Stian Ludvigsen 

– Det er jo en veldig vanskelig situasjon for mange rusavhengige i Oslo nå, for så mange organisasjoner og lavterskeltilbud har stengt eller begrenset tilbudene sine, forteller Stian Ludvigsen som leder kontaktsenteret i Oslo. 

For Stian og kona, Hanne, pluss dagens 25 frivillige arbeidere har det vært en ekstrem hektisk dag. 

– Vi har hatt 550 personer innom. De sto i en kø på over hundre meter, og som strakk seg rundt hushjørnet og fortsatte nedover gata der. Det var merkbart at mange av de andre tilbudene hadde begrenset eller stengt tilbudene sine, for gjestene viste spesiell takknemlighet her i dag, forteller Stian. 

En av gangen

Organiseringen av de 550 gjestene foregikk på følgende måte: Hver gjest fikk komme opp på trappen, en om gangen. Der fikk de sprayet hendene med desinfeksjonsmiddel og en pakket middagsporsjon med biff stroganoff og en pose full av mat ble satt fram på bordet, før arbeiderene tok et skritt tilbake og gjesten kunne hente maten. Så ble gjesten bedt om å gå og nestemann sto for tur.  

– På en vanlig dag der serveringen foregår inne, kunne vi hatt kapasitet til å gi mat til enda flere, men fordi situasjonen er slik den er og det tar mer tid å sluse så mange gjester gjennom på denne måten, er vi veldig fornøyde med at vi har greid å dele ut matposer og middagsporsjoner til så mange. Det var førsteklasses god mat som ble servert med kjærlighet og glede, sier Stian. 

Takk til Matsentralen 

Den aller meste maten blir hentet ved Matsentralen i Oslo, dette er mat som ellers ville blitt kastet. Stian er svært takknemlig for at de opprettholder sitt tilbud i denne tiden. 

– Dette arbeidet hadde vært helt umulig å gjennomføre uten Matsentralen. Takket være dem klarer vi å fortsette å gi rusavhengige mat her, det hadde stoppet momentant opp uten dem. Vi setter stor pris på at de opprettholder sitt tilbud, sier Stian. 

Smittevern

I dag var 25 frivillige arbeidere i sving, i tillegg til Stian og hans kone, Hanne. En del av den frivillige staben har uteblitt på grunn av situasjonen, men nye har kommet til for å hjelpe. 

– Over halvparten av de faste frivillige har uteblitt fordi de er i risikogruppen og det har jeg stor respekt for. Samtidig har mange nye dukket opp for å hjelpe, som aldri har vært her før, sier Stian som er takknemlig for all hjelp de kan få i denne krisetiden.
For å hindre smitte så godt de kan tas mange forhåndsregler, i tråd med myndighetenes råd. 

– Vi oppfordrer alle som jobber her til å ta godt vare på seg selv og være nøye med håndhygiene, slik at de beskytter både seg selv og gjestene våre fra smitte. Hvis noen smittes av oss som jobber her, er det jo gjestene våre som blir skadelidende, sier Stian. 

Svært sårbar gruppe

– Hva tenker du om situasjonen for rusavhengige i Oslo akkurat nå?

– Det er en helt forferdelig tilstand i Oslo nå. Rusavhengige er en svært sårbar gruppe og mange står uten fast bopel. Hvis vi andre blir syke kan vi være i karantene hjemme, men hvis du er uten fast bopel så har du ikke noe sted å være i en karantene-tid heller, noe som setter både en selv og samfunnet rundt i fare for smitte. Mange av de tilbudene der de vanligvis får mat og hjelp har enten stengt eller begrenset tilbudet sitt, og det merket vi veldig på dem her i dag. De var veldig takknemlige da de kom og så at det var åpent og at de kunne få mat, sier Stian som er innstilt på å holde tilbudet åpent så langt de kan. 

Hans største bekymring er at rusavhengige skal bli smittet av korona. 

– De har dårlige forutsetninger for å klare seg gjennom en sykdomsperiode, sier Stian. 

Hans største bønn er at alle gjør hva de kan for å hjelpe dem som har det vanskelig i denne tiden.

– Hva trenger dere hjelp til her? 

– Fordi vi nå må bruke engangstallerkener og engangsbestikk blir det ekstra utgifter, så hvis noen ønsker å være med å gi penger til å dekke disse ekstra utgiftene er vi veldig takknemlige for det, sier Stian. 

Åpningstider for Evangeliesenterets kontaktsenteret i Oslo:
Tirsdag og torsdag 12:16:30.
Adresse: Osterhausgate 1.