Mens regjeringene tilltaler noen skoler til å åpne forsiktig igjen i slutten av april, må mange fortsatt vente. Helgeland Folkehøyskole er en av dem. De må drive nettundervisning ut skoleåret. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Helgeland Folkehøyskole 

– Vi får ikke åpne skolen mer dette skoleåret, så vi må drive nettundervisning til siste skoledag. Avslutningsfesten får vi utsette til myndighetene mener det er forsvarlig å samle så mange folk igjen, vi håper det kan bli i løpet av sommeren, sier rektor Redvald Hjulstad. 

På grunn av korona har skolehverdagen ved folkehøyskolen, på lik linje med resten av landets skoler, blitt snudd på hodet. 

– Det er en totalt annerledes tid kan jeg trygt si. På den ene siden er det veldig tomt uten alle elevene, på den andre siden er det veldig hektisk fordi vi skal drive undervisningen på internett og det er noe vi ikke gjør til vanlig. Noen av linjene våre lar seg heller ikke overføre til digitale plattformer, sier rektor Redvald Hjulstad. 


Folkehøyskolen ligger naturskjønt til i Mosjøen og har i år 73 elever. 

Gått forbausende bra

Tross utfordringene har skolens ansatte kastet seg rundt fra første stund og tilpasset seg situasjonen og Hjulstad må innrømme at det har gått forbausende bra. 

– Alle linjene våre, med unntak av en, kjøres digitalt og det har gått forbausende bra å lære oss å bruke de digitale programmene, som for eksempel zoom, som vi bruker mye, forteller han. 

Den eneste linjen som ikke kjøres digitalt er bibel- og friluft. 

– Det lot seg ikke gjøre digitalt, så der er vi nødt til å vente til det åpnes for normal skolehverdag igjen, sier Hjulstad. 


Redvald Hjulstad, rektor ved Helgeland Folkehøyskole

Sender online gudstjenester

Hver onsdag inviterer skolen dessuten alle elever og ansatte til gudstjeneste hver mandag og bønn- og lovsangskveld hver onsdag. Alt over internett. 

– Vi syns det har gått veldig bra og vi opplever at mange flere deltar digitalt, enn på møtene vi vanligvis har. Ofte er vi rundt 90 personer på møtene når vi arrangerer dem her på skolen, men etter at vi gikk digitalt har vi hatt mellom 150-200 personer som har deltatt, sier Hjulstad. 

Korona gjør rekruttering vrient

En langsiktig utfordring for skolen er forøvrig rekruttering av elever til neste år. 

– Alt av rekruttering er avlyst. Vi skulle blant annet vært på russetreff i Kragerø i mai, der vi pleier å rekruttere flere elever, men det er blitt avlyst, sier Hjulstad som håper at nye elever likevel vil finne veien til skolen. 

Helgeland Folkehøyskole

  • Hvor: Mosjøen
  • Linjer: Disippelliv, fitness & helse, global misjon, multisport & fotball, x-sport & friluftsliv, og LED (ledertrening)
  • Skolen har også linjen, bibel- og friluft, som samarbeider med Evangeliesenteret Østerbo
  • Har eget ambassadørprogram, der ungdom bruker et skoleår til å veksle mellom å delta i undervisning ved skolen, og være i praktisk arbeid i Evangeliesenteret
  • Skolen har ingen søknadsfrist, men tar imot søknader hele året
  • Søk skolen: www.helgelandfhs.no