Kontaktsenteret i Arendal holder åpent hver tirsdag og torsdag. Gjestene er takknemlige for varm middag og matposer, men sier de savner fellesskapet inne i kafeen. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Terje Dahl

– Gjestene våre er veldig takknemlige for å komme hit til kontaktsenteret, de gir uttrykk for at de har det spesielt tøft i denne tiden. De sier også at de savner å kunne komme inn i kafeen og få et varmt måltid og en god prat rundt bordene. Det blir ikke helt det samme å stå på utsiden og få maten der, sier Glenn Johnny Vaagsnes som leder kontaktsenteret i Arendal. 

Kontaktsenteret er åpent tirsdager og torsdager fra 11 – 13:30 og gjestene som kommer får solide matposer, fulle av dagligvarer som varer over flere dager. 

– På torsdagene får de litt ekstra så det skal vare over helgen, sier Vaagsnes. 

Kontaktsenteret ligger sentralt og leier lokaler i Blåkors-bygget et steinkast fra sentrum, noe som gjør det lett å oppsøke rusmiljøene. 

– Vi er rundt sju arbeidere hver åpningsdag, så to går til byen for å oppsøke miljøene, prate, og invitere dem til mat, mens resten jobber i kafeen. Det fungerer veldig bra, sier Vaagsnes. 

Formidler håp og tro

Vaagsnes forteller at koronasituasjonen har tvunget fram noen gode endringer i måten de driver kafeen på. 

– Koronakrisen tvang oss til å roe ned livet litt og vi opplever at Gud har gjort noe fint midt i det. Før kunne hverdagen være så travel at man lett kunne begynne å gå på autopilot. Nå har vi fått mer tid til samtaler, bønn og det å lytte til Gud. Det har vært veldig fint. Vi har også fått mer tid til å gå til byen og snakke med de rusavhengige og vi har mange fine samtaler utenfor kafeen mens vi deler ut mat. Flere har dessuten ringt og spurt om de kan komme for å få en prat og forbønn, sier Vaagsnes.

Han forteller at særlig en samtale ble ekstra spesiell. 

– Han var ikke en troende, men vi begynte etter hvert å snakke om tro og om hvilke tilbud Evangeliesenteret har, som kunne hjelpe ham med rusproblemet. Plutselig merket vi Guds nærvær så sterkt og påtakelig at vi begge begynte å grine. Så sa han: «Nå tror jeg.» Det ble en veldig sterk opplevelse for oss begge to, sier Vaagsnes.

Startet Facebook-sendinger

Koronakrisen har også fått kontaktsenteret til å tenke nytt når det gjelder møtevirksomhet og gudstjenester. 

– Hver uke har vi sendt en liten hilsen på Facebook på cirka 15-20 minutter: Et par sanger, en andakt og informasjon om Evangeliesenterets tilbud og nummeret til inntaksenteret i Porsgrunn. Vi når langt flere mennesker på denne måten enn på møtene vi pleide å ha inne før korona. På et vanlig møte pleide vi å ha mellom 30 – 50 personer, mens på en sending har vi har opp til 1400 visninger. Vi har opplevd det så fint at vi kommer til å fortsette med det senere også, sier Vaagsnes. 

Kontaktsenteret i Arendal

  • Åpent tirsdag og torsdag 11 – 13:30
  • Adresse: Grensen 1
  • Bestyrer Glenn Johnny Vaagsnes 
  • Deler ut mat, motiverer til rusfrihet og hjelper rusavhengige til rehabilitering