Lars Bjørn Andreassen (60) ble frelst og rallykjører. På bilen sto det: «Jesus – verdens eneste håp!» 

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

– Jeg har ikke lyst til å fortelle så mye om fortiden, for jeg har det så godt nå, sier Lars og holder sin kone, Marilyn, godt i hånden. 

Vi sitter i foajeen på et hotell midt i Jerusalem. Lars og Marilyn er med på Evangeliesenterets høsttur til Israel, en reise de har ønsket seg lenge. 

– Men jeg kan si at jeg trodde aldri jeg skulle bli over 20 år gammel, for jeg kjørte meg så hardt. Men takket være Jesus sitter jeg her, sier Lars. 

Nav satset 

Derfor gjør vi det kort: Lars vokste opp på Høybråten, flyttet senere til Lørenskog, og der levde han som rusmisbruker til han var 32 år og reiste til Evangeliesenteret. Han hadde ingen referanser til kristen tro og gikk aldri på søndagsskole. Vanlig skole ble det heller ikke mye av, han ble utvist på grunn av store konsentrasjonsproblemer. Han debuterte tidlig med rus: alkohol, hasj, sniffing og andre rusmidler. Allerede i 12-årsalderen var han rusavhengig, og det dyre misbruket finansierte han ved å stjele biler. Allerede da hadde han en gryende drøm om å kjøre rally, så de stjålne bilene fikk gjennomgå. Politiet også. 

– Det var det som var tingen for meg, å kjøre fra politiet. Det ga meg sånn andrenalinkick, forteller Lars. 

Suppekaféen

Helt i slutten av tiden på Lørenskog traff han ekteparet Sigrunn og Hjalmar Karlsen. Hjalmar var broren til Ludvig Karlsen (Evangeliesenterets grunnlegger) og både han og kona, Sigrunn, brant også for å hjelpe rusavhengige. 

– De gikk rundt på Lørenskog og fortalte om Jesus i rusmiljøet. En gang inviterte de meg til en kafé for rusavhengige som de hadde på Lørenskog den gangen. De serverte suppe og inviterte til fellesskap. På det tidspunktet var jeg veldig motivert for å bli rusfri og de hjalp meg inn på Evangeliesenteret. Så fort jeg fikk tilbudet kastet jeg klærne mine i en bag og dro. Jeg kom til Kløfta, der Evangeliesenteret hadde et senter den gangen, og ble tatt veldig godt i mot, husker Lars. 

Jesus bedre enn rus

Selv om Lars ikke visste særlig mye om det å være en kristen, fikk han straks et ønske om å bli kjent med denne Jesus som alle på Evangeliesenteret snakket så varmt om. På en gudstjeneste på Dal med Evangeliesenteret, satt han i benkeraden og ivret etter at predikanten skulle bli ferdig med å tale så han kunne gå fram og ta i mot Jesus. Da talen omsider var ferdig og invitasjonen til å motta frelse kom, lot ikke Lars seg be to ganger. Han nærmest styrtet fram, knelte ned, og tok i mot Jesus. 

Lars forteller at han følte ikke så mye der og da, bare på et inderlig ønske om å bli frelst. Kort tid etter ble han åndsdøpt og fikk et stort vendepunkt. Han begynte å tale i tunger og fikk en enorm hunger etter å lese i Guds Ord. 

– Jeg husker jeg tenkte: «Wow, Jesus er jo bedre enn rus!»

Klarte ikke stjele mer

Lars legger til at egentlig hadde det begynt å skje litt på den åndelige fronten før dette.
– Gud hadde begynt å gjøre noe i hjertet mitt, for jeg greide ikke å stjele biler lenger. Jeg bare lånte dem litt da.. 

– Og satte dem tilbake igjen? 

– Ja, svarer Lars og ler.
– Politiet sa at jeg måtte jo skjønne at de forsto at det var meg, selv om jeg satte bilene tilbake igjen, for de så jo når jeg var ute og kjørte.

Lars ler igjen og forteller at han likevel hadde en veldig god dialog med politiet på Lørenskog. 

– De hjalp meg veldig mye og jeg fikk dekning fra sosialkontoret (Nav) på Lørenskog da jeg dro til Evangeliesenteret. I to år betalte de for oppholdet mitt på Evangeliesenteret, og jeg må si jeg beundrer dem for det. Tenk at de satset på en hest som meg, sier Lars.

Han er blitt fortalt at de fortsatt har et bilde av ham hengende på kontoret der. 

– Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg har iallfall hørt at de har det, som for å si at hvis det kunne gå bra med en som meg, da kan det gå bra med alle.  

Tilgivelse

Tiden på Evangeliesenteret er den beste Lars kan huske, når han først kaster et blikk tilbake på fortiden. Han var et år på Ørjetun og et år på Østerbo, der han også gikk bibelskolen. 

– Jeg er glad jeg gikk bibelskolen også. Jeg innså at jeg trengte det grunnlaget hvis jeg skulle klare meg etter at jeg dro ut fra Evangeliesenteret. Så mange ting falt på plass mens jeg var på senteret. Jeg fikk kontakt med barna mine igjen, jeg tilga foreldrene mine, og jeg fikk be dem om tilgivelse for at jeg hadde stjålet fra dem. Jeg hadde nemlig stjålet mye penger av dem, meddeler Lars. 

Etter oppholdet i Evangeliesenteret har Lars ikke akkurat ligget på latsiden. Han har blant annet jobbet syv år som portør på sykehuset på Lørenskog, og gått Omsorgsskolen i Vennesla to ganger.   

Rally med Jesus

Da Lars var ferdig på Evangeliesenteret blusset den gamle guttedrømmen om å kjøre rally opp for fullt. Nå fikk han endelig realisert den også. Han fikk seg jobb, sparte penger, og kjøpte seg rallybil. Han har ikke tall på hvor mange løp han har kjørt, men det er ikke få, og han kjører fremdeles. Det er blitt 20 år med rally nå og han har ingen planer om å legge opp. Han har mange pokaler, sist moren telte lå de på 65 i tallet. I følge Lars går det ikke så fort der ute på banen.

– Toppfarten er på 160 kilometer i timen. Det går på best tid. Det hjelper ikke å kjøre fort på langsidene hvis du ikke klarer svingen, forklarer Lars, som i år har lagt tre løp bak seg og ble nummer to i sør-vest-cupen. 

I Rallymiljøet er det godt kjent at Lars er kristen. Med «Jesus – verdens eneste håp» i store bokstaver på siden av bilen, er beskjeden ganske klar. Lars smiler. 

– I en del år hadde jeg også skrevet «Evangeliesenteret – Ennå er det håp» på siden av bilen. Det burde jeg kanskje fortsette med, funderer han. 

Unødvendig å si er Lars frimodig når det gjelder å dele troen. Han bruker enhver anledning til å fortelle andre om hvem som har reddet livet hans og reist han opp til den han er i dag. 

– Jeg har bedt til frelse med mange også. Det har jeg gjort siden jeg ble frelst. Lærte det av Kjell Halltorp. Jeg brenner for at mennesker skal bli frelst. Det er jo ikke noe annet jeg lever for, sier Lars.          

Dette var starten på artikkelen. Les resten i Ennå er det håp. Ikke abonnent? Abonner gratis: www.evangeliesenteret.no/eedh