Andreas Fauske (40) havnet på et kristent møte i Trøgstad fengsel fordi han skulle smugle ut kaker til innsatte. 

Tekst og foto: Marit Joys Wigart. 

– Jeg satt i Trøgstad fengsel da det skjedde. En dag så jeg en plakat på veggen som inviterte til et møte med musikk, kaffe og kaker. Det sto et eller annet om evangeliet også, men jeg visste ikke hva evangeliet var. Det var kakene som fristet meg. Flere innsatte ba meg om å smugle ut kaker til dem også, så jeg dro på møtet på oppdrag. 

Andreas er elev ved bibelskolen på Varna. Han står på scenen og forteller med innlevelse til en fullsatt sal på Radisson Blu Mountain Resort på Beitostølen, under Evangeliesenterets vårstevne.

– Men akkurat i det jeg skulle til å kaste meg over kakene, ble jeg stoppet av noen som sa: «Vent litt! Du må først høre noen gode nyheter». 

Jesus – mer enn en «healer» 

Evangeliesenterets vår-stevne på høyfjellet er godt i gang. Andreas ler og møter oppmerksomme blikk ute i salen.

– Jeg tenkte: «Nyheter? Jeg har jo ikke kommet hit for å høre nyheter. Jeg trodde vi skulle ha det koselig og spise kaker.» 

Han himler med øynene og forteller at han ble pent nødt til å la de fristene kakene vente til nyhetene var delt. 

– Prison Fellowship, som holdt møtet, fortalte at Gud hadde en Sønn som heter Jesus Kristus og at Han tok på seg all synd, døde på korset for oss, og sto opp igjen. Jeg hadde jo hørt om Jesus før, men jeg hadde vært i new age-miljøer og der var oppfatningen at Jesus bare var en slags «healer» som helbredet mennesker og døde for 2000 år siden. Nå forsto jeg at Han var Guds Sønn og at Han ikke bare døde, men sto opp for min skyld. Så, da nyhetene var over, fikk vi endelig spise kakene da, sier han og ler.

Mystiske kaker 

Andreas forteller at mens han satt og nøt kakene ble han tilbudt forbønn.

– Det var Joar Kaasa som spurte. Jeg lot han be og da han gjorde det ble jeg helt salig. Jeg ble fylt med ro og fred og alle bekymringer forsvant. Jeg skjønte ikke at det hadde noe med forbønnen å gjøre, så jeg lurte på hva slags stoff de hadde puttet i kakene, sier han. 

Latter bryter ut i møtesalen. 

– Men da jeg kom inn på cella mi, hørte jeg plutselig en stemme som sa navnet mitt. Jeg ble forvirret. Stemmen gjentok navnet mitt og jeg lurte på om det var jeg selv som lå og pratet til meg selv. Men så sa stemmen: «Andreas, hvis du holder deg til Meg, skal Jeg gjenopprette hele livet ditt». Da skjønte jeg at det måtte være Gud, for jeg visste ikke en gang hva ordet «gjenopprette» betød. Jeg måtte faktisk søke det opp på Google for å finne betydningen, sier han.

Til Evangeliesenteret 

Etter denne dagen fortsatte Prison Fellowship og Joar å besøke fengselet. 

– Jeg gikk på samlingene hver gang de kom og det var Joar som fortalte meg om Evangeliesenteret. Jeg hadde også mange gode samtaler med fengselspresten mens jeg satt inne, forteller han. 

Da Andreas ble løslatt i januar 2018, hadde han fått plass på Evangeliesenteret og fengselspresten tilbød seg å kjøre ham.

– Jeg ble tatt veldig godt imot på Evangeliesenteret og trives kjempegodt på bibelskolen, avslutter han. 

 

Fakta om høyfjellesstevnet 

  • Arrangeres to ganger i året: vår og høst
  • Hvor: Radisson Blu Mountain Resort, Beitostølen
  • Det holdes møter to ganger om dagen, pluss sangmøte
  • I år ble det arrangert for 20. år på rad. 
  • Årets høststevne: 26. – 29. september 
  • For påmelding kontakt: Radisson Blu Mountain Resort, Beitostølen.