Før syntes Espen Skjølberg (38) skole var pyton og droppet ut midt i ungdomsskolen. På Østerbo videregående skole har han fått læreglede, tro på seg selv og toppkarakterer. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Privat 

– Jeg var helt vill i oppveksten og måtte ha en egen assistent allerede i barnehagen, sier Espen. 

På skolen forverret ting seg ytterligere.

– Jeg var et så stort uromoment at jeg ble bedt om å forlate ungdomsskolen. 

Fra frykt til trygghet

Espen er en av mange elever ved Østerbo videregående skole som har rusbakgrunn. Etter over tyve år i rus kom på Evangeliesenteret, der han etter hvert begynte på restaurant- og matfaglinjen ved Østerbo videregående skole.  

– Det var helt fantastisk å komme til Evangeliesenteret. Jeg var veldig plaget av nerver og angst i starten og turte verken ta bussen eller gå i butikken, men gjennom de mange handleturene vi reiste på til Sverige fikk jeg trening i å kjøre buss og være på steder med mye folk, så nå er frykten helt borte, sier Espen, som er takknemlig for endelig å kunne delta i eget liv.
– Man lever jo bare etter det man tror at man tør og klarer, og ettersom det var så mye jeg før ikke trodde jeg turte eller klarte, ble livet mitt begrenset deretter. Jeg ekskluderte meg selv fra eget liv.

Espen forteller at det er skolens ansatte og elever som hjulpet han å bli trygg.
– Lærerne har troen på meg og elevene her er også veldig flinke til å støtte og heie på hverandre. Alle har sine utfordringer, men det blir tatt hensyn til og lærerne legger til rette og følge opp hver enkelt, sier han. 

Unik skole 

Ikke minst har det betydd mye at noen av skolens ansatte har rusbakgrunn, som han selv. 

– Jeg husker så godt da jeg begynte på skolen og rektoren vår, Bjørn Røyndal, fortalte sin historie. Det gjorde så inntrykk på meg og jeg innså at jeg også kunne legge fortiden min bak meg og starte på nytt. Jeg så plutselig at det faktisk fantes en vei videre for meg, det var bare for meg å skifte fokus. Vi mennesker har en tendens til å henge oss opp i feilene vi har gjort før og så kommer vi ikke videre, men det er bare å slutte å tenke på det og i stedet fokusere på dagen i dag og se framover. Man må skifte fokus og det har jeg gjort. All den energien jeg før brukte på å skaffe penger og rus, bruker jeg nå til å gjøre mitt beste på skolen og se framover, sier Espen. 

Skoleglede

Espen forteller at skole er blitt noe han gleder seg til. 

– Jeg våkner hver morgen og har skikkelig lyst til å gå på skolen. Jeg står faktisk opp en time før hver morgen for å stryke kokke-
uniformen og forberede meg til skoledagen og jeg har ingen fraværsdager, sier Espen som har begynt å synes helgene er kjedelige, fordi han gleder seg til mandag og ny skoleuke. 

– Nå har jeg spurt lærerne om standpunktkarakterene mine og jeg har fått en sekser og resten femmere. Det betyr at foreldrene mine er kjempefornøyde og kan slappe av og vite at jeg har det godt. Så dette får ringvirkninger for familien min også.

Framtidsplaner

Espen forteller at han i mange år angret på at han ikke gjorde det bedre på skolen. Den feilen har han ikke tenkt å gjenta. 

– Jeg skal ikke slutte her med tanken om at jeg kunne gjort det bedre. Jeg vil gjøre mitt beste, sier han.
Til høsten skal han fortsette på andre året, kokk- og servitørlinjen, og etter det er planen å søke seg til høyskole. Og allerede nå er Espen ivrig etter å ta fatt på neste års pensum.  

– Nå om dagen går jeg rundt og spør lærere mine om hva pensum for neste år er. Jeg vil studere i sommer og forberede meg til neste skoleår, sier Espen.