I flere år har Evangeliesenteret reist til Ukraina, sammen med Open Heart og grunnlegger Halvard Hasseløy, for å delta i arbeidet. Etter at russiske styrker invaderte Ukraina 24. februar, jobber Open Heart på spreng for å hjelpe landets befolkning. Evangeliesenteret har støttet arbeidet med 100 000 kroner. 

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Open Heart 

– Vi kjører inn trailere med mat og medisiner til Ukraina hele tiden. Samtidig er vi operative i Ukraina, gjennom våre rundt 400 arbeidere der nede. Jeg snakker med dem mange ganger hver dag. Det er ikke lett å hjelpe i de tilstandene landet befinner seg i nå, men tross krigen klarer vi å dele ut mat via matstasjoner og hjelpe mennesker så godt vi kan. Vi har også arbeid i Polen og Romania, hvor vi hjelper flyktninger som kommer fra Ukraina, forteller Halvard Hasseløy. 

Der det er mulig, handler Open Heart mat på butikkene, lager mat, og deler ut mat til mennesker som sitter i bomberommene. 

– Fra sist fredag til tirsdag delte vi ut omkring 150 tonn mat, medisiner og klær, sier Hasseløy, som er takknemlig for alle som støtter Open Hearts arbeid. 

Sprer Guds kjærlighet

– Det vi opplever er en dyp tragedie. Mennesker har mistet hus, barn, søsken og foreldre. Over to millioner mennesker har flyktet ut av landet siden krigen startet, i visshet om at de kanskje aldri vil få se faren eller broren igjen. Det er mye verre enn folk forstår. Boligblokker blir sprengt i fillebiter og brennende lik ligger i gatene. Det er grusomt, sier Hasseløy, som i skrivende stund er på vei til Polen for å delta i arbeidet der.  

Før krigen brøt ut, var Open Heart operative på 36 ulike steder i Ukraina. Mange av disse er nå ødelagt på grunn av krigen.

– Folk ringer oss stadig og ber om hjelp. Her en dag ble vi kontaktet av en dame som fortalte at hun hadde en søster i Kharkiv, Ukrainas nest største by, som er blitt bombet. Hun fortalte at søsteren hennes hadde brukket foten og satt i huset sitt uten verken mat eller medisiner. Hun spurte om vi kunne hjelpe henne. Vi fikk kontakt med en lokal pastor, som besøkte henne med mat og medisiner, sier Hasseløy. 

Han forteller at Open Heart, i tillegg til det humanitære arbeidet, får dele evangeliet og at mange mennesker tar imot frelse i denne tiden. 

– Vi ser det ikke i menigheten, for de kan ikke samles under disse forholdene, men vi får høre vitnesbyrd, sier Hasseløy. 

– Hva trenger Open Heart av hjelp nå? 

– Vi trenger forbønn for Ukraina og arbeidet vårt der, og penger. Vårt vipps-nummer er: 36115, og vårt bankkontonummer er: 7874 06 26220. 

Dette er Open Heart 

  • Startet av Bente og Halvard Hasseløy i 1982.  
  • Etter sitt første møte med nøden i Øst-Europa kjente Halvard et sterkt og konkret kall til å selv være et bønnesvar overfor disse fattige og lidende menneskene som er ofre for politisk vanstyre, arbeidsløshet, krig og ekstrem fattigdom. 
  • Fra starten og fram til i dag har hjelpearbeidet utviklet seg til å omfatte en halv million mennesker hvert år, hovedsakelig i Ukraina, men også i Polen, Russland, Romania og Hviterussland. 
  • I tillegg til hjelpearbeid drives det rehabilitering av rusmisbrukere, kirkebygging og menighetsplanting.