For mange rusavhengige starter veien til et rusfritt liv ved et av Evangeliesenterets kontaktsentre.

Tekst: Marit Joys Wigart.

– Mange tror de må til Afrika for å se nød og elendighet. Men her i Oslo spiser folk av søppelkasser og sover ute året rundt. Mennesker har det forferdelig og vi prøver å gjøre noe for å hjelpe dem, sier Stian Ludvigsen.

Han er bestyrer for Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo. Sammen med sin kone, Hanne, og en gruppe på cirka 60 frivillige arbeidere, deler han ut 10 tonn mat til hovedstadens rusmisbrukere og hjemløse hver uke, forkynner evangeliet og hjelper mennesker inn til rehabilitering.

Nytter å hjelpe

Evangeliesenteret har til sammen seks kontaktsentre: Oslo, Moss, Porsgrunn, Arendal, Sandnes og Jørpeland. De ansatte og frivillige er takknemlige for at det nytter å hjelpe.

– Det er så godt å se at det nytter. Å se at det finnes mange muligheter og at mennesker kommer inn til rehabilitering på Evangeliesenteret og får et helt nytt liv. Det gjør at du skjønner at alt er mulig. Det er håp for hver enkelt, sier Merethe Aanestad, bestyrer for de to kontaktsentrene i Sandnes og på Jørpeland.

Første skritt

For mange rusmisbrukere er kontaktsentrene deres første møte med Evangeliesenteret. Hit kommer de for å få mat og fellesskap, men opplever ofte at de samtidig blir motivert for rehabilitering.

– Det skjer gjennom samtaler, forteller Merethe. – Vi lar dem få snakke og være åpne om hvordan de har det. Slik bygges tillit og relasjoner. Vi spør om de har prøvd behandling, om de kjenner noen som har vært på senter og kanskje forteller de om venner som har vært på Evangeliesenteret og som det har gått bra med, sier hun. Merethe og de til sammen 30 frivillige ved kontaktsentrene i Sandnes og på Jørpeland henger dessuten opp artikler fra Ennå er det håp, der tidligere rusmisbrukere forteller om sin vei til rusfrihet.

– Vi henger opp disse artiklene på korktavlene våre og når brukerne leser at det har gått bra for andre, tennes det håp også i dem, smiler Merethe.

Nye hver uke

Hver uke hjelper Evangeliesenteret nye brukere inn til rehabilitering. I dag kan mange av dem glede seg over et rusfritt liv. Flere har fullført utdanning, fått jobb og lever gode liv ute i samfunnet. Bernt Harald Heigre er én av dem. Han var heroinmisbruker og hjemløs da han kom til Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo for første gang.

– Jeg innrømmer at det ble en sterk opplevelse for meg å komme inn på kontaktsenteret. Mottakelsen var svært god, med mye kjærlighet og varme, forteller han.

Det mest rørende ved besøket var omsorgen fra datteren til en av de frivillige. – Da denne datteren, som da var 11 år gammel, kom bort til meg og sa: «Jesus vil hjelpe deg», ja da rørte det det noe uforklarlig inne i meg. Jeg kjente en kjærlighet komme over meg. Det var helt fantastisk, forteller han. Kort tid etter valgte han rehabilitering på Evangeliesenteret og ble rusfri. I dag har han fast jobb som snekker på Evangeliesenteret Østerbo.

Hjelp til rusfrihet

Troen på Jesus Kristus står høyt hos Evangeliesenteret. De legger ikke skjul på at de tror Gud er den som står bak alt det gode som skjer på senteret. Mange som besøker kontaktsentrene får møte Guds kjærlighet og kommer til tro på Jesus. – Hver uke er det noen som tar i mot Jesus hos oss, og en del døper seg her på kontaktsenteret, forteller Stian. Det har også hendt at personer har blitt løst fra alle abstinenser, på mirakuløst vis. – Det sterkeste synes jeg likevel er når personer sier ja til Jesus, kaster stoffet i do og drar ned, og deretter drar inn på Evangeliesenteret for å begynne et nytt og rusfritt liv. Det er en veldig sterk fysisk handling, sier Stian, som selv var rusmisbruker for mange år siden, og vet hvilken kamp det kan være å komme seg ut av rusens grep. – Jeg husker da jeg selv var tenåring, da trodde jeg at jeg alltid kom til å være en narkoman. Nå vet jeg at det er håp for alle, avslutter han.