– Det kan skje ting i livet man aldri forventet, og det kan gjøre ting med deg som du ikke forstår før i ettertid, sier Glenn Morten Høen Lyngmo (34), beboer på Østerbo. 

Tekst: Marit Joys Wigart

Foto: Sandra Utby 

 – Livet er ikke for pingler. De kan prøve det de som tør, sier Glenn Morten spøkefullt. 

Han ler, men det ligger et alvor under. Han vet hvordan kriser kan ramme, brått og brutalt. Kaste deg ut i en virvelvind av følelser og snu livet på hodet.

MISTET BESTEKAMERATEN 

Glenn Morten får ikke helt bestemt seg for om oppveksten i Bamble i Telemark var god eller vanskelig. Muligens en blanding. 

– Mamma var veldig snill. Sånn sett hadde jeg det bra. Men jeg slet på skolen, ble mobbet litt, og pappa rusa seg så han så jeg ikke stort til. På den måten fikk jeg nok en litt tøff start på livet.  

Som nittenåring opplevde Glenn Morten en av disse skjellsettende opplevelsene som gjorde noe med ham og påvirket valgene han tok i etterkant. Det var nyttårsaften, en iskald en som sådan. Glenn Morten og vennene feiret med brask og bram i en gammel bunkers, et steinkast fra der han bodde. 

– Dagen etter ringte moren til en av kameratene mine på døra mi. Hun lurte på om jeg hadde sett sønnen hennes. Jeg hadde ikke sett ham siden vi sa «ha det» kvelden før. Like etter at hun var gått hørte jeg lyden av sirener. Jeg sprang bort til bunkersen og fikk øye på ambulanse og politibil. De hadde funnet kameraten min ihjelfrosset i snøen. 

Glenn Morten ser ned på de tatoverte hendene sine og blir stille et øyeblikk. 

– Det å miste en så god venn i så ung alder gjorde noe med meg. Det var da jeg begynte å ruse meg. 

DOBBELTLIVET SOM RAKNET
Et ordtak sier at hvis du står med én fot på brygga og én fot i båten er det bare et tidsspørsmål før du faller i vannet. At det er sant, kan Glenn Morten skrive under på. Slik var livet hans i 18 år. På den ene siden førte han et tilsynelatende godt liv. Han var utdannet industrimekaniker, jobbet, eide sin egen leilighet, og hadde samboer. Samtidig besto livet hans i rus og kriminalitet. 

– Dobbeltlivet resulterte i at alt raknet til slutt. En god beskrivelse av det gamle livet mitt var at jeg bygget opp noe, og så mistet jeg alt. Det gjentok seg hele tiden.  

Dessuten herjet rusen alvorlig med Glenn Mortens psyke. 

– Hvis man i det hele tatt kan si at noen tåler rus bedre enn andre, så tålte i alle fall jeg den ekstremt dårlig. Likevel holdt jeg det gående. Jeg utviklet angst, voldsom frykt, ble paranoid, og fikk hyppige psykoser. Jeg pleier å spøke med at jeg hadde klippekort på psykiatrisk, så ille var det. Jeg var stadig inn og ut av behandlinger og institusjoner. 

Da Glenn Morten var 23 år søkte han rusbehandling for første gang.  

– Lillebroren min begynte å bli større og jeg ville være et godt forbilde for ham, forklarer han.  

Behandlingen hadde effekt og de neste tre årene holdt Glenn Morten seg rusfri. Han jobbet og forlovet seg og framtiden så lys ut. 


LILLEBROREN DØDE AV SVINEINFLUENSA 

– Men så skjedde det noe jeg overhodet ikke hadde forventet, sier han.

Han trekker pusten dypt og retter seg opp i stolen.  

– Lillebroren min ble brått syk av svineinfluensa og fraktet på sykehus. Det startet med vanlig feber, men utviklet seg til å bli noe helt annet. På det siste ble han holdt i live av en respirator. Andre juledag ringte mamma og sa jeg måtte komme til sykehuset. Jeg glemmer det aldri. Den følelsen da de slo av maskinen og jeg så lillebroren min døde. Det var en veldig spesiell opplevelse og det gjorde noe med meg. Det er først i ettertid at jeg har skjønt hvor traumatisk det egentlig var. 

Glenn Morten forteller at hendelsen sendte ham hodestups tilbake i underverdenen. 

– Jeg ruset meg verre enn noen gang og på nytt mistet jeg alt: min forlovede, jobben og leiligheten. Det ble mange mørke og brutale år i et miljø som var mye tøffere og hardere enn jeg hadde vanket i før. Nå i etterkant har jeg og mamma fred for at lillebror er hjemme hos Jesus og det er en trøst. 

NORRØN MYTOLOGI 

Tro og eksistensielle spørsmål har bestandig opptatt Glenn Morten. Som barn gikk han på søndagsskole og bestemoren var en kristen. Flere ganger tenkte han at en dag skulle han bli frelst. I tenårene var det forøvrig Norrøn mytologi som opptok ham. 

– Pappa hadde studert det, så han fortalte meg mye. Jeg syntes det var fascinerende og begynte å tro på det. Men det skal jo sies at det var en veldig hard og brutal trosretning. Det handlet om krig, blod, og råskap. Det var ikke noe godt i det. Jeg er veldig glad for at jeg er frelst i dag og tror på Jesus. Det er der kjærligheten ligger, og det var den jeg manglet.  


MOTTATT MED ÅPNE ARMER

16. april 2019 kom Glenn Morten inn på Evangeliesenteret. Da var han i så elendig forfatning at hvis han ikke hadde fått hjelp er han sikker på at han ville han enten gjort noe forferdelig, eller dødd av overdose. 

– Allerede første dagen på inntaket ba jeg frelsesbønn og der startet et helt nytt liv for meg, sier han. 

Å beskrive de merkbare forandringene som har skjedd i ham siden han kom til Evangeliesenteret synes han er best oppsummert i et bibelvers, hentet fra 2. Korinterbrev 5,17: «Dersom noen er i Kristus er han en ny skapning. Det gamle er forbi, se alt er blitt nytt.» 

– Jeg hadde levd atten år av livet mitt i rus og kriminalitet, opplevd nederlag på nederlag, og brent alle broer. På det verste hadde jeg ropt til Gud om å få dø, for livet var så vondt og trist. I stedet fikk jeg komme til Evangeliesenteret og ble kjent med mennesker som hadde kommet fra samme verden som meg, men som nå var ute av det. De hadde gått veien før meg og visste hvordan de skulle hjelpe meg. De hadde Jesus i hjertet, de forsto meg, og dømte meg ikke. De praktisk talt oste av kjærlighet. 

LYKKES MED SKOLE
Det første året gikk Glenn Morten på bibel- og friluftslinjen ved Helgeland folkehøyskole. De reiste på kryss og tvers av Norge, besøkte menigheter og skoler, og fortalte historiene sine. 

– Jeg synes det er helt utrolig at Gud kan bruke historien min til noe godt. Før jeg kom til Evangeliesenteret var jeg virkelig et ufattelig dårlig eksempel på hva et menneske burde være, sier han.   

Nå ser livet fullstendig annerledes ut. Glenn Morten har aldri følt seg friskere psykisk. Han har gode rusfrie venner rundt seg, og i juni i år fullførte han påbygg til generell studiekompetanse ved Østerbo videregående skole, med 5,4 i snitt.  

– Jeg har det fantastisk! Med det mener jeg ikke at alt går på skinner. Livet kan være tøft iblant nå også, men nå har jeg Jesus. Han gir meg styrke og hjelper meg gjennom alt, sier han. 

Den viktigste verdien Glenn Morten har fått med seg i bagasjen siden han kom på Evangeliesenteret er kjærligheten. 

– Kjærlighet var noe jeg ikke hadde før. Jeg pleide å hate hele verden. Jeg hadde fordommer mot alt og alle og kunne bruke dagevis på å irritere meg over folk. Men så skjedde altså mirakelet: I ren frustrasjon og desperasjon ba jeg noen ord til noe større enn meg, som jeg ikke kjente, men som jeg hadde et håp om at fantes. Dermed flyttet Jesus inn og forandret livet mitt. I dag kan jeg med hånden på hjertet si at jeg elsker mennesker og ønsker dem alt godt. At jeg kan sitte her og si det er helt utrolig! 

Glenn Morten håper at han kan bruke resten av livet til å gi andre den samme hjelpen som han selv har fått. 

– Det finnes så mange mennesker der ute som har det tøft. Ikke bare på grunn av rus, men av mange andre grunner også. Jeg tror at det viktigste er at mennesker får bli kjent med Jesus og forstår hva han har gjort for oss. At han døde på korset for å sone for alle våre synder, sånn at vi kan bli tilgitt og frelst og få evig liv gjennom troen på ham. Livet handler ikke bare om livet her på jorda. Det handler om hvor vi skal tilbringe evigheten, sier Glenn Morten. 

Fakta 

  • Glenn Morten Høen Lyngmo
  • Fra Bamble i Telemark
  • Utdannet industrimekaniker 
  • Gått 1 år ved bibel- og friluftslinjen på Helgeland folkehøyskole
  • Gått 1 år allmenn påbygg ved Østerbo videregående skole