Midt i koronakrisen fortsetter Evangeliesenteret inntak av rusavhengige.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

– Det står bra til med oss her på inntaket, men ting går litt senere enn vanlig fordi vi har restriksjoner i disse koronatider, sier Ole Holmen, bestyrer ved Inntakssenteret i Porsgrunn.

Per i dag bor seks personer på inntaket. 

– De har snart vært her i fjorten dager og vil da bli sendt videre til et av våre rehabiliteringssentre. Da tar vi inn en ny pulje til avrusning, sier han. 

Overraskende stor pågang

For å hindre smitte av korona er det iverksatt nye prosedyrer for inntak, noe som kan gjøre ventetiden litt lenger enn vanlig. Blant annet stilles det spørsmål om søkere er forkjølet eller hatt influensa nylig, har vært i utlandet nylig, eller om han eller hun har vært i berøring med noen som er smittet av korona.

– Disse restriksjonene gjør at inntaksprosessen tar litt lenger tid enn vanlig, men vi tar inn nye beboere fortløpende. Alle må være på inntaket i minimum fjorten dager før vi sender dem videre til rehabiliteringssentrene våre, sier Ole. 

Fordi flere steder som vanligvis tar inn rusavhengige til avrusning nå er stengt, merker inntaket i Porsgrunn pågang. 

– Det er kanskje ikke større pågang enn til vanlig, men jeg vil si den er overraskende stor i denne tiden, sier Holmen. 

Takknemlige beboere

Holmen forteller at beboerne takler situasjonen fint. 

– De skjønner at dette er alvor og det virker som de gjerne vil beholde plassen. Det blir jo litt lenger tid her inne så det kan være en tålmodighetsprøve, men hittil har de tatt det fint. Jeg får inntrykk av at de er takknemlige for plassen sin hos oss, sier han. 

Smittevernstiltak 

Mange smittevernstiltak er innført, i tråd med myndighetens råd, blant annet vasking av hender, ingen håndhilsing eller klemmer, og under måltidene blir nå maten servert til den enkelte og avstanden mellom stolene er større. 

– Men vi prøver å ta med oss beboerne på turer i området, så vi får vært litt utendørs, men vi er forsiktige og unngår folkeansamlinger. Ellers har vi samlinger to ganger om dagen her på huset og de betyr ekstra mye i denne tiden. Det er godt å samle seg og vi tror på Gud og Hans beskyttelse og hjelp midt oppi det hele, sier Holmen. 

Evangeliesenterets inntakssenter

  • Sverres gate 4, Porsgrunn
  • Bestyrer: Ole Holmen
  • Avrusning
  • Beboerne er her vanligvis i 1-2 uker. På grunn av korona, er nå alle beboere her i minimum 14 dager før de sendes videre til rehabilitering
  • Det er iverksatt nye prosedyrer for inntak for å hindre koronasmitte.