De vokste opp i samme blokk, var barndomsvenner og ble kjærester. Så ødela rusen alt. 
– Jesus og Evangeliesenteret reddet livet vårt, sier Hege (46) og Thomas (42) Pedersen. 

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

Halden, en søndag formiddag i desember. Hege og Thomas slår seg ned i den røde treseteren i lobbyen hos Thon Hotell med hver sin kaffekopp. De har nettopp vært på fotballkamp med sønnen, Benjamin (12), og mens han for øyeblikket besøker mormor har ekteparet sagt ja til å dele historiene sine. Både ordene, kroppsspråket og lyset i øynene deres peker på at livet er godt. De har kjøpt hus i Halden, Thomas har fått fast stilling ved Østerbo videregående skole, og Hege tar seg av hus og barn. Veien dit de befinner seg i dag har for øvrig vært alt annet enn enkel. 

– Vi har hatt så mange opp- og nedturer og vi rusa oss hardt sammen i mange år. At vi har et så godt liv nå viser hvordan Gud har vært med oss, sier Thomas. 

Ekteparet har kjent hverandre helt fra barnsben.

– Vi vokste opp i samme blokk i Sarpsborg. Jeg i oppgang A, Thomas i C. Det var en typisk drabantby. Nesten alle vennene våre var skilsmissebarn og det var mye sosial nød rundt oss. Mamma var pillemisbruker, men da jeg var sju år fikk hun et sterkt møte med Jesus som forandret livet hennes over natten. Hun var aldri til rehabilitering, men begynte å leve et liv nær Jesus, det var han alene som hjalp henne. Hun kastet alt hun hadde av rusmidler, vinglass og stjålne klær og satt bare igjen med noen klesplagg hun hadde kjøpt på ærlig vis. Hun leste masse i Bibelen og fortalte alle rundt seg om hvordan Jesus hadde forandret livet hennes. Fortsatt nå, 40 år etter, er hun like brennende og hun rører ikke så mye som en Paracet. Hun er et stort forbilde for meg, sier Hege. 

– Ikke bare for deg, skyter Thomas inn og blunker til henne. 

Hege forteller at det gjorde dypt inntrykk på henne å se morens positive forandring.  

– Jeg husket jo så godt hvordan hun hadde vært da hun ruset seg, men etter møtet med Jesus fikk hun et nytt lys i øynene som jeg aldri hadde sett der før. Det var som dag og natt. Hun ble totalt forandret. Jeg var så takknemlig for at Gud hadde reddet henne og tok selv imot Jesus med en gang. Mamma ga meg en bibel og vi gikk på kristne møter sammen. Jeg ble kjempeglad i Jesus og i det nye livet vårt, forteller Hege. 

Hege hadde allerede bodd i blokka i noen år da Thomas og familien kom flyttende fra Drammen. 

– Jeg kom ikke fra noen kristen familie og pappa døde før jeg var fylt ti år. Jeg tror fraværet av en trygg og god far var en viktig grunn til at jeg begynte å ruse meg, sier han. 

Thomas og Heges bror ble gode venner, noe som gjorde at Hege og Thomas også ble godt kjent. Men da Thomas og Heges bror begynte å ruse seg, holdt Hege tilbake. 

– Jeg var nykter inntil jeg ble tjueto år. Da begynte jeg dessverre også å ruse meg, egentlig bare for å døyve vanskelige følelser som jeg slet med. Thomas og jeg ble sammen og vi rusa oss sammen i mange år, Hege. 
Heges mor var lite begeistret for romansen mellom datteren og Thomas, på grunn av rusmisbruket, og en dag tok hun med seg Thomas på et kristent møte i Fredrikstad. 

– Der ble jeg frelst og det gikk bra med meg en stund, før jeg gikk tilbake til rusen, Thomas. 

I 2007 kom Thomas til Evangeliesenteret. Hvordan det gikk til er et av mange mirakler. Hege tar ordet. 

– Jeg var allerede kommet til Evangeliesenteret på det tidspunktet. Det var slutt mellom Thomas og meg og jeg hadde ikke hørt et pip fra ham på tre måneder. En natt drømte jeg at jeg var i begravelsen hans og at mammaen hans slo meg og spurte hvorfor jeg ikke hadde hjulpet ham. Da jeg våknet fikk jeg det for meg at jeg måtte ringe Thomas med en gang. Vi ble enige om at jeg skulle besøke ham da jeg dro på perm. Han var veldig nedkjørt da jeg kom, det var ille å se ham sånn. Da jeg dro derfra ba jeg ham ringe hvis han ville ha hjelp. To uker etter ringte han meg. 
– Jeg hadde kommet i nød for meg selv, forteller Thomas. 
– Jeg visste at det bar helt feil av sted og la meg inn på Evangeliesenteret. Hege og jeg ble boende der i tre år. Vi gikk Evangeliesenterets bibelskole og i 2008 fikk vi sønnen vår, Benjamin. Vi kjøpte hus i Halden og begynte å jobbe. I noen år gikk det bra med oss, men dessverre hadde vi et tilbakefall. Heldigvis fikk vi komme tilbake på Evangeliesenteret og siden da har vi hatt det bra. Vi har utrolig mye å takke Jesus og Evangeliesenteret for. De har reddet livet vårt!