Mestring og framtidstro. Legedom og gjenopprettelse. Det er noen av fruktene elever og ansatte ser av et skoleår på Evangeliesenteret. 

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

– Det har vært fantastisk fint å få være her sammen med denne herlige gjengen med nydelige mennesker. Her er du elsket, ønsket og verdsatt som du er. Det er så trygt og fint og gjør at vi kan våge å være oss selv og bidra med det vi har på hjertet. Som elever kommer vi gjerne hit som litt forfrosne blomster, men i dette miljøet er det som vi tiner og begynner å blomstre. Det er helt nydelig, sier Tone Johansen.

Hun har gått to år ved Evangeliesenterets bibelskole på Varna. Siden det siste skoleåret ble noe avstumpet på grunn av pandemien, har hun tatt imot skolens tilbud om å gå et halvt år til. Det hun har opplevd i løpet av tiden på skolen beskriver hun som intet mindre enn et mirakel.  

– I mange år var jeg plaget av sykdom, så jeg klarte nesten ikke å gå. Det gjorde meg nedtrykt og ga meg apati, håpløshet og maktesløshet. Jeg følte at jeg sto bom fast. I løpet av tiden på bibelskolen har jeg har begynt å gå igjen. Siden april har jeg gått seksti mil! I tillegg har Herren satt meg fri fra de tunge følelsene. 

Tone stråler og legger til:  

– Jaja, gått og gått. Det er kanskje en overdrivelse. Jeg har vel mer ruslet, men jeg har vært masse ute og nytt våren og naturen. Det er et mirakel at jeg klarer å gå igjen og nå tror jeg Herren skal fortsette å styrke og lege meg fysisk. Jeg må jo si at når jeg har ruslet rundt i Hølen der jeg bor, så synes jeg det er så vakkert. Svære majestetiske trær, prydbusker, alle luktene, fuglene og fuglebarna, og alle insektene. Det er rene koret vet du. At jeg får være en del av det skaperverket er fantastisk. I himmelen skal det være enda finere og det synes jeg er vanskelig å tro, men da må det være fint altså, sier hun og ler. 

Flere fullført enn forventet

Fredag 18. juni. Det er skoleavslutning både på Evangeliesenterets bibelskole på Varna og Østerbo videregående skole. Til sammen på begge skolene har 58 elever fullført skoleåret. På bibelskolen har åtte elever fullført bibellinjen og ti elever fullført medarbeiderlinjen. På Østerbo videregående har 40 elever fullført skoleåret. Ti vitnemål er utdelt til elever på vg3, og 25 kompetansebevis og karakterutskrifter til elevene på vg1 og vg2. Rektorene for de to skolene er enige om at skoleåret har gått over all forventning, til tross for pandemien med alle påfølgende restriksjoner og utfordringer. 

– Vi hadde en periode på tre måneder der vi ikke kunne samles på skolen. Det var utfordrende for noen, særlig de som bodde alene, men vi hadde digital undervisning og fulgte opp elevene via telefonsamtaler og e-post. Det har vært et rikt skoleår likevel og nesten ingen har gitt opp tross utfordringene. Elevene har holdt fast og fullført. Jeg er veldig stolt av dem, sier Hanne Sørmo Holstad, rektor for bibelskolen. 

På Østerbo videregående skolen har de vært så heldige at de har kunnet holde fast på klasseromsundervisningen gjennom hele skoleåret, med unntak av noen dager rundt juletider. Rektor, Bjørn Røyndal, roser elever og ansatte for kreativitet og oppfølging av smittevernstiltakene, og mest av alt gleder han seg over å se resultatene av skoleåret i den enkeltes liv.  

– Det største for meg er å se hvordan elever får livene sine forvandlet gjennom et år på en kristen skole. Mange begynner på skolen med et liv som ligger i ruiner, og de har ingen framtidstro. I løpet av tiden på skolen begynner de derimot å oppleve mestring og glede, og får troen på en god framtid, sier Bjørn. 

Dette er Evangeliesenterets skoler:

Østerbo videregående skole

 • Hvor: Østerbo, utenfor Halden
 • Tar imot ungdom og voksne, som på grunn av tidligere rusavhengighet eller andre utfordringer, ikke har fullført videregående skole, og som har behov for ekstra oppfølging med tilrettelagt undervisning
 • Linjer. Bygg- og anleggsteknikk, Helse- og oppvekstfag, Restaurant- og matfag, samt påbygging til studiekompetanse. Undervisningen foregår i mindre grupper.  
 • Plass til 66 elever
 • Bygger på kristen tro
 • Rektor: Bjørn Røyndal
 • Søkndagsfrist 20. mai. Etter det fortløpende opptak, hvis ledige plasser. Søk her: www.osterbo-vgs.no

Bibelskolen 

 • Hvor: Evangeliesenteret Varna, i Våler kommune, Østfold 
 • Rektor: Hanne Sørmo Holstad
 • Plass til 60 elever
 • To linjer: Bibellinja (1. året) og medarbeiderlinja (2. året)
 • Ingen søknadsfrist, men løpende opptak 
 • Åpen for alle, også for elever uten rusbakgrunn

Helgeland folkehøyskole

 • Hvor: Mosjøen
 • Rektor: Redvald Hjulstad
 • Linjer: disippelliv, trening/livsstil, global misjon, multisport og fotball, x-sport og friluftsliv, led
 • Eies av pinsemenighetene i Norge og er en skole preget av kristen tro og verdier
 • Evangeliesenteret har driftsansvaret for skolen, på vegne av landets pinsemenigheter, men skolen brukes ikke lenger til rehabilitering 
 • Skolen har fokus på å hjelpe mennesker som lider nød og har flere bistandsprosjekter som elevene får engasjere seg i.