I dag åpnet Evangeliesenteret sin sjette og største bruktbutikk, nå i Gran sentrum.

Tekst: Marit Joys Wigart. Foto: Terje Kingsrød og Marit Joys Wigart.

I dag, fredag 5. januar klokken 11, åpnet Evangeliesenteret sin sjette bruktbutikk, denne gangen i Gran sentrum på Hadeland. De fem andre bruktbutikkene ligger i Moss, Halden, Porsgrunn, Skien og på Varna. Før måneden er omme, starter Evangeliesenteret dessuten enda en bruktbutikk, da i Horten.

– Dette er veldig positivt fordi det engasjerer mennesker og stor frivillighet. Det gjør også Evangeliesenteret kjent for allmenheten i større grad og skaper sterke lokale forankringer. Ikke minst har butikkene to gode formål. Det ene er gjenbrukssiden, det andre er at inntektene går til et ideelt formål som hjelper rusavhengige til rusfrihet og et nytt liv, forteller daglig leder i Evangeliesenteret, Trond Palmgren Eriksen.

Han forteller at dagens åpning måtte forskyves fram en halvtime fordi det var så mange mennesker som kom for å handle i den nye bruktbutikken.

– Innen halvannen time hadde vi solgt for rundt 7000 kroner. Det var mye mennesker og stor begeistring, så dette var gledelig, sier Eriksen.

Midt i Gran sentrum

Den nye bruktbutikken i Gran er den eneste i kommunen og ligger midt i sentrum. Knut Mælum, koordinator for Evangeliesenterets bruktbutikker, gleder seg over det nye tiltaket og forteller at folk allerede har vist positiv interesse.

– Selv om den offisielle åpningen var i dag, fredag, har vi holdt litt åpent siden 2. januar. Flere har vært innom, noen har handlet litt, og mange har kommentert at de synes bruktbutikken er et flott tiltak og ønsker den velkommen her, forteller Mælum, som har jobbet i Evangeliesenteret i over 30 år og har vært bestyrer for en rekke sentre.

Med seg i driften av den nye bruktbutikken har han med seg 6-8 frivillige medarbeidere, og håper flere vil strømme til. Menighetene Salem Jaren og Evangeliekirken Filadelfia Grua vil også være gode støttepartnere. Butikken vil holde åpent tirsdager og onsdager fra 11-16 og fredager fra 11-18.
– Etter hvert vil vi også starte kontaktsenter i første etasje, med matutdeling og evangeliske møter, opplyser Mælum.

 

Starter også i Horten

I løpet av januarmåned vil Evangeliesenteret også overta driften av en allerede eksisterende bruktbutikk i Horten sentrum. Butikken åpnet i september 2013, av misjonær og forkynner, Rose Elisabeth Høiland. Hun gir driften til Evangeliesenteret, men kommer til å fortsette i styret.

– Jeg startet butikken fordi jeg ønsket å gjøre noe utadrettet for byen, skape relasjoner og bygge broer. Horten er en by med ganske store behov, og en bruktbutikk samler ikke bare inn gamle ting, men gjør det mulig for mennesker å kjøpe ting rimelig. Ikke minst skaper det en meningsfull tilværelse for de frivillige engasjerte, som opplever at de kan gjøre noe for andre, sier Høiland.

Årsaken til at hun gir butikken videre, er at hun lenge har ønsket å gi det daglige ansvaret videre og ser på Evangeliesenteret som et godt etablert rusomsorgsarbeid der pengene går til en god sak.

– Hittil har jeg gitt inntektene til ulike misjonsprosjekter. Nå kommer overskuddet til å gå hovedsakelig til Evangeliesenteret, mens en liten andel vil gå til andre misjonsprosjekter.

Høiland gleder seg også over at Horten, som lenge har hatt store rusproblemer, nå får Evangeliesenteret som en lokal bidragsyter.

– Evangeliesenteret vil åpne for et større utadrettet arbeid, med matutdeling og kafémøter i butikken, og det gleder jeg meg til. Sammen med Evangeliesenteret kan vi gjøre mer, og jeg ser fram til å kunne møte byens behov i enda større grad, sier hun.

Verdifull investering

Trond Palmgren Eriksen forteller at bruktbutikkene, sammen med andre frivillige gaver, styrker Evangeliesenterets mulighet til å ta vare på og utvikle arbeidet slik at flere rusavhengige kan få hjelp og få den kvaliteten de bør få.

– Butikkene har derfor stor betydning. Vi har gjort oss god erfaring på dette med bruktbutikker, slik som en del andre organisasjoner også har gjort, og dette er vår syvende bruktbutikk, i kjeder av bruktbutikker som står i sammenheng med Evangeliesenteret. Butikken på Gran er vår største hittil på 1700 kvadratmeter hvor iallfall 1200 kvadratmeter er lager og butikk, avslutter Eriksen.