Hver fredag, siden åpningen 16. februar, har mellom 40-50 gjester besøkt Evangeliesenterets kontaktsenter i Stavanger. Nå åpner de også mandager.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart.

I mange år har Merete Aanestad, bestyrer for Evangeliesenterets kontaktsentre i Sandnes og Jørpeland, drømt om å gi samme tilbud til rusavhengige i Stavanger. Der er rusmiljøet hardere og behovene større. Nå har drømmen hennes blitt virkelighet. Hver fredag formiddag inviterer de til mat og fellesskap i Nygata 11, i Stavanger.

– Det er fantastisk å ha åpnet kontaktsenter her også. Vi opplever et vanvittig behov, og Stavanger har ikke så mange slike tilbud på dagtid, sier Aanestad.

Lite betyr mye

Rundt 40 gjester dukket opp første dagen kontaktsenteret holdt åpent. Det ble servert varm mat og alle fikk hver sin matpose da de gikk.

– Mange var overveldet og viste stor glede og takknemlighet. Det er veldig kjekt og rørende når du ser at behov blir møtt, og at så lite kan bety så mye, sier Aanestad, som var overrasket over at så mange benyttet seg av tilbudet allerede første dagen. Siden da har kontaktsenteret holdt åpent hver fredag formiddag. I tillegg har de invitert til evangelisk møte én fredag kveld hver måned. Besøkstallet har ligget på mellom 40-50 gjester hver gang.

Mange frivillige

Med seg i arbeidet har Aanestad med seg rundt 14 frivillige arbeidere ved kontaktsenteret i Stavanger. Maten får de fra blant annet Tine Meierier, Frelsesarmeen og lokale matbutikker.

Ikke en eneste gang, i de årene Aanestad har drevet kontaktsentre, har de manglet mat.

– Én gang i fjor begynte det å minke veldig på maten og fryseren var nesten tom. Da ba en av våre frivillige arbeidere en enkel bønn til Gud om hjelp. Uken etter fikk vi inn så mye mat at vi plutselig ikke hadde mer plass til å oppbevare det, sier Aanestad rørt og tilføyer. – Så vi har lært at vi trenger ikke frykte, for Gud er alltid trofast.

Motiverer til rusfrihet

Som ved alle kontaktsentrene til Evangeliesenteret er målet å motivere og hjelpe rusmisbrukere til rehabilitering og rusfrihet. I skrivende stund har allerede én mann i Stavanger søkt seg inn på Evangeliesenteret til rehabilitering.

– Det er fantastisk å kunne få være til hjelp og se at det nytter, sier Aanestad. Hun synes det er spennende å bli kjent med den nye brukergruppa i Stavanger, og har lagt merke til at det særlig er mange kvinner i 40-50-årene i bymiljøet.

– Arbeidet vårt handler om å bygge relasjoner, skape tillit og trygghet, og å motivere til rusfrihet.

Vi ser også at det betyr mye for kontaktsenterets gjester når Evangeliesenterets beboere og ansatte kommer på besøk og forteller hvordan de ble rusfri. Det tenner håp hos mange, sier Aanestad. Kontaktsenteret i Stavanger holder nå åpent hver mandag og fredag fra 13-15:30. Én fredag i måneden inviterer de fremdeles til evangelisk møte.

Fakta om kontaktsenteret i Stavanger:

• Bestyrer: Merethe Aanestad.

• Sted: Nygata 11, Stavanger.

• Mandag og fredag fra 13-15:30.

• En fredag i måneden holdes evangelisk møte.