Kontaktsenteret i Oslo holder nå åpent mandag, tirsdag, og torsdag.

Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Stian Ludvigsen

– Det var smittevernlegen som foreslo at vi skulle utvide åpningstidene våre, i håp om å forhindre at så mange kom på en gang, sier Stian Ludvigsen, bestyrer for kontaktsenteret i Oslo. 

Kontaktsenteret, som etter koronautbruddet har holdt åpent hver tirsdag og torsdag 12 – 16:30, har nå i tillegg åpent hver mandag fra 18 – 20:30. 

– Det har fungert kjempebra. Det er jo ganske mange som kommer nå også, men på grunn av kortere åpningstid på mandagene er færre innom, sier Ludvigsen. 

565 gjester på én dag

Hver uke deler kontaktsenteret i Oslo ut mellom fem og seks tonn mat. I går, tirsdag fikk hele 565 personer mat. 

– De får et varmt middagsmåltid og en pose full av dagligvarer, så de har mat for flere dager, sier Ludvigsen.

Målet er å gi flest mulig mat, på kortest mulig tid. 

– Vi vil hjelpe så mange vi kan, så dette er et stort maskineri hvor vi hele tiden må jobbe med effektivitet og tempo, sier Ludvigsen som har med seg 25 frivillige arbeidere hver åpningsdag. 

Han forteller at også de rusavhengige har forstått hvordan de kan hjelpe arbeidet å gå effektivt. 

– De er blitt flinkere til å hente maten fortere og trekke seg unna fortere, slik at nestemann kan slippe til, sier han.


STORT ENGASJEMENT: Her er flere frivillige i full sving med å pakke mat til dagens matutdeling.

Deler ut fra bil

Det varme middagsmåltidet er det Ludvigsens kone, Hanne, som står for. Hun står på kontaktsentrets kjøkken og lager middag av mat de har fått fra Matsentralen. Middagene fordeles deretter i flere hundre take away beholdere. I tillegg pakkes hundrevis av poser fulle av dagligvarer, også fra Matsentralen, slik at gjestene har mat i flere dager framover. Maten bæres ut i bilen som står parkert på utsiden.   

– Vi deler ut maten fra bilen, slik at hvis det hoper seg opp med folk rundt bilen, kan vi bare kjøre den hundre meter opp i gata og så kan de gå dit i stedet. Da forhindrer vi at det blir for mange folk samtidig, sier Ludvigsen. 


FORHINDRER FOR STORE GRUPPER: Maten deles ut fra bil som lett kan flyttes hvis for mange samles rundt bilen.

Gir ut mer enn noengang

Aldri har kontaktsenteret i Oslo delt ut så mye mat som nå. 

– Det er fint, at når folk trenger det som mest, så får de også mest. En annen god ting er at mange slipper å reise så ofte til byen også nå, fordi de får mat som varer i flere dager. Det er en omstendig jobb, men det går så det gnistrer, sier Ludvigsen. 

Fakta – Evangeliesenterets kontaktsenteret i Oslo:

  • Åpent mandag 18 – 20:30, pluss tirsdag og torsdag 12 – 16:30
  • Adresse: Osterhausgate 1.
  • Bestyrer: Stian Ludvigsen
  • Deler ut varm middag og en pose med dagligvarer
  • Motiverer til rusfrihet og hjelper rusavhengige til rehabilitering