Rundt 600 personer står i matkø ved Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo hver tirsdag og torsdag. De venter gjerne 45 minutter på et varmt måltid og en matpose.
Tekst: Marit Joys Wigart
Foto: Stian Ludvigsen
– Tirsdager og torsdager er det desidert flest personer som kommer for å få mat, gjennomsnittlig 600. Mandager kommer det rundt 300 personer, sier Stian Ludvigsen, som leder kontaktsenteret i Osterhaus gate i Oslo sentrum.
Hele åtte tonn mat har blitt delt ut fra kontaktsenteret i Oslo hittil denne uken, og i dag – torsdag – forventer de å dele ut fem tonn til.
Venter gjerne tre kvarter
Aldri før har kontaktsenteret i Oslo delt ut så mye mat som nå.
– Det er store behov og mye nød, sier Ludvigsen som har drevet arbeidet siden det åpnet i 2012.
Etter at koronakrisen brøt ut har de hatt opptil 700 gjester på en dag, den dagen strakk ikke maten til. Derfor har de jobbet bevisst for å forhindre at så mange kommer samtidig og åpnet opp også på mandagene i håp om at gjestene ville fordele seg over de tre dagene.
– Behovene er så store at de gjerne står tre kvarter i kø for å få mat. Da får de et varmt middagsmåltid laget her på kontaktsenteret, en bærepose full av dagligvarer som varer den følgende uken, og en flaske med brus, forteller Ludvigsen.
For å losje så mange hundre mennesker gjennom, jobber Ludvigsen og de frivillige i rekordfart for å dele ut maten. De forsøker sitt ytterste å forhindre at gjestene i køen må vente lenger enn nødvendig.
– Det tar cirka 27 sekunder for hver person å motta selve maten og trekke seg tilbake igjen, for å slippe til nestemann. Likevel tar det cirka tre kvarter fra de stiller seg i køen til de får maten sin, sier Ludvigsen.
Med seg i arbeidet har han mange frivillige arbeidere, blant annet 25 unge utsendt fra Filadelfiakirken i Oslo.
– Alle som jobber her utgjør et supert team for å få dette til. Jeg takker Gud for alle de frivillige som stiller opp i denne utfordrende tiden, sier han.